null Beeld

Reportagereeks: Het verdriet van Europa

Drie boeiende weetjes over Rudi Vranckx:
1. In zijn huisje in Umbrië perst Rudi Vranckx zijn eigen olijfolie. ‘Delizioso’, als we de buurman mogen geloven.
2. Samen met een tekenaar werkt Rudi Vranckx op dit eigenste moment aan een graphic novel over de Arabische revoluties, waar hij zelf een rol in speelt. Een eerste stap, wellicht, op weg naar een toekomst buiten de oorlogsjournalistiek: Rudi Vranckx hoopt ooit nog thrillers te gaan schrijven.
3. Tussen het persen van olijfolie, het leveren van oorlogsreportages en het vervaardigen van graphic novels door heeft Rudi Vranckx ook nog de tijd gevonden om ‘Het verdriet van Europa’ in mekaar te boksen, een vierdelige documentaire over de geschiedenis van de huidige Europese crisis die vanaf vanavond wordt uitgezonden op Canvas.

Rudi Vranckx «Zo’n documentairereeks over de crisis is toch echt een heel andere discipline dan het maken van een oorlogsreportage. Je kunt geenvluchtelingenkamp in beeld brengen, of soldaten die op elkaar schieten; je kunt enkel tonen wat er omgaat in het hoofd van mensen die erdoor worden getroffen: het verdriet van een moeder die haar kinderen heeft moeten afstaan omdat ze er wegens geldgebrek niet meer voor kan zorgen, of een vader die nog altijd weent omdat zijn zoon twee jaar geleden zelfmoord gepleegd heeft.

»Die zoon, dat was Norman Zarcone , een zevenentwintigjarige doctorerende filosoof uit Palermo die carrière wilde maken als onderzoeker, maar ondanks zijn briljantie nergens aan de bak kwam: de professoren gaven liever een postje aan hun neefjes. Ontgoocheld en gedesillusioneerd sprong die jongen uiteindelijk van de zevende verdieping van de faculteit naar beneden. Een symptomatisch feit voor de Italiaanse situatie: wij in Vlaanderen zijn al een hele tijd aan een nieuwe politieke cultuur aan het werken, maar in Italië is men daar nog steeds niet aan toe - men zit er gevangen in de traditie van cliëntelisme, nepotisme en corruptie.

»Ik geef een ander voorbeeld: ik ben in Comitini geweest, een Siciliaans dorpje dat niet minder dan zeventig ambtenaren telt op iets meer dan duizend inwoners - volgens de burgemeester zijn ze stuk voor stuk onmisbaar. We hadden vooraf een afspraak met de man gemaakt, en speciaal voor de gelegenheid had hij alle acht hulpagentes van het dorp opgetrommeld om in shiften het verkeer te regelen en de verkeerd geparkeerde wagens te beboeten. Pure commedia dell’arte, hoe die dames daar op hun fluitje stonden te blazen in een dorpje waar hoop en al twintig auto’s per dag passeren (lacht).»

HUMO Wat leren wij hieruit, Rudi?

Vranckx «Dat de crisis er hopelijk toe leidt dat dat soort verstarring eindelijk eens ten gronde wordt aangepakt. En dan niet alleen in Italië, maar ook in Spanje en zeker ook in Griekenland, waar men nog altijd muurvast zit in het systeem van cliëntelisme en fakelaki (omkoping, red.).‘t Is om moedeloos van te worden, maar wanhoop is nooit goed.»

HUMO Vanavond, in de eerste aflevering, reis je naar Ierland en IJsland, de eerste slachtoffers van de Europese crisis. In IJsland ben je zowaar de vader van Björk gaan opzoeken, Guðmundur Gunnarsson.

Vranckx «Ja, als bekend vakbondsafgevaardigde is die man lid van het comité van wijzen dat een nieuwe grondwet aan het opstellen is: zeer interessant.

(Ziet mijn vragende blik) »Nee, ze was niet toevallig bij haar vader op bezoek (lacht). Ik had er wel enigszins op gehoopt, moet ik toegeven, maar ik heb me tevreden moeten stellen met de familiefoto’s aan de muur.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234