Reportagereeks: Heylen en de herkomst

‘Scheire en de schepping’, ‘Heylen en de herkomst’: de titelbedenkers bij VIER hebben een zwak voor alliteraties. Voor zijn nieuwste reeks combineert Martin Heylen zijn twee favoriete bezigheden: op reis gaan en BV’s de pieren uit de neus halen.

Elke week trekt hij met een Vlaming naar het land van herkomst dat hij of zij nog steeds door de aderen voelt stromen. Als we het gastenlijstje even bekijken – een greep: Svetlana Bolshakova, Elodie Ouedraogo, Barbara Sarafian, Tatiana Silva – lijkt het alsof Heylen zichzelf een paar weken vakantie in bevallig gezelschap cadeau heeft gedaan. Maar dan stoten we op een naam als Prem Radhakishun, en beseffen we weer dat televisie maken ook keihard werken is.

'Ik begreep eindelijk hoe het voelt om door honderden mannen te worden aangestaard'

HUMO Is ‘Heylen en de herkomst’ niet gewoon ‘God en klein Pierke’ in het buitenland, Martin?

Martin Heylen «Het is toch iets anders geworden. Het draait nu veel meer om travel companions. In ‘God en klein Pierke’ was ik af en toe wel eens onderweg met mijn gasten, en die gesprekken leverden altijd de beste resultaten op. Dat gevoel dat samen reizen teweegbrengt, daar wilde ik meer mee doen. Daarnaast is deze reeks ook veel emotioneler.»

HUMO Welk land beschouwden je reisgezellen als hun thuisland, België of hun land van herkomst?

Heylen «Dat verschilde van persoon tot persoon. Ik stel die vraag aan het einde van elke aflevering: ‘Gaan we naar huis, of zijn we er al?’ Prem, bijvoorbeeld, neemt bewust afstand van zijn Surinaamse afkomst. Als zijn moeder er niet meer zou wonen, zou hij er nooit meer naartoe gaan. Hij zei ook steevast dat hij zichzelf als een Nederlander zag, en dat ik hem geen Surinamer of Hindoestaan mocht noemen. Ik citeer: ‘Als je me nog één keer Hindoestaan noemt, noem ik jou een baviaan.’ (lacht)

»Maar er zijn er ook bij wie het hard nijpt om in hun land van oorsprong te blijven. Alle jeugdvrienden en -vriendinnen van Svetlana Bolshakova wonen in het prachtige Sint-Petersburg, terwijl zij hier in België al eens eenzaam over Zaventem zit uit te kijken, op haar appartement.»

HUMO Leerde je de landen op een andere manier kennen dankzij je compagnons?

Heylen «Absoluut. Vroeger moest ik zelf contact proberen te leggen met mensen die ik nog nooit had ontmoet. Nu had ik altijd iemand naast me die door de plaatselijke bevolking op handen werd gedragen. Dat opende deuren die anders vast gesloten waren gebleven. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit zo diep in Griekenland binnengedrongen als deze keer met Jani Kazaltzis

HUMO Tot in een homobar toe, zelfs.

Heylen «Ja, dat was wel, euh, bijzonder. Ik heb me die avond voor het eerst in de vrouwelijke psyche kunnen inleven. Ik weet het, in een homobar: dat lijkt een contradictie. Maar ik begreep eindelijk hoe het voelt om door honderden mannen te worden aangestaard. Wat me daarbij vooral verraste, was dat ik me nog gevleid voelde ook (lacht). Jani vertelde me later wel dat het voor een homo extra speciaal is om een hetero ‘binnen te doen’. Anders gezegd: al die blikken hadden niks te maken met mijn natuurlijke schoonheid, maar wel met mijn geaardheid.»

HUMO Elk van je gasten is een positief voorbeeld van migratie. Gaat daar een politiek statement achter schuil?

Heylen «Nee, aan politieke statements doe ik niet. Maar ik ben wel blij dat ik kan tonen dat het niet allemaal miserie is wat we ‘importeren’. Ondertussen is één op de drie Belgische kleuters van vreemde origine: onze toekomst ziet er behoorlijk multicultureel uit. Daar kunnen we maar beter aan wennen, toch?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234