Reportagereeks: Hollands welvaren
Een doorsneedag in het leven van de adel: kaviaarontbijt in een met champagne gevulde jacuzzi, butler James die het in Burberry gekleed kroost met de Bentley aan de privéschool dropt en meneer de baron die na z’n ritje op de volbloed aan Cubaanse sigaren zit te lurken in een Chesterfield-fauteuil, en ondertussen met de andere leden van de gentlemen’s club de wereldpolitiek becommentarieert.
Of zo stellen wij het ons toch voor. De Nederlandse documentairemaker Michiel van Erp schetst een ietwat realistischer beeld van de Nederlandse sociale bovenlaag in de zevendelige docureeks ‘Hollands Welvaren’.
Michiel van Erp «In deze tijden van crisis leek het me prettig om een positieve serie te maken over de kwaliteit van het leven. Zeven aflevering lang volg ik welgestelde mensen, om te zien of we iets kunnen opsteken van hun manier van leven.
»Zo vind ik het mooi dat mensen die in een traditie van bezit leven, dat ook heel makkelijk lijken te kunnen loslaten. Als je mensen van adel in hun enorme huis gaat bezoeken, blijkt bijvoorbeeld dat je op de helft van de stoelen niet kan gaan zitten, omdat ze al lang gerepareerd hadden moeten worden. Maar dat kan hen niet zo veel schelen.
»Ook mooi is de noblesse oblige, het idee dat je als adel iets voor de minderbedeelden moet doen. In de eerste aflevering volg ik de graaf en gravin Van Limburg Stirum, die verbonden zijn aan de Johanitter Orde. Die Orde is ontstaan ten tijde van de kruistochten: de adel ging toen mee om de gewonden te verplegen. Tegenwoordig zetten ze zich in voor mensen die het moeilijk hebben. Het koppel gaat geregeld op bezoek bij Exodus, een vereniging die gedetineerden voorbereidt op hun terugkeer in de maatschappij. Ze geven de gedetineerden advies, of bieden gewoon een luisterend oor.»
HUMO De familie Niesten daarentegen gaat een week bij de indianen in Ecuador wonen, omdat de moeder haar kinderen wil tonen wat armoede is. Echt hélpen doen ze niet.
Van Erp «Klopt: mevrouw Niesten gaat heel ver om haar kinderen duidelijk te maken dat er nog andere mensen op de aardbol zijn dan degenen die ze wekelijks in de golfclub tegen het lijf lopen. Maar dat neemt niet weg dat ze ook veel belang hecht aan uiterlijkheden: haar zoon moet leren stijldansen, omdat dat ‘bij zijn opvoeding hoort’ en ‘je nooit weet wanneer het van pas kan komen’. Nou, ik kan niet stijldansen, maar ik heb niet het idee dat ik wat gemist heb in mijn leven (lacht).»
HUMO Je volgt niet alleen mensen van adel, maar ook selfmade miljonairs.
Van Erp «Vanuit de gedachte dat ook de oude adel ooit als nieuwe rijken begonnen zijn.
»We volgen onder meer onderneemster Marian Strijbosch, die huizen opknapt om ze daarna met winst door te verkopen. Ze ontwerpt ook kleding: in het programma zie je haar op de Millionaire Fair in Amsterdam haar nieuwe kledinglijn lanceren. Maar je ziet tegelijkertijd ook dat ze al heel lang alleen is: we volgen haar tijdens een date met een man die ze via het internet heeft leren kennen.»
HUMO Wat is er u opgevallen tijdens het draaien van ‘Hollands welvaren’?
Van Erp «Het grappige is dat mensen met heel veel geld altijd een modern kasteel bouwen, maar dan vaak niet weten hoe ze het moeten inrichten. Een interior designer helpt hun bij werkelijk álles. Maar het moet er wél allemaal uitzien alsof het huis er al driehonderd jaar staat en een ‘antiek landelijke’ uitstraling hebben. Helemaal fake, dus.
»Ik ben benieuwd of de kijker de serie zal begrijpen: hopelijk zit je er een beetje verwonderd naar te kijken.»
Trailer: