null Beeld

Reportagereeks: Iedereen Duivel

De Louis Vuitton-tassen worden ingevet, de schoenen opgeblonken en de ballen opgepompt: we zitten in de laatste rechte lijn naar het WK Voetbal, en om u warm te maken – mocht u dat nog niet zijn – is er de langverwachte docureeks ‘Iedereen Duivel’.

Daarin beleven we de glorieuze kwalificatiecampagne helemaal opnieuw, maar dan van achter de schermen. De spelers en de coach spelen uiteraard een hoofdrol, maar ook de staf komt uitgebreid aan bod, onder wie verbindingsofficier Serge Borlée, manusje-van-alles hors catégorie. Voor hij in 2011 door Georges Leekens werd opgebeld om de staf van de Rode Duivels te vervoegen, werkte hij als verzorger voor topwielrenners: hij was de vertrouwenspersoon – ‘géén bodyguard’ – van Lance Armstrong, Cadel Evans en Jurgen Van den Broeck. Nu toeft hij in het voetbalwereldje, waardoor één openingsvraag zich opdringt:

'Te laat gekomen? Tien flessen champagne!'

HUMO Zijn voetballers echt zulke watjes in vergelijking met wielrenners?

Serge Borlée «Ik ben altijd een voetbalsupporter geweest, maar ik was er wel van overtuigd dat ik in een wereld van macho’s en dikke nekken zou terechtkomen. Maar al de eerste dag merkte ik: ’t zijn supergasten. Eén en al vriendelijkheid en openheid, ook tegenover de supporters. Wielrenners zetten snel een krabbel of twee om ervan af te zijn, maar die shotters blíjven maar handtekeningen uitdelen. Zeker de echte stars, zoals Vincent Kompany en Romelu Lukaku: iederéén wil hun handtekening en ze blijven ze uitdelen zolang er volk staat. Soms moet ik hen meesleuren, omdat de rest van de ploeg in de bus zit te wachten (lacht).»

HUMO Ik kijk uit naar de reeks, maar loopt die niet het risico een veredeld promofilmpje te worden voor het product dat de Rode Duivels ondertussen zijn?

Borlée «Als ik mag afgaan op de twintig minuten die ik al gezien heb, dan zie je écht hoe we leven. In één fragment zie je bijvoorbeeld het initiatieritueel van Erwin Lemmens (keeperstrainer, red.) en Koen Casteels, waarbij ze vóór het avondeten voor de hele groep een liedje moeten zingen– iedereen heeft dat ooit moeten doen. De hele dag lopen ze rotzenuwachtig rond, want voetballers spelen liever voor zestigduizend man dan dat ze voor dertig man moeten zingen. Dat zijn unieke beelden, hè. Maar promo? Nee, dat is zoals het er bij ons toegaat.»

HUMO Waren er spelers die last hadden van de camera’s?

Borlée «Nee. Vooraf was de opzet van de reeks duidelijk gecommuniceerd. Na de eerste twee minuten merkten we amper nog dat er tv-mensen met camera’s rondliepen, en op den duur maakten ze zelfs deel uit van de ploeg – ook zij hebben allemaal moeten zingen (lacht).»

HUMO Zullen we de Duivels van een andere kant leren kennen?

Borlée «Absoluut. Veel mensen denken: ‘Dat zijn die miljonairs met hun schone ­auto’s, die niets anders doen dan feesten.’ Wel, ze zullen snel merken dat hier een strikte discipline heerst. Wie een regel overtreedt, wordt onmiddellijk gestraft – weliswaar op een ludieke manier. Als een speler te laat komt, moet hij de hele ploeg, de staf incluis, op champagne trakteren. Niet altijd even leuk als je weet dat een fles hier snel 90 euro kost, en dat je er toch minstens tien nodig hebt om iedereen te bedienen (grijnst).»

HUMO Ik heb het parcours van de Duivels op het WK eens uitgestippeld, gesteld dat de favorieten telkens winnen. Dan komen we achtereenvolgens uit tegen Portugal, Argentinië, Spanje en Brazilië.

Borlée «Dan spelen we de finale tegen Brazilië. Steven Defour scoort na vijf minuten en één minuut voor tijd krijgen de Brazilianen een penalty. Maar Courtois pakt ’m (lacht).

»Zo zal het wel niet lopen, maar ik zal toch een family pack vers ondergoed voor de hele ploeg meenemen. Dan zijn we er helemaal klaar voor (lacht).»

Humo-journalist Sander Van den Broecke volgde de Rode Duivels achter de schermen tijdens hun kwalificatiecampagne voor het WK. De reportagereeks is in boekvorm uitgegeven in 'De weg naar Brazilië' (Uitgeverij Drie), met niet eerder gepubliceerde fragmenten en illustraties van Jeroom, en is nu verkrijgbaar in de boekhandel.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234