null Beeld

Reportagereeks: Iedereen journalist

De Vlaamse kranten- en weekbladenverkoop zit ietwat in het slop: er gaat geen kwartaal voorbij zonder onheilsberichten over dalende verkoopcijfers - we hebben het ook maar van horen zeggen. Kleine troost in deze barre tijden: we zijn lang niet de enigen. Ook bij onze noorderburen probeert de gedrukte pers het hoofd te bieden aan de toenemende malaise.

mke

Kan daarvan meepraten: Henk Steenhuis, die als voormalig hoofdredacteur van het weekblad HP/De Tijd en de krant Het Parool de crisis van dichtbij meemaakte in zijn geliefde sector. Hij besloot er de documentairereeks 'Iedereen journalist' over te draaien, waarin hij zich afvraagt hoe het zover is kunnen komen én of er nog een ontsnappingsroute uit de misère is.

HUMO Hebt u goed nieuws voor ons, meneer Steenhuis?

Henk Steenhuis «Eigenlijk wel! Sinds de opnames voor 'Iedereen journalist' zie ik het allemaal wat klaarder. (enthousiast) Als we nu goed handelen, gaat de journalistiek juiste een bloeiende toekomst tegemoet!

»Zo optimistisch ben ik niet altijd geweest, hoor. Net als veel andere collega's heb ik de verkoop van onze bladen met lede ogen zien dalen. Maar nu heb ik het door: we moeten ons voluit op het internet richten, en het vooral níét negeren, zoals journalisten jarenlang hebben gedaan.»

HUMO Het wereldwijde web: daar ligt dus de toekomst van onze sector?

Steenhuis «Helemaal. Er zullen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, maar de papieren vorm van weekbladen en kranten is sowieso ten dode opgeschreven. De toekomst voor die bladen ligt op het internet en op tablets. Wie het over twintig jaar nog wil kunnen navertellen, kan dus maar beter nú op zoek gaan naar een onlinestrategie.

»En 'onlinestrategie' betekent niet gewoon je artikel op het internet gooien met een plaatje erbij, hè. Nee, we moeten echt op zoek gaan naar manieren om de mogelijkheden van het internet voluit te benutten. De online-newsroom van de Londense krant 'The Guardian' is daar een mooi voorbeeld van: daar vond je onlangs een prachtige, multimediale reportage over een bosbrand in Tasmanië, compleet met foto's, graphics en geluidseffecten. Kijk, in zulke vernieuwingen ligt de toekomst van de journalistiek.»

HUMO De vraag is: gaan mensen wel willen betalen voor zo'n onlinenieuwssite?

Steenhuis «Maar natuurlijk! De journalistiek is de enige industrie die zijn koopwaar nog niet online aan biedt. Schoenen, speelgoed, boeken... Je kunt het allemaal met één muisklik bestellen. En mensen durven die stap vandaag ook te zetten, hè. Vijf jaar geleden leek het allemaal nog wat onveilig. Maar nu doe ik zelf ook niets anders meer! (abrupt)Op de website van Humo, kan ik daar met mijn creditcard extra artikels bekijken?»

HUMO Euh, nee, dat niet...

Steenhuis «Fout, helemaal fout! In jullie archieven zitten prachtige interviews: díé moet je je lezers aanbieden. Hier in Nederland hebben ze het ook nog niet door, hoor. NRC Handelsblad probeert nu wijn, reisjes en zelfs hele kooksets aan de man te brengen. Flikker toch op, man! Je eigen waar, je eigen schatkamer van artikels, die moet je online verkopen.

»Mijn excuses als ik wat doorraas, maar ik heb echt het gevoel dat het nu moet gaan gebeuren in de krantensector. Ja, het is crisis, maar daar hebben we nu lang genoeg over zitten grienen. Het is hoog tijd om uit onze fouten te leren. Wie dat doet, voorspel ik een bloeiende toekomst in de journalistiek.»

HUMO We geven het hier door!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234