null Beeld

Reportagereeks: Predators Up Close

Sinds de schandalige moord op Cecil de Leeuw door een Amerikaanse tandarts (zijn naam kunt u overal op het internet terugvinden, dus wij gaan ’m hier niet nog eens printen) komen roofdieren vooral in de media als prooi, en niet als jager. Daar komt nu weer verandering in met ‘Predators Up Close’, een nieuwe reeks op Discovery Channel waarin u van heel dichtbij met een keur aan blikkerende tanden en dodelijke klauwen kunt kennismaken.

mke

De zender stuurt de kijker gelukkig niet alleen het veld in, maar onder de waakzame begeleiding van de vleesgeworden Action Man Joel Lambert. De voormalige Navy SEAL speelde enkele maanden geleden zelf nog voor prooi in ‘Manhunt’, maar zijn rol in ‘Predators Up Close’ noemt hij een ‘pak filosofischer’.

'Joel Lambert: 'Mensen zijn vaak gechoqueerd wanneer ze zien dat de dierenwereld helemaal geen knuffelige, warme familie is, zoals Disney ons wil doen geloven.'

Joel Lambert «We proberen zo dicht mogelijk in de buurt van de roofdieren te komen, in sommige gevallen is het zelfs maar een kwestie van centimeters. Ik observeer ze daarbij vooral vanuit mijn eigen achtergrond als ‘menselijk roofdier’. Hoe gaan ze met soortgenoten om? Hoe bepalen ze wie de baas mag spelen? Waarin lijken ze op ons, mensen? Roofdieren hebben zo veel natuurlijke wapens meegekregen die wij hebben moeten uitvinden: sonar, radar, nachtzicht... Om jaloers op te zijn!

»Oorspronkelijk was er nog een extra dimensie aan ‘Predators Up Close’: ze wilden via hartslagmeters registreren hoe ik reageerde als zo’n roofdier dichtbij kwam. Maar dat hebben ze stopgezet, omdat mijn stressniveau nauwelijks schommelde. (Lacht) Door mijn SEAL-training ben ik zo goed als ongevoelig voor stress, tot ongenoegen van de producers, natuurlijk. Maar daardoor werd het programma net rijker en filosofischer: het draait nu veel meer om rake observaties van mijn kant, dan om angst.»

HUMO U bekijkt die dieren vanuit een geavanceerd minilab uit plexiglas, wat ons alvast veiliger lijkt dan pakweg vanuit een boom.

Lambert «Ja, die pod werd speciaal voor deze reeks gebouwd. We hadden ook een onderwaterversie, om witte haaien te kunnen bestuderen. Topgerief, al heb ik me er op de Noordpool wel even onveilig in gevoeld. Dat had niets te maken met de bloeddorstige ijsberen die daar rondliepen, maar alles met de ijsschotsen van waarop we ze bestudeerden. De pod is gemaakt van aluminium, weet je, en dat is een uitstekende warmtegeleider. Elke keer als ik het ijs onder ons hoorde kraken, hield ik dan ook mijn hart vast.»

HUMO Hebben jullie geen wrede dingen zien gebeuren vanuit jullie hok?

Lambert «‘Wreed’ lijkt me niet het juiste woord, omdat roofdieren geen boosaardigheid voelen tijdens het jagen. Hoe ze voedsel verzamelen, staat gewoon in hun DNA geprogrammeerd. Wreedheid heeft er dus per definitie niets mee te maken, dat is een dimensie die tere zieltjes daar graag aan geven. Mensen zijn vaak gechoqueerd wanneer ze zien dat de dierenwereld helemaal geen knuffelige, warme familie is, zoals Disney ons wil doen geloven. De natuur is net keihard. Wat niet wegneemt dat de wereld een veel betere plek zou zijn mochten onze wereldleiders eens wat vaker de natuur in gaan. Ik woon zelf in LA, maar ik trek me regelmatig terug in de jungle van Afrika, om mijn innerlijke balans terug te vinden.»

HUMO Zeg eens, zou u, met al uw training, van een leeuw kunnen winnen?

Lambert (denkt lang en diep na) «Dat hangt af van de gevechtsomstandigheden: wat voor wapens krijg ik? Hoe groot is die leeuw? Heeft het net geregend of niet? Zulke details kunnen het verschil maken.»

HUMO Oké. Het is droog, de leeuw is niet al te groot en u krijgt geen wapens.

Lambert «Dan zal die me wel klein krijgen. Maar niet zonder dat ik hem eerst een paar flinke verwondingen heb toegebracht!»

HUMO Voorzichtig, meneer Lambert, het internet leest mee.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234