null Beeld

Reportagereeks: Reizen Waes

Vanuit het hoofdkwartier van de openbare omroep bereikt ons uitstekend nieuws. Tom Waes, het heerschap dat even vlot een ruwe bolster met een betrekkelijk blanke pit combineert als Jani Kazaltzis een chino met espadrilles, is terug met een tweede seizoen van ‘Reizen Waes’.

Katrien Verschoren

Deze keer trekt hij niet naar exotisch klinkende oorden à la Transnistrië, Pitcairn of Vanuatu, maar naar iets conventioneler plekken als Alaska, Albanië, Noord- en Zuid-Korea en Paraguay. Een bewuste keuze?

Tom Waes «Ja en nee. In de eerste reeks wilden we echt plaatsen aandoen die niemand kende, of toch niet goed, maar we merkten al snel dat we in een land als Colombia ook een hele mooie aflevering konden maken. Toen beseften we dat we ’t niet altijd zo vér moesten zoeken. Het is onze aanpak en de manier waarop we een land presenteren die ervoor zorgen dat het programma onderhoudend is en dat het niet te veel op ‘Vlaanderen Vakantieland’ gaat lijken.»

HUMO In de eerste aflevering trek je naar Albanië, waar je al eens geweest was voor de liftopdracht in ‘Wauters vs. Waes’. Eigenlijk was je toen dubbel gesjareld: je verloor de opdracht én je had de tijd niet om van het land te genieten.

Waes (lacht) «Ja, achteraf bekeken wel, natuurlijk. Op het moment zelf wil je gewoon zo snel mogelijk in België raken. Maar echt, het is daar enorm mooi. Rechts bergen, links een azuurblauwe zee: die combinatie is waanzinnig. We zijn ook helemaal in het noorden van Albanië geweest. Onwaarschijnlijk gastvrije en lieve mensen, daar zou ik écht zelf op vakantie gaan. Alleen, wij hebben daar heel dat verhaal van de beruchte Albanese bloedwraak uitgepluisd. Echt frappant dat zo’n middeleeuws systeem van vergelding nog kan bestaan – en zo dichtbij. Er zijn daar nog altijd zo’n 850 families die onder het juk van bloedwraak leven. Die mensen verlaten hun huis niet uit vrees voor hun leven, en dat om een ruzie van zestig jaar geleden. Compleet absurd.»

HUMO Nog meer absurdisme ben je ongetwijfeld in Noord-Korea tegengekomen.

Waes «Inderdaad. Op een gegeven moment nam onze gids ons mee naar een bibliotheek met meer dan 30 miljoen boeken. Geen Kafka, geen Orwell, en zeker geen ‘For Whom the Bell Tolls’ van Hemingway, want dat gaat over een burgeroorlog en daar mag niks over geweten zijn. Wat ze dan weer wél hadden: elf Belgische boeken. Eentje over kleine katjes, één over plasticverbindingen, één over pijpleidingen… Tja, zo kom je wel aan 30 miljoen boeken, hè.

»Nog een frappant voorbeeld, dat we uit de aflevering hebben gelaten om onze gids te beschermen: tijdens een lange busrit kwam ze vragen of ze mee naar de film mocht kijken. Buitenlandse films zijn absoluut verboden voor Noord-Koreanen, maar van ons mocht ze natuurlijk wel meekijken. Na een tijdje vroeg ze of de hoofdrolspeler een bekende acteur was. Het ging om Tom Cruise! Nog veel erger is dat ze niks van hun eigen geschiedenis afweten. Ik heb aan de grens een discussie gehad over wie nu net wie heeft aangevallen tijdens de Koreaanse oorlog. Het grappige was dat die mens mij even hard uitlachte als ik hém: hij was er stellig van overtuigd dat ík de verkeerd ingelichte onnozelaar was.»

HUMO In 2013 zei je in Humo al dat je graag eens met een kajak de Yukon in Canada wou afvaren. Blij dat je redactie uit trouwe Humo-lezers bestaat?

Waes «Ik wou dat alleen doen, maar daar ben ik nu van teruggekomen. Je geniet zo erg, wordt na elke bocht overdonderd door iets moois: dat je tegen niemand ‘Kijk daar, zo graaf’ kunt zeggen, is dan heel vervelend. Dat, en de constante angst voor beren, natuurlijk.

»Nu ik toch weer in Humo kom, kan ik even een suggestie doen: Antarctica staat nog op mijn lijstje! Dus, redactie, verras me maar...»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234