null Beeld

Reportagereeks: Ten oorlog

Volgende week volgt nog een bijzondere compilatieaflevering, maar vandaag beëindigen Arnout Hauben, Mik Cops en Jonas Van Thielen hun tocht langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog - de jongens van 'Ten oorlog' komen aan in Gallipoli, op het Turkse schiereiland.

Jeroen Maris

Op 25 april wordt daar elk jaar door duizenden Australiërs ANZAC Day herdacht, de dag in 1915 waarop het Australian and New-Zealand Army Corps aan de Turkse kust neerstreek. De Turken - in de Eerste Wereldoorlog aan de kant van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije - heetten een makkelijk op te lepelen hapje, maar dat draaide anders uit: het werd aan beide kanten een lugubere slachtpartij.

Humo reisde de drie achterna en volgde de laatste loodjes vanop de eerste rij - het volledige relaas leest u volgende week. Als proevertje: wat verwachtten Mik (die met de camera) en Jonas (die met de perche) eigenlijk van de finale van hun reis met Arnout?

Jonas Van Thielen «Aan het begin van onze tocht leek het alsof we voor een grote berg stonden. Ergens halverwege besefte ik plots: 'Fuck,dit is geweldig!', en wilde ik dat het nooit zou eindigen. En toen we in Gallipoli aankwamen, hoopte ik vooral dat het op een klapper zou eindigen - dat er iets van ontlading mee gemoeid zou gaan. Het orgelpunt! De catharsis!»

Mik Cops «Het moest een schoon, groots, emotioneel moment worden. Daarom hebben we ook tot eind april gewacht: de plechtigheden op ANZAC Day vormden het perfecte decor.»

HUMO Maak ik me belachelijk als ik toegeef dat ik nauwelijks iets weet van die slag in Gallipoli?

Cops «Nee, hoor. Ik had al wel van ANZAC Day gehoord, maar ik wist evenmin wat daar nu precies gebeurd is. En zo zal dat stukje Eerste Wereldoorlog voor véél mensen wel een blinde vlek zijn. Maar 't is absoluut de moeite waard. Elk jaar reizen meer dan zesduizend Australiërs speciaal voor ANZAC Day naar Turkije. En in 2015, als het precies honderd jaar geleden is, worden er zelfs twintigduizend verwacht.»

HUMO Dat de Australiërs de herinnering aan die vreselijke oorlog levendig houden, konden jullie onderweg al vaststellen.

Cops «Ja. In Polygoonbos en in Villers-Bretonneux waren we ook al Australiërs tegengekomen. Dan weet je dat die oorlog daar nog echt leeft.

»In Armentières zijn we op een begraafplaats een Australiër tegen het lijf gelopen die al voor de vierde keer het graf van zijn overgrootvader kwam bezoeken. Nu moet je weten dat Armentières een verschrikkelijk mottigestad is. 't Heeft een mooie kerktoren, dat wel (lacht). Maar voor de rest is dat toch niet bepaald een, euh, toeristische trekpleister. Om maar te zeggen wat die oorlog voor die gasten betekent.»

Van Thielen «Kijk, we zijn vertrokken in de Westhoek, waar de herinnering levendig gehouden wordt, met dank aan de vele oorlogstoeristen. Hetzelfde in het Sommegebied: daar moet je veel moeite doen om géén Fransen, Belgen, Engelsen of zelfs Australiërs tegen te komen die speciaal voor de geschiedenis naar daar gereisd zijn.

»Maar in Italië mindert het al, en in Albanië moet je goed zoeken naar mensen die specifiek voor die oorlog komen. En dan nog zijn het veelal oudere mannen, type leraar-op-rust, die je pad kruisen. Maar toen kwamen we aan in Gallipoli, en daar liep het vol jonge, enthousiaste Australiërs met ontblote torso die absoluut de verschillende plechtigheden ter ere van hun voorouders wilden meemaken. Dat was straf, echt straf.»

HUMO Na Gallipoli is jullie tocht onherroepelijk gedaan. Of komt er nog een tweede reeks, waarin jullie bijvoorbeeld de oostelijke frontlijn volgen?

Van Thielen «Ik heb die ellendige perchevaak vervloekt. Maar als Mik en Arnout me morgen vragen of ik weer mee op tocht ga, dan maak ik mijn agenda meteen vrij. Het was zó mooi.»

Cops «Graag. Maar eerst toch eens met mijn vrouw overleggen (grijnst).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234