Reportagereeks: Via Annemie

We zeggen het u maar even rechtuit: ‘Via Annemie’ gaat vanavond zijn derde jaargang in. Kánjer van een openingsvraag voor Annemie Struyf:

'Het is een heel divers seizoen geworden, ook met beladen onderwerpen. Ik krijg soms zéér heftige reacties.' Annemie Struyf

HUMO Wat mogen we dit seizoen zoal verwachten?

Annemie Struyf «’t Is weer een heel divers seizoen geworden, met zeer verscheiden reportages. De eerste aflevering gaat bijvoorbeeld over het casino van Oostende, waar we een week lang dag en nacht hebben kunnen filmen, de tweede over een Joods gezin uit Brussel dat besluit om naar Israël te verhuizen. Geen orthodoxe joden, hè: ’t is een heel gewoon gezin – vader, moeder, vier jonge tienerkinderen – dat na de aanslag op die Joodse supermarkt, begin 2015 in Parijs, gehoor geeft aan de oproep van Netanyahu aan alle Joden in Europa om naar Israël te emigreren. Een heel beladen onderwerp, heb ik gemerkt: telkens wanneer ik er bij vrienden of collega’s iets over laat vallen, krijg ik zéér heftige reacties. Mensen voelen zich onmiddellijk geroepen om ofwel de kant van de Joden ofwel de kant van de Palestijnen te kiezen. ‘Schandalig dat je daarover een reportage maakt!’, kwam me pas nog iemand op hoge poten zeggen. ‘Je zou beter een reportage maken over de moslims!’ Ik dacht: ‘Wow, dus blijkbaar zijn er bepaalde thema’s waar je geen reportage over mag maken?’

»Enfin, voor een andere reportage, die ik zelf heel mooi vind, heb ik een week lang op de palliatieve afdeling van een ziekenhuis in Wilrijk rondgelopen. Op een gekke manier was dat zeer aangenaam: mensen die vlak voor de dood staan, hebben geen masker meer op te houden en spreken vrijuit. Een zwaar onderwerp, natuurlijk, maar daar staat dan weer een reportage tegenover over de Vlaamse overwinteraars op Tenerife. Héél veel zijn er dat: zoals je weet was Benidorm vroeger de place to be voor de Vlaamse gepensioneerden, maar nu zijn dat de Canarische Eilanden, met Tenerife op kop. Op het eerste gezicht is dat een heel lichte reportage, maar vergis je niet: ook die wereld van zon, zee, strand en palmbomen heeft een rauwe achterkant. Want Tenerife is Spaans grondgebied, en aangezien er in Spanje een grote crisis heerst, is dat ook op Tenerife het geval. Exemplarisch voor de situatie is het vroegere vakantiepark Ten Bel: in de jaren 60 en 70 was dat hét vakantieparadijs voor de Vlamingen, maar in de jaren 80 en 90 is het daar helemaal in elkaar gestort.

»Ook de huidige vluchtelingenproblematiek is op Tenerife tastbaar aanwezig, aangezien er een paar jaar geleden heel veel bootvluchtelingen zijn aangekomen, die nu nog altijd in tentenkampen wonen. Dus ja, wat gebeurt er: toeristen gaan op een mooie dag wat nordic walken langs het strand, en ineens komen ze daar in een vluchtelingenkamp terecht. Dat levert behoorlijk surrealistische taferelen op.»

HUMO Zou jij het zien zitten, op je ouwe dag overwinteren op Tenerife?

Struyf «Ik denk het niet, nee. Het is natuurlijk een fantastisch eiland: ’t is er eenvoudigweg prachtig, en het klimaat is er uniek. Maar langs de andere kant is het er me toch iets te nostalgisch Vlaams: je ziet daar een soort Vlaanderen dat je in ons land zélf amper nog tegenkomt. Het eten bijvoorbeeld: dat is dus echt de typisch Vlaamse kost van dertig, veertig jaar geleden. Ik ben ook nog nooit in mijn leven op een plek geweest waar ik zo massaal herkend werd, en zo vaak aangesproken en nageroepen. En: ‘Mag ik misschien met u op de foto?’ Ze kijken daar dus al-le-maal naar de Vlaamse tv, hè? En ze hebben ook allemaal álle programma’s gezien.»

HUMO Binnenkort kunnen ze naar zichzelf kijken.

Struyf «Ja, inderdaad. Op Tenerife zal die aflevering alvast een grote kijkcijferhit worden (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234