null Beeld

Reportagereeks: Wereldhit

Aaah,het zalige leven van een freelancer! Als we Sofie Engelen opbellen, ligt ze op het strand van Porto te genieten van haar vrijheid. Sinds ze in 2011 samen met haar collega-vj’s ontslagen werd bij TMF, is Engelen aan de slag als zelfstandig presentator en producer.

td

Momenteel telt ze af naar de start van het nieuwe jongerenprogramma 'Carte blanche' (OP12), waaraan ze intensief heeft meegewerkt. Maar wij willen het met haar hebben over het tweede seizoen van het TMF-programma 'Wereldhit'. Terug naar het oude nest dus?

Sofie Engelen «Voor even toch, ja. Toen ze me in februari vroegen of ik voor 'Wereldhit' een maand door Vietnam wilde reizen, heb ik niet lang getwijfeld. In het eerste seizoen was ik er niet bij, maar ik vond het concept heel origineel. Collega Jo Hens en ik kregen van vier artiesten de opdracht om met een old school taperecorder samples te verzamelen in Tanzania en Vietnam.

»Na onze reis werden onze samples online gegooid en daarmee konden muzikanten, dj’s, bands en producers aan de slag om de wereldhit van 2013 te schrijven. Het beste nummer wordt opgenomen in een heuse studio en krijgt een professionele videoclip, die op TMF te zien zal zijn.»

HUMO Volgens het reglement moeten de lyrics wel iets te maken hebben met de Millenniumdoelstellingen. Zit die geëngageerde insteek ook in het programma?

Engelen «Sterker nog: muziek is slechts de aanleiding, want inhoudelijk ligt de nadruk op de ontwikkelingsprojecten die we ter plaatse bezoeken. Zo woonde ik de geboorte bij van een baby’tje – best een heftig moment voor iemand zonder kinderen die het niet zo begrepen heeft op ziekenhuizen. Dat kindje bleek een klompvoetje te hebben.

»Tien jaar geleden werden zulke kinderen weggestopt en kregen ze geen kansen in de Vietnamese samenleving, maar het project dat wij bezochten probeert dergelijke handicaps te voorspellen, de ouders voor te bereiden en de kinderen adequaat te behandelen. Ik bezocht ook een project rond niet-ontplofte bommen uit de Vietnamoorlog. Ze helpen er slachtoffers, maar ze sensibiliseren de bevolking ook over hoe ze moeten reageren als ze zo’n bom vinden. Ik heb zelf ook een bom onschadelijk mogen maken.»

HUMO Hoe zorg je ervoor dat de toon van 'Wereldhit' niet te zwaar wordt?

Engelen «Dat is de verdienste van regisseur Frank Mielants. Hij heeft de projecten zorgvuldig geselecteerd, zodat we mooie portretten konden maken – met een lach en een traan, zoals dat heet. En natuurlijk zorgt de zoektocht naar de juiste samples voor een luchtiger sfeer. Dit keer waren de opdrachtgevers The Van Jets, The Happy, Kraantje Pappie en Sir Yes Sir.

»Voor hen moesten Jo en ik respectievelijk een kitscherig geluid, een authentiek kinderlied gezongen door een kinderkoor, het geluid van het nachtleven en een ritmisch dierengeluid opnemen. Niet evident, maar soms leverde dat leuke momenten op. Toen we aankwamen in een ziekenhuis voor gehandicapte kinderen, trakteerden zij ons op een welkomstlied. Kinderkoor? Check!»

HUMO Waar vind je kitscherige geluiden in een land als Vietnam?

Engelen «Waar je ze het minste verwacht! Toen we enkele dagen bij een afgelegen stam in de bergen verbleven, lieten ze een bandje optreden. Eén van de groepsleden bespeelde een fluit die klonk als een slechte doedelzak. Niet om aan te horen.

»Ook The Van Jets vonden het een vreselijk geluid, maar ik was perfect geslaagd in mijn opdracht. Een Vietnamese klas meisjes heeft trouwens de clip van 'The Future' nagespeeld als verrassing voor The Van Jets. Johannes en Mich Verschaeve waren danig ontroerd!»

HUMO En wat mogen we verwachten van de uiteindelijke wereldhit?

Engelen «Het is geen sinecure om al die samples op een natuurlijke manier in één lied te verwerken. Toch heeft de winnaar er iets moois mee gedaan. Meer kan ik er niet over vertellen, want pas in de laatste aflevering wordt de laureaat bekendgemaakt en gaat de clip in première.»

Bekijk een fragment met The Van Jets:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234