null Beeld

'Reset' op Canvas

Zes donderdagen lang volgt ‘Reset’ mensen die door het noodlot getroffen zijn en daar op hun eigen manier mee omgaan. Allemaal proberen ze hun leven te resetten en weer op de rails te krijgen.

Ben De Smet

In de eerste aflevering volgden we Nathalie, een jonge vrouw bij wie borstkanker werd vastgesteld. Samen met haar man Tom en haar twee kinderen doorloopt ze een intens proces van diagnoses, behandelingen en operaties. Om zichzelf en haar omgeving strijdvaardig te houden, blijft ze daarbij te allen tijde haar levenslustige zelve, of ze nu pruiken past of een chemo-injectie krijgt. Ze is van meet af aan vastberaden de ziekte te bekampen met een optimistische houding.

Het is fascinerend om te zien hoe Nathalie een bewonderenswaardige energie blijft opbrengen onder de gegeven omstandigheden maar minstens even boeiend zijn de reacties van haar omgeving, die we in de marge op een heel natuurlijke manier meekrijgen. Het medisch personeel is soms zo ondersteboven van Nathalies nieuwsgierige ongedwongenheid dat ze zich verslikken in hun woorden. Haar kinderen reageren nu eens aandoenlijk ongefilterd en dan weer angstig en onbegrijpend op de ziekte van hun moeder en het gezicht van haar echtgenoot verraadt een ingehouden verdriet en tastbare liefde. Zonder dat de makers daar de emotionele trukendoos voor moeten bovenhalen komen die emoties eerlijk en sereen tot hun recht.

‘Reset’ presenteert alles met subtiele eenvoud en weet de aandacht volledig op de mensen te leggen. In sobere maar mooie shots zien we Nathalie en haar gezin doorheen de verschillende stadia van haar ziekte. De organische montage schuwt uitleggerige passages over het precieze verloop van de behandeling, waardoor de beleving en gemoedsgesteldheid van de betrokkenen komt centraal te staan. Geen hoogdravende muziek, geen spectaculaire montage, geen close-uptranen in deze reeks. De docu baadt in een rust die een verademing is in het tv-landschap en laat de integere beelden terecht het werk doen. Wel jammer dat de aflevering met zijn 35 minuten wat te kort was om echt diep te gaan, waardoor het ondanks het rustige verteltempo achteraf toch een beetje een afgehaspelde indruk naliet.

‘Reset’ omvat naast een documentairereeks ook een uitgebreid online platform. Op de website vind je meer video’s over de mensen uit de aflevering maar ook over anderen die vertellen over hun omgang met tegenslagen. Die video’s zijn eveneens met zorg gemaakt, maar de ietwat flashy montage staat de inhoud een beetje in de weg. Ook vragen we ons door die online component des te meer af wat het precieze concept van ‘Reset’ nu is. De makers volgen naar eigen zeggen mensen die proberen om te gaan met een bepaalde tegenslag, maar dat is voor een documentaire bezwaarlijk uitzonderlijk te noemen.

Revolutionair is ‘Reset’ allerminst, maar het is wel gemaakt met de grootste zorg en nauwkeurigheid. We worden om de oren geslagen met programma’s die ‘echte verhalen’ van ‘echte mensen’ willen brengen en ‘Reset’ is een van de weinigen die dat ook gewoonweg doen. Het brengt opmerkelijke verhalen op een integere manier, verhalen waarvoor u de komende vijf donderdagen met plezier 35 minuten uittrekt, geloof ons.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234