Review: 10 van 2001 - De beste boeken van het jaar 2001

1. Jonathan Franzen, 'De correcties' (Prometheus)Het boek van het jaar is de eerste Fucking Great American Novel van de nieuwe eeuw. Franzen registreert weergaloos trillingen uit de Amerikaanse sociale onderstroom, en verzamelt ze in een grootse fami...

kt/bv

1. Jonathan Franzen, 'De correcties' (Prometheus)
Het boek van het jaar is de eerste Fucking Great American Novel van de nieuwe eeuw. Franzen registreert weergaloos trillingen uit de Amerikaanse sociale onderstroom, en verzamelt ze in een grootse familieroman. De neurosen van dit tijdsgewricht vonken van de pagina's.

2. James Ellroy, 'Zes ruggen' (Atlas)
In het tweede deel van zijn 'Underworld USA'-trilogie jakkert Ellroy achthonderd bladzijden door over het paranoïde web van samenzweringen dat leidde tot de moorden op Martin Luther King en Bobby Kennedy. Hoed u voor de stank van verzuurde illusies als de Demon Dog of American Literature zijn poot heft.

3. Naomi Klein, 'No Logo' (Lemniscaat)
Klein
diagnosticeert het globaliserende onrecht en brengt het groeiend verzet ertegen in kaart. De Canadese cultuurcritica, volgens Time 'de meest invloedrijke persoon onder de 35' en volgens menige protestbeweging niets minder dan de verlosser, heeft een boek geschreven dat je met andere ogen naar de wereld doet kijken.

4. Jonathan Coe, 'De Rotters Club' (Meulenhoff)
Een geestige, kolkende vertelling over de belevenissen van een kransje Birminghamse pubers aan de vooravond van het Thatcher-tijdperk. Het sputterende socialisme en de opkomst van de punk blijken keerzijden van dezelfde medaille te zijn.

5. Douglas Coupland, 'Alle families zijn psychotisch' (Meulenhoff)
Een zwarte komedie waarin gezocht wordt naar tegengif voor de zieke rusteloosheid van dit hyperventilerend tijdsgewricht. Coupland schetst het kerkhof van de American Dream brutaler en grotesker dan voorheen, maar hoopt ook ingetogener en serener dan in vroeger werk: 'In a dream you saw a way to survive and you enjoy.'

6. Gerard Reve, 'Verzameld werk, deel 6' (Veen)
Met het slotdeel van zijn 'Verzameld werk' zette de Volksschrijver dan maar zelf zijn Prijs der Nederlandse Letteren luister bij. Een hoogwaardige collectie tussen 1932 en 1995 verschenen gedichten, toespraken, artikelen en verhalen.

7. Michel Houellebecq, 'Lanzarote' (De Arbeiderspers) & 'Platforme' (Flammarion)
Een novelle over strandgangers en een roman over toeristen vormen een provocatief, cynisch en apocalyptisch tweeluik 'au milieu du monde': 'Iedereen weet hoe het leven in elkaar zit, en waar het op uitdraait. Je kunt heel goed leven zonder iets van het leven te verwachten; dat is zelfs meestal het geval.'

8. Mark Z. Danielewski, 'Het kaartenhuis' (De Bezige Bij)
Met een bloemlezing uit het werk van Edgar Allan Poe, Thomas Pynchon en Stephen King in de achterzak stort Danielewski de lezer grijnzend in een docudrama over een behekst huis. Op de meest ijzingwekkende momenten ademt dit 'The Blair Witch Project'-achtige monsterboek de spookiness van 'Lost Highway' van David Lynch.

9. Catherine Millet, 'Het seksuele leven van Catherine M.' (Manteau) & Jacques Henric, 'Het verhaal van Catherine M.' (De Bezige Bij)
De hype van het jaar is de lekkere hap van het jaar. 'Het seksuele leven van Catherine M.' is een beavershot van een boek: brutaal direct, onontkoombaar opwindend en verstillend mooi. Lees niet alleen Millets seksuele autobiografie, maar ook het verhaal achter de illustraties.

10. Een bloemlezing
Uit de nieuwe bundels van Dirk van Bastelaere ('Hartswedervaren', Atlas), Peter Holvoet-Hanssen ('Santander', Prometheus), Gerrit Komrij ('Luchtspiegelingen', De Bezige Bij) en Leonard Nolens ('Manieren van leven', Querido): 'Ik zou er van geluk om moeten wenen - // Dat ik iets in mijn eigen hoofd kan vinden / Wat ik niet wist dat daar te vinden was - / Fluor en mica in dode stenen.'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234