Review: 10 van 2002 (2) - De beste boeken van het jaar 2002 (2)


1. Joris Note, 'TIMMERWERK' (De Bezige Bij)Het was vreemd te merken op hoeveel onbegrip de nieuwe Note bij sommige critici kon rekenen: 'Timmerwerk' is dit najaar ten onrechte onder bangelijk veel onbelangrijk werk bedolven geraakt. Note heeft de e...

n/a


1. Joris Note, 'TIMMERWERK' (De Bezige Bij)
Het was vreemd te merken op hoeveel onbegrip de nieuwe Note bij sommige critici kon rekenen: 'Timmerwerk' is dit najaar ten onrechte onder bangelijk veel onbelangrijk werk bedolven geraakt. Note heeft de eeuw van zijn vader neergeschreven: Juul Note, douanier (1906-1996), een vroom, braaf, Vlaamsvoelend mens. Een vaderboek van een vijftiger: daarin zit de originaliteit alvast niet, wel in de uitwerking. Note onderzoekt minutieus tekst en context van het bescheiden leven van zijn vader en schrijft, gewapend met een bijzondere taalgevoeligheid en intelligentie, dingen op die over het katholieke Vlaanderen nog nooit, of nog nooit zo, zijn opgeschreven. De humor is kalm, de nuance is welkom, en het boek dus ook.

2. Paul Auster, 'HET BOEK DER ILLUSIES' (De Arbeiderspers)
Grote romankunst: hoofdfiguur Hector Mann, cineast van de stomme-film-generatie, krijgt de lezer met geen stokken meer zijn hoofd uit. Overigens zijn ook de korte verhalen die Auster van de Amerikaan in de straat aftapte in 'True Tales of American Life' (Faber and Faber) in kleine dosissen lekker (ook dat boek is bij de Arbeiderspers vertaald).

3. Julian Barnes, 'SOMETHING TO DECLARE' (Picador)
Wie van essays wil leren houden, kan eens aan deze Barnes proeven: in dit geval heeft hij het vooral over zijn liefde voor Frankrijk in het algemeen en Flaubert in het bijzonder. (Onvolledige) Nederlandse vertaling bij Atlas: 'Iets aan te geven?'.

4. Frank Westerman, 'INGENIEURS VAN DE ZIEL' (Atlas)
De jonge Konstantin Paustovski heeft een obscuur boek geschreven over een zoutfabriek: met dat draadje gaat Westerman aan het weven tot hij een oersterk boek bij elkaar heeft over de waanzin van het sovjetexperiment. Martin Amis' boek over het stalinisme, 'Koba the Dread' (Cape), mag er overigens ook zijn.

5. V.S. Naipaul, 'THE WRITER AND THE WORLD' (Picador)
De verzamelde essays van de Nobelprijswinnaar 2001: je weet niet waar te beginnen. In die zin te vergelijken met 'Inkt' van Gerrit Komrij (De Arbeiderspers).

6. Edmund White, 'DE FLANEUR' (Atlas)
Een pretentieloze, hoogst subjectieve, smakelijk aangekaarte 'wandeling door Parijs' van een goed schrijver die er vele jaren woonde: meer moet dat niet zijn.

7. Charlotte Mutsaers, 'BONT' (Meulenhoff)
Mutsaers kreeg voor haar zestigste verjaardag een boek van haar uitgever cadeau, maar iedereen kan het krijgen: een bont, prachtig vormgegeven boek, waarin Mutsaers' illustraties en teksten om ter meest haar talent verraden.

8. Alain de Botton, 'DE KUNST VAN HET REIZEN' (Atlas)
In zijn filosofische queeste naar het goede leven is De Botton in de reissector beland: superieur advies.

9. Oscar van den Boogaard, 'EEN BED VOL SCHUIM' (Arbeiderspers)
De liefde gedissecteerd door een bevlogen en toch helder schrijver: interessant!

10. Sempé, 'DE WERELD VAN SEMPE' (Atlas)
Verzameling tekeningen van de Franse cartoonist Sempé.

ms

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234