null Beeld

Review: Admiral Freebee - Songs


'Songs'? Kopen begot!
Voilà: als 't moet, kunnen wij net als Tom Van Laere aka Admiral Freebee ook mannen van weinig woorden zijn! Maar u en vooral onze bazen willen natuurlijk een beetje meer uitleg. Welaan dan: of-ie op 'Songs' nu zalft dan...

Charlie Poel


'Songs'? Kopen begot!

Voilà: als 't moet, kunnen wij net als Tom Van Laere aka Admiral Freebee ook mannen van weinig woorden zijn! Maar u en vooral onze bazen willen natuurlijk een beetje meer uitleg. Welaan dan: of-ie op 'Songs' nu zalft dan wel slaat, of zoals in 'Carry On' de dingen op bittere wijze beschouwt, 't is altijd raak wat Admiral Freebee zegt en doet. Alwéér, jazeker, want de horde van 'de-moeilijke-tweede-plaat-na-de-onverhoopt-succesvolle-eerste' is stijlvol genomen. U herkent - hier vaag, ginds iets nadrukkelijker, in de Neil Young-sound-a-like 'Waiting for Nothing' zelfs letterlijk - de invloeden: van Neil Young, van Bob Dylan ook, de Stones, de Red Hot Foo Fighters (of waren het de Foo Chili Peppers?); de weidsheid van The Band, de gevatte woordspelletjes à la Morrissey, het brutale lawaai dat Van Laere in het Humo-interview van vorige week (Humo 3368) aan Monster Magnet en Motörhead toeschrijft maar ook van Iggy Pop zou kunnen zijn, tot zelfs een hip streepje Franz Ferdinand in hier of daar een intro - alles, kortom, wat de muziekliefhebber en -maker door de jaren heen aan goeie muziek maar ook aan filmbeelden, literatuur en levenservaring heeft opgeraapt en in zijn hoofd herkneed & eigen gemaakt. En zoals die grote voorbeelden zet ook the Admiral zijn luisteraars nu en dan graag op het verkeerde been. Zoals in de onweerstaanbare, bloedmooie ballad 'Recipe for Disaster', waarover in koeien van letters RADIO! HIT! gekalkt is: men zingt het ogenblikkelijk mee, tot men beseft wát men eigenlijk aan het neuriën is. In de allereerste strofe al meteen weinig zachtzinnige frasen als: 'Well, I ain't gonna make/ the same mistake twice/ I'm gonna jump into the ring/ and hit her between the eyes/ the first punch comes hard/ and the next one arrives a little faster/ Baby, you and me/ it sounds like a recipe for disaster.' Nu gij weer! Een o zo sensibel liedje, kromgetrokken van vitriool: het is maar één van de vele tegenstellingen en dubbele bodems op 'Songs'. Een cd die trouwens al even dubbelzinnig opent: een zoemende, overstuurde maar op een vreemde wijze rustgevende bas, en meteen daarna de luide sneer die 'The Worst Is Yet to Come' heet. De gemiddelde Radio 1-luisteraar die van de zachtmoedige Admiral Freebee-liedjes houdt, zal raar opkijken, en ongetwijfeld met moeder Van Laere verzuchten: 'Oeioei jongen, je roept daar zo. Vind je dat echt goed, al dat geroep?' Ja, mama Van Laere, wij van Humo TTT vinden dat goed. Stééngoed zelfs, want ook 'The Worst Is Yet to Come' zingt men prompt mee. Zoals uiteindelijk álle dertien liedjes.

Hebben wij dan geen enkele minpunt te melden? Neen. Tom Van Laere beheerst het metier van songsmid intussen als de besten (een song als 'Boy You Never Found' wordt niet elke maand geschreven) en hij wordt bovendien door exquise muzikanten begeleid. Dat zeggen we niet 'omdat het de gasten achter Morrissey' zijn, of 'omdat producer John Hanlon met Neil Young aan 'Ragged Glory' heeft gewerkt', maar omdat zij blijkbaar aan een half woord van hun gelegenheidsbaas genoeg hebben gehad om als een hecht geheel te klinken. Da's mooi meegenomen bij een man van zo weinig woorden, én een goed teken: ook in opnamestudio's moet niet te veel geluld worden.

We geloven Van Laere dus grif als hij zegt dat gitarist Jesse Tobias - gepokt & gemazeld bij onder anderen Morrissey, Red Hot Chili Peppers, Mark Lanegan en Greg Dulli - deze plaat van het beste vindt waar hij ooit aan heeft meegewerkt. Het is namelijk een machtige cd, met de juiste mix van snoeiharde rockers en ballads - 'Murder of the Sun' bijvoorbeeld zal in zalen, tenten en op weiden de boel nogal eens op stelten zetten deze zomer!

'Het is allemaal behoorlijk naar de kloten,' kopte vorige week het Humo-interview - uw verplichte handleiding bij de eerste beluistering - maar als dat cd's als 'Songs' oplevert, mag volgende keer zelfs het complete klokkenspel eraan. Nail the suckers, Admiral!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234