null Beeld

Review: Alain Finkielkraut & Peter Sloterdijk - De hartslag van de wereld

Van Peter Sloterdijk zullen we nooit echt te weten komen of hij nu een genie is of gewoon een slimme charlatan. De Duitser is ongetwijfeld één van de meest fascinerende denkers van de laatste decennia en schrijft het leeuwendeel van zijn co...

Van Peter Sloterdijk zullen we nooit echt te weten komen of hij nu een genie is of gewoon een slimme charlatan. De Duitser is ongetwijfeld één van de meest fascinerende denkers van de laatste decennia en schrijft het leeuwendeel van zijn collega-filosofen naar huis, maar het is niet zeker of hij het ook altijd méént. De Franse cultuurpessimist Alain Finkielkraut, met wie Sloterdijk nu 'De hartslag van de wereld' (Sun) gepleegd heeft, is hier te lande vooral bekend om 'De ondergang van het denken' (1987), een inktzwarte aanklacht tegen het alomtegenwoordige verval van waarden, een kritiek die ook toen al een conservatieve en zelfs een ietwat gefrustreerde indruk naliet.

In 'De hartslag van de wereld' lullen beide denkers samen een eind weg. Dat levert bij momenten analyses op die zo eenvoudig zijn dat ze briljant worden ('Terreur is de vermenigvuldiging van beperkte gewelddadige acties door de propaganda van de slachtoffers' - Sloterdijk), maar op andere momenten vaag geblaat en intellectuele krachtpatserij. Vooral in de tweede helft van het boekje schieten de heren alle kanten op, zoals wanneer ze de geopolitieke verhoudingen trachten te begrijpen in termen van mythologische figuren ('Is Europa Hercules dan wel Hermes?') of de tegenstelling tussen adolescenten (Europa) en volwassenen (Amerika).

Wie nog nooit iets van Sloterdijk heeft gelezen, moet dat vooral doen, maar kan wellicht beter beginnen met 'Eurotaoïsme' of zijn onvolprezen 'Sferen'. Voor de fans biedt dit boekje een aangename inkijk in de psychologie van hun besnorde idool, dat in Finkielkraut een waardevolle sparring partner heeft gevonden, een intelligente querulant die echter zelden dezelfde virtuoze scherpzinnigheid bereikt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234