null Beeld

Review: Alex Chilton - High Priest

Een boeiend en tragisch verhaal, één zoals Gerard Reve ze graag vertelt (al komen er geen koortsige soldaten en eenzame matrozen in voor): Alex Chilton scoorde op zeer jeugdige leeftijd twee grote hits met The Box Tops ('The let­ter', 'Cry like a ...

Frank Vander linden

Een boeiend en tragisch verhaal, één zoals Gerard Reve ze graag vertelt (al komen er geen koortsige soldaten en eenzame matrozen in voor): Alex Chilton scoorde op zeer jeugdige leeftijd twee grote hits met The Box Tops ('The let­ter', 'Cry like a baby'), kickte met Big Star af van het succes, en geraakte — u raadt het nooit — al snel aan lager wal. Te veel/te vroeg, luidde het. Chilton ging op en aan de fles, zoop zich een tro­nie vol rimpels en zag zich zelfs verplicht om (rock-'n-'roll!) weer bij z'n moeder te gaan wonen. De be­loning: street credibility, Prijs in Parijs (zie ook: Johnny Thunders). De tol: een verbitterde ziel in een uitgeteerd lichaam. Maar het grootste leed lijkt geleden, en vindt nu een uitweg in de wrange ironie waarmee Chilton zijn Songs Die Ik Graag Gezongen Had, 'Volare' en 'Just to get close to you', op­dient.

'High priest' is in meer dan één opzicht een aangename verras­sing: de notoire chaoot heeft voor één keer een van A tot Z geniet­bare plaat gemaakt, een elpee die bovendien in een onkarakteristiek luxueuze hoes tot ons komt. Zeer vreemd, want Chilton is gewend aan low low budget-toestanden, de krakende podiumplanken van dumps in Tennessee, de tochtige achterkamertjes waarin kleine pla­tenlabels doorgaans kantoor hou­den. Soit: muziek en geschenk-verpakking vormen samen een meer dan aantrekkelijk consump­tieartikel: maak kennis met 's mans droge lezing van het genoemde 'Let me get close to you', een verrukkelijk getoonzette liefdesbrief van het duo Carole King/Jerry Goffin. Of met de spaarzaam gearrangeerde pop van 'Thing for you' en 'Nobody's fool', songs waarin Chiltons hese, maar nog steeds ietwat jongens­achtige stem zich uitstekend thuis voelt. En er is meer: 'Take it off', 'Forbidden love', 'Don't be a drag' en 'Come by here': een vleugje gospel, een gulle geut blues en een ingehouden verbeten­heid die soms aan de jonge Joe Jackson herinnert. Chilton dwaalt nooit ver af van zijn thuisbasis Memphis, hij maakt muziek die volledig buiten de tijd staat, maar hij doet het met smaak, klasse en — het wordt zeldzaam — een swingend gevoel voor humor.

'Children by the millions wait for Alex Chilton'
The Replacements

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234