null Beeld

Review: Alice Munro - Stilte

Korte verhalen gelden vaak als de tussendoortjes van de literatuur: sappig, maar te licht en te hapklaar. Niet zo bij Alice Munro; alles wat uit haar handen komt, biedt de diepgang en het panorama van een volledige roman. In de verhalenbundel 'Stil...

Julie De Mul

Korte verhalen gelden vaak als de tussendoortjes van de literatuur: sappig, maar te licht en te hapklaar. Niet zo bij Alice Munro; alles wat uit haar handen komt, biedt de diepgang en het panorama van een volledige roman.

In de verhalenbundel 'Stilte' (De Geus) bijt Munro zich vast in een beperkt aantal thema's. Haar hoofdpersonages zijn steevast vrouwen, liefst intelligent en eigenzinnig. Ze kiezen voor een vrijgevochten leven, maar moeten daar ook de prijs voor betalen. Het is geen geheim dat Munro de mosterd haalt uit haar eigen leven: ze groeide op in een dorp in Zuidwest-Ontario, trok naar de universiteit, trouwde, kreeg kinderen, scheidde.

Juliet, die in drie opeenvolgende verhalen opduikt, is het prototype van de Munro-heldin. In 'Toeval' is ze amper 21 en doctoraatsstudente klassieke talen. Zes maanden eerder heeft ze een man ontmoet op de trein, en nu is ze naar hem op weg. Het volgende verhaal, 'Binnenkort', toont Juliet een jaar of vijf later. Ondertussen heeft ze met die man, Eric, een kind, maar ze zijn niet getrouwd. In 'Stilte' zijn we nog eens 20 jaar verder. Eric is omgekomen op zee, Juliet leidt een vol en intellectueel leven, maar dan verdwijnt haar dochter, op zoek naar de spirituele dimensie die ze thuis heeft gemist.

Munro vangt haar personages op een sleutelmoment in hun leven, hoewel ze zich daar pas later van bewust worden. Al de passies en bevliegingen worden in een beheerste stijl neergezet. Toch geven veel verhalen een wrange nasmaak - dat is net zo knap aan 'Stilte'. In 'Toeval' komt er op de trein nog een andere man naar Juliet toe, wanhopig op zoek naar gezelschap. Juliet raapt haar moed bijeen, wijst voor de eerste keer iemand af en juist die man werpt zich een minuut later onder de trein. Het zijn dat soort noodlottige toevalligheden die het indrukwekkende universum van Alice Munro sturen en vorm geven.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234