Review: Annie Proulx - Hels stof
Annie Proulx woont in Wyoming en dat zullen we geweten hebben; 'Hels Stof' (De Geus) is al de tweede bundel die zich afspeelt in deze verlaten staat in het Wilde Westen van Amerika. Proulx overlaadt ons met verhalen over aan hun land verknochte ran...
Annie Proulx woont in Wyoming en dat zullen we geweten hebben; 'Hels Stof' (De Geus) is al de tweede bundel die zich afspeelt in deze verlaten staat in het Wilde Westen van Amerika. Proulx overlaadt ons met verhalen over aan hun land verknochte ranchers die zich vruchteloos verzetten tegen de modernisering en over jongelui die wegtrekken uit de streek. De weinige inwijkelingen zijn aan de slag in de oprukkende methaangaswinning en waren rond in armoedige trailerparken.
Ongeveer de helft van de verhalen in 'Hels Stof' gaan over het dorp Elk Tooth. Er wonen amper tachtig zielen, maar allemaal doen ze met verbazingwekkend succes hun uiterste best excentriekelingen te zijn. In 'De wedstrijd' beschrijft Proulx hoe de mannen van het dorp zich wagen aan een om-ter-langste-baard competitie. In 'De zomer van de badkuipen' verliezen de inwoners zich in een race om het knapste buitenbad. Helaas: de meeste van deze histories zijn niet veel meer dan leuke ideetjes.
Gelukkig is Proulx in enkele andere verhalen wél goed op dreef. In 'Wat voor meubels zou Jezus kiezen?' zet ze een beklijvend portret neer van een koppige rancher die uiteindelijk alles verliest wanneer zijn vrouw met hun twee zonen naar de stad trekt. Ook in 'De man die tussen de bomen vandaan kroop' loopt een huwelijk spaak op de woeste bergen van Wyoming. Een New Yorks koppel overleeft de verhuizing naar het platteland niet: hij verliest zich in de uitgestrekte vlakten, zij kan er niet aarden en keert alleen terug naar haar baan als keukenontwerpster. Zeker even sterk is 'De Wamsutter wolf', waarin een man betrokken raakt bij de problemen van zijn mishandelde buurvrouw. Omdat haar ellende niet het énige is wat hij van haar te zien krijgt, vreest hij ook zelf door de buurman te grazen genomen te worden. Gelukkig komt een woudloper met een merkwaardige oplossing.
Hier en daar introduceert Proulx in haar rauw-realistische stijl magische elementen, van een duivelse put in 'Het hellegat' tot een toverwaterketel in 'Rommel voor de belt', maar die bovennatuurlijke invallen zijn nooit meer dan een zijspoor. Het is haar te doen om het doorzettingsvermogen van de locals in hun gevecht met het kale, droge gebied. De verhalen in 'Hels Stof' zijn niet allemaal even overtuigend, maar enkele felle karakterschetsen, de strakke taal en de bijwijlen onvergetelijke landschapsbeschrijvingen maken veel goed.