null Beeld

Review: Aphex Twin - Drukqs


Cornwall, 1976. De vijfjarige Richard D. James staat op de krijtrotsen van Zuid-West Engeland. Zoals elke ochtend dirigeert hij de branding. De lui in het dorp spreken een taaltje dat sommigen Keltisch noemen, maar zelfs zij vinden het gebrabbel da...

Gert Van Nieuwenhove


Cornwall, 1976. De vijfjarige Richard D. James staat op de krijtrotsen van Zuid-West Engeland. Zoals elke ochtend dirigeert hij de branding. De lui in het dorp spreken een taaltje dat sommigen Keltisch noemen, maar zelfs zij vinden het gebrabbel dat uit Richard James komt hoogst verontrustend.

Gisteren was een lastige dag. Op het afscheidsfeestje van de kleuterschool moest iedereen een grap vertellen. De populairste jongen van de klas ontgoochelde niet. 'Hallo, ik ben Brian, ik ben vijf jaar oud en ik doe Donald Duck na die Woodie Woodpecker nadoet. Kwwkwwkwwkkwwkwwkww.' Dat hadden ze nog nooit meegemaakt. Biologisch bessensap voor iedereen! Toen keek iedereen in Richards richting. En wat moest gebeuren, gebeurde. Richard D. James stapte naar voor, en hoorde zichzelf zeggen: 'Hallo, ik ben Richard, ik ben ook vijf jaar. Ik doe een microgolfoven na met een gevoelige zender erin die het gesprek afluistert tussen twee ratten in de laadruimte van de Boeing 747 die zo dadelijk zal overvliegen: Kwrejgwekrjhwegkwegrkwerjbg.'

Op die dag wist Richard D. James dat hij nooit meer concurrentie zou hebben. Om de simpele reden dat hij gewoon niet goed wist hoe hij Donald Duck moest nadoen die Woodie Woodpecker nadoet.


Cornwall, 2001. Richard D. James heet al een dik decennium lang Aphex Twin. Hij is een legende. Wie daarover meer duidelijkheid wil, kan terecht op www.joyrex.com. Aphex Twin is vijf jaar weggeweest, en zijn nieuwe, sublieme plaat 'Drukqs' duurt meer dan 100 minuten, dus moet hij van zijn platenfirma Warp, die ons onlangs ook beautiful people als Boards Of Canada en Vincent Gallo schonk, per nieuwe vliegende post, genaamd e-mail, vragen van journalisten beantwoorden.

Of 'Drukqs' wel nieuw werk bevat? 'Nee, het is een compilatie van alle valse Aphex Twin-tracks die op het Net te vinden zijn.' Welke pseudoniemen hij in het kader van zijn Grote Verwarringsstrategie onlangs heeft gebruikt? 'Mozart, Squarepusher, Stockhausen en Parmagiani.' Of hij vereerd is dat de new born Radiohead hem de belangrijkste invloed voor 'Kid A' en 'Amnesiac' noemde? 'Zolang ze me 70 % van de royalties blijven betalen, klaag ik niet'. Waar hij zijn allerbeste optreden heeft gegeven? 'In het Hard Rock Café van Las Vegas.' Waar zijn nieuwe Vorsprung durch Technik vandaag komt? 'Ik ben gewoon doof geworden van al dat dj'en, maar ik heb gelukkig leren liplezen en ik mix tegenwoordig plaatjes door aan de groeven te ruiken.' Wat die vreemde titels als 'Omgyja-switch' en 'Hy a scullyas lyf adhagrow' in godsnaam te betekenen hebben? 'Kwrejgwekrjhwegkwegrkwerjbg.'

Daarmee is al veel meer gezegd over 'Drukqs' dan u moet weten. Oké, het is complexe elektronische muziek. Fuck it, wij hebben pas onlangs de rechtermuisknop en het vergrootglas op onze computer ontdekt, en toch zijn we fan van Aphex Twin. Gewoon omdat 'Drukqs' overloopt van kwrejgwekrjhwegkwegrkwerjbgs die ons het ene moment silly dances doen dansen, en ons even later diep ontroeren. Een paar keer de halve marathon 'Drukqs' uitzitten, en je weet met zekerheid: laat Aphex Twin gewoon komen tappen op Dranouter, en hij richt meer aan dan de hoofdact van Werchter.

'Drukqs' is kqnettergekq. En bploedtmooi. 'Drukqs' zit ergens tussen 'Stille nacht' voor 1000 muziekdozen, dat Monty Python-orkest met muizen en hamers dat zich aan gamelan waagt, een 'best of' van Xenakis en 'Jongens zijn gek, maar dan vooral van Destiny's Child'.

Let there be Aphex Twin!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234