null Beeld

Review: App-review: 'Hudway'

Heeft Rusland ons ooit al verblijd met revolutionaire technologieën? We vrezen ervoor. We associëren het land van de dashcams nog steeds voornamelijk met Sputnik, Kalashnikov en Kaviaar.

luc balcer

Toch beweegt er wat op developersniveau: het nageslacht van Boris Jeltsin bleef de voorbije jaren niet bij de pakken zitten en week onder andere uit naar de ceatieve hubs in Berlijn, of naar de Israëlische techscene. En ja, af en toe pakken ze uit met 'iets verrassends’.

Neem nu de head-up display (HUD): een systeem waarbij informatie die normaal op een instrument moet worden afgelezen, rechtstreeks wordt geprojecteerd in het gezichtsveld. Deze techniek werd oorspronkelijk ontwikkeld voor militair gebruik, maar krijgt soms ook een toepassing op de voorruit van een auto. De eerste versies dateren zelfs al van het jaar 1988. Toch bleek een apart GPS-scherm de voorkeur krijgen.

Met HUDWAY vonden enkele Russen toch de weg naar een opmerkelijke plaats in de iTunes-store. Eigenlijk is de technologie zo simpel als een bord rodebietensoep, maar met deze app projecteer je je route rechtstreeks op je voorruit. Je stelt je bestemming in, legt je iPhone op je dashboard en dankzij het hoge zwart-witcontrast zie je je route live geprojecteerd. De makers zijn zelfs niet te verlegen om de woorden ‘augmented reality’ in de mond te nemen.

De praktijk wijst echter anders uit. No way dat je in volle zon iets zichtbaars op je ruit kan toveren. Het enige wat je rond het middaguur kan bereiken is het symbool van een overhitte iPhone.

Gelukkig kunnen we vrij snel van het winteruur gebruik maken om de app tot zijn recht te laten komen. En ja, als het echt donker is kan je ten volle genieten van de applicatie. Simpelweg je reisdoel instellen, je iPhone op je dashboard leggen en je kan vertrekken. Je ziet dan duidelijk de witte contouren van de route die je dient te volgen, en je krijgt strakke visuele aanwijzingen. Helaas niet auditief, maar we vermoeden dat een update niet zo lang op zich zal laten wachten.

Het enige echt storende is dat je elke projectie op een autoruit ‘dubbel’ ziet. Je ziet dus de basisprojectie, maar ook een achterliggend duplicaat. Na enkele kilometers ga je nog geloven dat je lichtelijk geïntoxiceerd het noorden kwijt raakt.

Ga ik het nog verder gebruiken? Ik denk het niet. Niet omdat ik ervoor vrees dat de KGB vanaf nu mijn doen en laten zou kunnen checken, maar gewoonweg omdat ons fysiek stelsel niet in staat blijkt te zijn om ‘s nachts meerdere focussen te kunnen leggen. De ontwikkelaars beweren zelf dat een HUD veiliger zou zijn, maar sta mij toe dat in twijfel te trekken. De afleidingsfactor blijft even groot als bij een standaard GPS-scherm, laat staan bij een ega die de weg beter weet dan Google Maps.

Gelukkig zijn de basisfunctionaliteiten helemaal gratis - de advertenties moet je er wel bij nemen. De app laadt trouwens je route op voorhand, zodat je geen continue internetconnectie nodig hebt. Dat neemt niet weg dat het een batterijzuiger eerste klas is.

Als toemaatje kan je sociaal connecteren en zien waar je vrienden zijn. Of je vijanden. Net zoals in de Koude Oorlog. Misschien opent dit wel het ijzeren gordijn naar een gamificationtraject. Wie weet zijn we onbewust helemaal weg van deze app en het enorm potentieel ervan. Perestrojka, baby!

Hudway is voorlopig enkel beschikbaar in de App Store.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234