null Beeld

Review: Arnon Grunberg - De Mensendokter

Geen excuses meer: wie de voorbije jaren weleens een krantenkiosk binnenstapte en toch nog worstelt met morele, filosofische of relationele dilemma’s, heeft het aan zichzelf te danken.

Frederick Vandromme

Sinds 2008 houdt Arnon Grunberg wekelijks spreekuur in het tijdschrift Vrij Nederland; hij noemt zichzelf de Mensendokter, en er is geen vraag of hij voorziet ze van een pertinent antwoord. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar heeft nu een bundeling van die stukjes uitgebracht, want – wie geen relevante diploma’s heeft, is gebaat met een slogan – 'Grunberg helpt'.

Dit boek mag in de eerste plaats natuurlijk vooral dienen als verneukeratieve persiflage op de zelfhulprubrieken van vrouwenbladen, of desnoods op het vragenuurtje bij lezingen van schrijvers. De vragen die hem voorgelegd worden, zijn nu eens wereldvreemd, dan weer vooringenomen, pretentieus en een enkele keer zelfs intelligent.

Van ‘Wanneer moet ik scheiden?’ tot ‘Kun je een mens bestraffen om zijn motieven, of alleen om zijn daden?’ De antwoorden vertonen dezelfde verscheidenheid, maar zijn doorgaans een stuk onderhoudender. Mentale hypochonders en verongelijkte zeurkousen worden, tot uw en onze opluchting, overigens meteen kaltgestellt.

De dokter zalft niet alleen, hij slaat ook vrolijk nieuwe wonden – op die momenten wordt dit boekje het leukst. Moeten het onder meer ontgelden: cabaretiers (‘Het cabaret verhoudt zich tot de literatuur als de operette tot Bach’), een overdosis aan chauvinisme (‘Ach, misschien hebt u verder niet zoveel in uw leven’) en publieke uitingen van sentimentaliteit (‘Met sentiment is het vaak als met boeren: onderdrukken is een goede zaak’).

Groupies worden wél getolereerd: die zijn namelijk overal, zelfs in het kabinet van een mensendokter. En Grunberg is er de man niet naar om zijn witte jas te vroeg dicht te knopen: ‘Mijn vriendin weet dat de schrijver net als de vampier altijd nieuw bloed nodig heeft.’

Is dit de nieuwe grote Grunberg waar u op zat te wachten sinds u ‘Huid en haar’ een jaar geleden in de boekenkast schoof? Wellicht niet.

Is het boek te hanteren als een FAQ om de haperingen van uw eigen software te verhelpen? Welnee: wie de voorgestelde behandeling te zeer ter harte neemt, is slechter af dan voor hij begon.

Op de vraag van een man hoe hij zijn vriendin ervan kan overtuigen te stoppen met roken, antwoordt Grunberg bijvoorbeeld: ‘Zegt u tegen haar: elke keer als jij een pakje hebt gerookt, ga ik met je beste vriendin naar bed. (...) Maak foto’s van de seks, of laat die maken. Geef deze foto’s aan uw vrouw en zeg tegen haar: ‘Dit komt door jouw nicotineverslaving. Vind je dit leuk?’’

‘De Mensendokter’ is één langgerekte grap, maar ze is goed verteld. Eén van de lezers verwoordt het zo: ‘Uw reacties op enkele vragen deden mij hardop lachen en dat is medicijn, dus bedankt hiervoor.’ Zomaar te koop in de boekenwinkel, u zal niet naar een voorschrift gevraagd worden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234