Review: Blanche - If We Can't Trust the Doctors

De groep speelt onmiskenbaar country en geen snoeiharde rock, en tóch zal Blanche op zaterdag 21 augustus te gast zijn op Pukkelpop. We horen het u hardop denken: 'Country in Kiewit? Pedal steel op het heilige weiland? Is Chokri Mahassine zot geword...

De groep speelt onmiskenbaar country en geen snoeiharde rock, en tóch zal Blanche op zaterdag 21 augustus te gast zijn op Pukkelpop. We horen het u hardop denken: 'Country in Kiewit? Pedal steel op het heilige weiland? Is Chokri Mahassine zot geworden, of wat?' Nee dus, hij heeft gewoon zijn oren niet aan zijn gat zitten.

Want de wijze waarop Dan John Miller (een David Lynch/Lyle Lovett-lookalike), zijn vrouw Tracee Mae Miller (zo te zien weggelopen uit The B-52's), Feeny (hij zou de dokter in een westernserie kunnen spelen), Lisa 'jaybird' Jannon (de schooljuf in die westernserie) en Patch Boyle (een jonge Eric Cantona) met old-time country omgaan, is net zo verscheiden als hun looks. Blanche brengt op vernuftige wijze het beste van twee werelden samen: Amerika's rijke muzikale traditie wordt ondergedompeld in een bad van moderne klanken. Niet voor niets trekt de groep regelmatig op met stadsgenoten The White Stripes (diezelfde zaterdag ook al op Pukkelpop, dat belooft!) en heeft Jack White zijn vrienden nauw betrokken bij onder andere de opname van 'Van Lear Rose', de schitterende Loretta Lynn-comeback-cd.


'If We Can't Trust the Doctors' - losjes geënt op de medicine shows uit de jaren dertig en veertig, toen rondreizende kwakzalvers een tros muzikanten meetroonden om hun zalfjes en brouwsels te helpen slijten - is een dónkere cd, spookachtig en benauwend tegelijk: bedrog, ziektes (ook in het hoofd), bijgeloof, wantrouwen, droefenis, jaloezie, kommer en kwel voeren de boventoon, net zoals vroeger in de old-time country, ten tijde van pakweg The Carter Family of Uncle Dave Macon. Een paar titels geven het trouwens weg: 'So Long Cruel World', 'Another Lost Summer', 'Garbage Picker', 'The Hopeless Waltz' - vrolijker wordt men er niet van.

'If We Can't Trust the Doctors' begint sterk: met de dreigende, slepende stalker-song 'Who's to Say...' (inclusief gitaarsolo van Jack White), waarna in het Miller-duet 'Do You Trust Me?' de jaloezie tastbaar wordt gemaakt. En omdat het in de negen songs die daarop volgen (één cover, 'Jack on Fire' van The Gun Club, één traditional, 'Wayfaring Stranger') geen moment minder beklemmend wordt, en zowel de geraffineerde arrangementen, de contrasterende stemmen van Mr en Mrs Miller als de muziek de spankracht ongeschonden houden, moeten wij u - weer maar eens - een gang naar de dichtstbijzijnde platenwinkel aanbevelen. Het is wat dit jaar!

Op de achterflap meldt een wervend prentje dat het aloude Blanche's Nepenthe-medicijn 'uw verdriet, pijn, onbehagen en ellende zal doen vergeten'. Precies wat deze cd ook doet door over die kwalen te berichten. 't Is onmiskenbaar country en geen snoeiharde rock, maar toch: welkom op Pukkelpop!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234