null Beeld

Review: Bob and the Wailers Marley - Live (dvd)

Bij leven & welzijn zou Robert Nesta Marley op 6 februari zestig geworden zijn, maar een woekerende kanker besliste daar anders over: volgend jaar zal het een kwarteeuw geleden zijn dat hij overleed - op 11 mei 1981, nauwelijks zesendertig.
Hoe...

Charlie Poel

Bij leven & welzijn zou Robert Nesta Marley op 6 februari zestig geworden zijn, maar een woekerende kanker besliste daar anders over: volgend jaar zal het een kwarteeuw geleden zijn dat hij overleed - op 11 mei 1981, nauwelijks zesendertig.

Hoe kan men Bob Marley het beste herdenken? Met quotes, randverhalen, overpeinzingen, een carrièreoverzicht of herinneringen aan zijn concerten in België? In de eerste plaats met zijn muziek natuurlijk! En wat is vandaag de dag hipper dan de release van een dvd in DTS 5.1 surround sound, moeten ze bij de platenfirma hebben gedacht. En dus wordt het verraderlijke 'Bob Marley and the Wailers: Live' op dubbel-dvd uitgebracht. Verraderlijk omdat de hoesfoto, de kleuren (Rood! Geel! Groen!) en het lettertype krèk dezelfde zijn als die van de 'Live'-langspeelplaat uit 1975 - opgenomen in de Londense Lyceum Ballroom, Humo was er in de persoon van Marc Didden bij - die de carrière van Bob Marley voorgoed op de rails zette. Wie de verschroeiende, verscheurende versie van 'No Woman No Cry' kent, weet wat wij bedoelen; voor de anderen: kóóp 'm! En geloof de wervende aanvulling bij de oorspronkelijke hoesteksten: Bob Marley and the Wailers produced the music, Steve Smith and Chris Blackwell produced the record. And the record produced a star'. Reggae werd na 'Live' voorgoed onomkeerbaar.

De dvd die sinds dit weekend in de rekken ligt, vermeldt in kleinere letters dat het hier de registratie betreft van een optreden in de Londense Rainbow, en da's twee jaar na de 'echte' 'Live'. Het mag de pret niet drukken: deze Engelse halte op een wereldtournee om 'Exodus' te promoten, was óók een fantastisch concert. Kan men een show doeltreffender inzetten dan met 'Trenchtown Rock': 'One good thing about music/When it hits, you don't feel no pain/So hit me with music'? En dat is precies wat Bob Marley and the Wailers het volgende uur en een kwart met een dwarsdoorsnede van hun uitgebreide songcatalogus doen. De tand des tijds heeft absoluut geen vat gekregen op de muziek, de uitstraling en de tomeloze overgave van Bob Marley en zijn begeleiders (met een glansrol voor gitarist Julian 'Junior' Marvin), maar bij DVD 1 (het concert) passen ook twee waarschuwingen: beeld- en geluidskwaliteit doen passé aan en de extra's (achterafcommentaar van onder anderen Rita Marley en Tuff Gong-technicus Ng Tuck Choi) vallen te mager uit. Toch: incontournable.

Dat is ook de uitstekende, ruim anderhalf uur durende BBC/Arena-documentaire 'Caribbean Nights' uit 1986 die, aangelengd met een halfuurtje - alweer bescheiden - extra's (bezoek aan Marleys geboorteplaats in Nine Mile, oppervlakkige rondleidingen in het Bob Marley Museum en de Tuff Gong-studio) DVD 2 vult. Een rijkgeschakeerd portret van Bob Marley, dat naast de man zelve ook zijn intimi aan het woord laat: van zijn moeder Cedella Booker over zijn 'ontdekker' en Island-platenbaas Chris Blackwell tot jeugdvrienden en mede-Wailers, zoals de immer coole, intussen ook allang betreurde Peter Tosh.

Ooit, in 1978, tijdens een bezoek aan reggaemuzikant Tapper Zukie in het ongure Concrete Jungle-gedeelte van het Trenchtown-getto in Kingston, hebben wij uit lijfsbehoud een imposante zwarte rasta-medemens bezworen dat Bob Marley de állergrootste was; vandaag, zovele jaren later, willen we zonder dwang graag herhalen dat hij nog altijd bij die allergrootsten hoort. En als u ons nu wilt excuseren: we moeten onze complete Bob Marley-collectie nog op de iPod gooien. En u?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234