null Beeld

Review: Borgen

Met het theater dat hier nu al veel te lang in de Wetstraat wordt opgevoerd, kunnen we ons voorstellen dat uw hoofd niet meteen staat naar een tv-serie over politiek, maar als we u vertellen dat het Deense ‘Borgen’ gemaakt werd door het huis achter ‘The Killing’ en dat de serie internationaal al bijna zoveel bijval oogstte als zijn bejubelde voorganger, zou uw interesse toch wel enigszins gewekt moeten zijn.

Marc Van Springel

Het hoofdpersonage is Birgitte Nyborg (knap vertolkt door Sidse Babett Knudsen), de leider van een kleine progressieve partij die het tot haar eigen verrassing tot de eerste vrouwelijke premier van haar land schopt. We krijgen te zien hoe Nyborg moet wennen aan haar nieuwe status en aan de enorme verantwoordelijkheid die plots op haar schouders rust, maar ook hoe ze moet leren om soms pijnlijke compromissen te sluiten.

Ze mag haast meteen van het ene hoogdringend te blussen brandje naar het andere hollen en moet ondertussen een evenwicht zien te vinden tussen de politieke realiteit en haar eigen overtuigingen. Maar ‘Borgen’ speelt zich niet alleen af achter de muren van Christiansborg, het statige paleis in Kopenhagen dat zowel het parlement als de kantoren van de regeringsleider huisvest, en waar de reeks ook haar titel vandaan heeft.

Veel aandacht gaat ook naar het privéleven van Nyborg: voor alles blijft ze een echtgenote en moeder van twee, die tegen beter weten in hoopt dat haar nieuwe job geen te grote impact zal hebben op haar huwelijk en gezinsleven.

Alsof het niet op kon, heeft de reeks daarnaast nóg een sterke vrouwenfiguur in de aanbieding: de jonge en mooie Katrine Fønsmark (gespeeld door Birgitte Hjort Sørensen), een gedreven tv-journaliste die voortdurend oorlogen uitvecht met haar oversten en zich na de werkuren in zoveel amoureuze wespennesten steekt dat men met haar alleen al makkelijk een hele serie had kunnen vullen.

Dat ‘Borgen’ zich in Denemarken afspeelt, is overigens geen hinderpaal. Het vaak op waargebeurde feiten geïnspireerde politieke gepoker en gekonkelfoes, de opportunistische deals tussen lui die op macht uit zijn of zich er net wanhopig aan vastklampen, de invloed van het oude economische establishment en de media die met het oog op de kijk- of leescijfers op de verkeerde momenten de boel graag nog wat opstoken: het had zich evengoed allemaal in Brussel kunnen afspelen.

Alleen de Denen zullen de finesses van ‘Borgen’ echter ten volle kunnen vatten: sinds vorige maand heeft Denemarken met Helle Thorning-Schmidtnamelijk écht voor het eerst een vrouwelijke premier, die ook nog eens verdacht veel op Knudsen lijkt. Straffe dinges!

Bekijk de trailer

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234