null Beeld

Review: Buddy Miller - Universal House of Prayer

Men zou de muzikale carrière van Buddy Miller bescheiden kunnen noemen - vijf soloplaten en een duo-cd met echtgenote Julie Miller is voor een bijna 52-jarige niet meteen een imponerende catalogus - maar dan zou men te lichtvoetig over zijn invloed ...

Men zou de muzikale carrière van Buddy Miller bescheiden kunnen noemen - vijf soloplaten en een duo-cd met echtgenote Julie Miller is voor een bijna 52-jarige niet meteen een imponerende catalogus - maar dan zou men te lichtvoetig over zijn invloed heenstappen. Geen optreden van de geweldige Emmylou Harris bijvoorbeeld, of Miller mag het voorprogramma verzorgen én nadien als leadgitarist en tweede stem haar begeleidingsgroep Spyboy aanvoeren (herinner u die avond in de Koningin Elisabethzaal een paar jaar geleden!); wie in Nashville een plaat wil opnemen, loopt beter eerst even aan bij Miller voor advies, een helpende hand of een song; het is aandoenlijk om te zien hoe Buddy Miller op het jaarlijkse americana-hoogfeest in Utrecht telkenmale als een wijze broer/vader/grootvader/overgrootvader over zijn collega-artiesten waakt; en wie vriend aan huis is bij onder anderen Jim Lauderdale, The Dixie Chicks, Lucinda Williams en Steve Earle kan men bezwaarlijk een doetje noemen.

Die straffe kerel heeft een zesde cd uit, en die heeft ons de voorbije dagen niet meer verlaten. 'Universal United House of Prayer' is intussen al een paar maanden oud (een malafide postbode fluit inmiddels ongetwijfeld de hele plaat moeiteloos na; dat hij brande in de hel!), maar de Heer zal het ons wel vergeven dat wij daar nu pas aandacht aan kunnen besteden. En de Heer is alomtegenwoordig op 'Universal United House of Prayer', een pruttelend stoofpotje van gospel, countryrock, soul en blues; loutering en een state of the union over wat er met de wereld aan de hand is zijn de thema's. Het is al van de eerste noten duidelijk (de zusjes Regina & Ann McCrary die hun keel openzetten: niet voor niets de dochters van Reverend Sam, ooit voorzanger van de legendarische gospelgroep Fairfield Four) dat broeierige, zompige, in het zuiden van de VS gerijpte muziek aan de orde zal zijn. Het openingsnummer 'Worry Too Much', een mid-tempo rocker, zet de toon en houdt zich op in het gouden vierkant dat J.J. Cale (maar met meer schwung), Tony Joe White (meer gedreven), John Fogerty (met zout en pickles) en Bob Dylan (in zijn gospelperiode) als hoekpunten heeft. Een geweldig nummer, maar niet eens het hoogtepunt. Gospel uit de eredivisie zijn onder andere 'There's a Higher Power' (het country-origineel is van de Louvin Brothers), 'Is That You' en 'Fall on the Rock'; in 'Shelter Me' waant men zich in de swamps, 'Wide River to Cross' is een bloedstollend mooi, fragiel duet met Emmylou Harris, 'Don't Wait' een lekkere, overstuurde rockabilly en 'This Old World' (van Miller & Victoria Williams) een dartel, bijna kinderlijk maar tegelijk ook stichtend c&w-liedje dat de late great Woody Guthrie graag op zijn repertoire zou hebben gehad. En daarmee is de cirkel rond, want het machtige pièce de résistance op 'Universal United House of Prayer' is 'With God on Our Side' van die ándere Woody Guthrie-volgeling, Bob Dylan. Diens anti-oorlogslied is opgespannen tot een forse negen minuten, maar verveelt geen nanoseconde. Men moet dat kunnen, en het is meteen het hoogtepunt op een cd die ons nog lang zal bijblijven. Amen! (Als we enige kritiek mogen formuleren - hoor óns bezig! - dan alleen dat er nu en dan iets te weinig craquelé in de stem van Miller zit.)


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234