null Beeld

Review: Cabin Fever

Vreemd gevalletje, deze 'Cabin Fever'. Terwijl recente horrorflicks als 'The Blair Witch Project' en 'My Little Eye' interessante spelletjes speelden met moderne technologieën zoals video en webcams, en terwijl nog recentere films als '28 Days L...

Erik Stockman

Vreemd gevalletje, deze 'Cabin Fever'. Terwijl recente horrorflicks als 'The Blair Witch Project' en 'My Little Eye' interessante spelletjes speelden met moderne technologieën zoals video en webcams, en terwijl nog recentere films als '28 Days Later' en het binnenkort te verwachten en zeer te pruimen 'Dawn of the Dead' een nieuwe draai trachten te geven aan de zombiefilm, gaat 'Cabin Fever', een slasher van ene Eli Roth, het helemaal in de retro-sfeer zoeken. Vijf slachtrijpe jongeren (het gevoelige meisje, de bimbo, de weirdo, de opschepper, en de softie) snorren met hun pick-up truck de ongure bossen van Kentucky binnen en verzeilen terstond in het soort cinematografische horrortoestanden waar Sam Raimi en vooral Wes Craven in de jaren zeventig een patent op leken te hebben: griezelige rednecks kijken de jongeren hoofdschuddend na, de soundtrack bestaat uit onrustwekkende hillbillymuziek en synth-klanken waar je kippenvel van krijgt, de omgeving lijkt bezwangerd met sombere voortekenen - zoals een gekeeld zwijn en een hondsdol jongetje - en de vertolkingen en de dialogen vertonen dezelfde amateuristische charme die zo typisch was voor 'The Evil Dead' en 'The Hills Have Eyes' (alleen de banjomuziek uit 'Deliverance' schijnt te ontbreken). De booswichten van dienst in 'Cabin Fever' zijn evenwel geen geesten of radioactieve kannibalen maar een stel criminele microben die - gezien de rottingsverschijnselen waar de jongeren al snel mee geplaagd zitten - familie zijn van het Ebola-virus. Regisseur Roth kon duidelijk niet kiezen tussen pastiche en hommage en de talrijke knipoogjes naar aids/Ebola/Sars vonden we een beetje bij het bloedige haar getrokken, maar dat maakt de leut er niet minder op. 'Cabin Fever' is een behoorlijk effectief en af en toe zwaar in de hartkleppen knijpend gorefuifje waarin de paranoïa brandt als een lier, de ribstukken en menselijke rollades in dikke brokken van het scherm spatten, en de hond het meisje krijgt. Goeie retrofun.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234