Review: Cavale
In 'Cavale', een hoog oplaaiende polar zoals ze tegenwoordig nog maar zelden worden gemaakt, maken we kennis met een memorabele anti-held: Bruno Le Roux, de solitaire wapenspecialist van een extreem-linkse, CCC-achtige terreurgroep, die net uit de ge...
In 'Cavale', een hoog oplaaiende polar zoals ze tegenwoordig nog maar zelden worden gemaakt, maken we kennis met een memorabele anti-held: Bruno Le Roux, de solitaire wapenspecialist van een extreem-linkse, CCC-achtige terreurgroep, die net uit de gevangenis is ontsnapt en zich wil wreken op de man die hem vijftien jaar geleden heeft verlinkt. Maar Le Roux staat er helemaal alleen voor: zijn medestanders van het eerste uur zijn dood of getrouwd; de lijfwachten van zijn tegenstander zitten hem op de huid; en de stad stikt van de flikken. Het goeie aan 'Cavale' is dat de actie niet wordt voortgestuwd door luidruchtig Amerikaans high tech-geweld, maar door de razende hartenklop van de verbeten Bruno Le Roux. 'Cavale' roept niet toevallig herinneringen op aan de polars uit de jaren zeventig met Jean-Paul Belmondo en Alain Delon in de hoofdrol; eigenlijk mist Bruno Le Roux alleen nog een fluweelzwarte Citroën DS.
'Cavale' is het eerste deel van een merkwaardige trilogie: 'Un Couple Epatant' (eveneens deze week uit) en 'Après La Vie' (volgende week in de zalen), de twee andere delen, draaien rond dezelfde personages en spelen zich af tijdens dezelfde 24 uur als 'Cavale', met dat verschil dat de acteurs die in 'Cavale' slechts een bijrolletje hebben, in de andere films de hoofdrollen spelen, en omgekeerd. U krijgt dezelfde gebeurtenissen dus door drie verschillende brilglazen te zien, al verschillen de drie films - allemaal van de hand van Lucas Belvaux - meer van mekaar dan u zou vermoeden. 'Cavale' blijkt evenwel te sterk voor de andere twee films, die ons nauwelijks wisten te bekoren. De trilogie is een slag in het water; 'Cavale' een absolute aanrader.