null Beeld

Review: Celie Dehaene - Koken met Celie

'Op zondag bijvoorbeeld paren we,' bekent Celie Dehaene in de inleiding van 'Koken met Celie. Verhalen en recepten uit de keuken van de familie Dehaene' (Standaard), er gauw aan toevoegend: 'onze plicht aan het aangename.' Celie komt wel vaker schalk...

Bart Vanegeren

'Op zondag bijvoorbeeld paren we,' bekent Celie Dehaene in de inleiding van 'Koken met Celie. Verhalen en recepten uit de keuken van de familie Dehaene' (Standaard), er gauw aan toevoegend: 'onze plicht aan het aangename.' Celie komt wel vaker schalks uit de hoek in haar keukenverhalen: 'Ook ons zwembad is letterlijk en figuurlijk een grote 'aantrekkingspoel'.'

Je hoeft geen Wetstraat-specialist te zijn om de ontstaansgeschiedenis van dit boek te bevroeden. Net als menig collega probeert Jean-Luc Dehaene, geheel gratis, iets over te nemen van de electorale magneet Steve Stevaert: 'Koken met Celie' moet - de titel verraadt het al - een antwoord zijn op 'Koken met Steve'. De kersverse gouverneur van Limburg wordt ook qua oneliners naar de kroon gestoken in diverse door het boek gestrooide columnachtige oprispingen. Vaak verdwaalt Jean-Luc in zijn geheel eigen tenenkrullende variant van het Nederlands: 'Ik bak, ongeduldig als ik soms ben als ik laat thuiskom en nog hongerig ben, het snelste gerecht uit het hele keukengebeuren: een omelet.' Maar af en toe, als de snelle gerechten liggen uit te hijgen van de honderd meter sprint, vernieuwt de ex-premier het schrijfgebeuren en slaagt erin een kernachtig verwoorde waarheid op papier te zetten: 'Ons huis is hoofdzakelijk plat.'

Het Dehaenees in die stukjes is veel minder storend dan de vrij rondwaaiende ijdelheid (wat was hij toch een vernuftig tacticus!) en de vlijtige imagebuilding (hoe volks en gewoon is Jean-Luc toch gebleven!). Dat hij schaamteloos aan product placement doet om zijn bestuursposten te verantwoorden is redelijk misselijkmakend - wat niet bepaald een pro is voor een kookboek.

Qua recepten blinkt 'Koken met Celie' ook al niet uit, en dat is evenmin een pro voor een kookboek. 'Wij zijn eigenlijk heel gewone mensen die graag gewone doordeweekse Vlaamse kost lusten,' meldt Celie, en dat is haar alibi om ongeïnspireerd uit de traditionele keuken te plukken: er staat niks in 'Koken met Celie' wat al niet in zowat elk ander kookboek te vinden is - zij het dat het in Celies keuken allemaal net iets vetter, cholesterolrijker en alcoholhoudender wordt. Zo wordt het allemaal uiteindelijk tóch nog zinnig en verantwoord: de recepten voor cholesterolbommen zijn, samen met de talrijke familiekiekjes van glimmende vetophopingen, uitermate geschikt als illustratie bij een sensibiliseringscampagne tegen onze slechte eetgewoontes - eventueel zelfs op Europese schaal, mocht Jean-Luc daarop staan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234