Review: Condor Gruppe op Pukkelpop 2015

Net op tijd voor een kleine bekentenis: van alle fluitintro's in de westerse popmuziek en aanverwanten heeft 'Ondt Blod' bij benadering de mooiste.

'Ondt Blod' is een song van Condor Gruppe, en het is niet eens hun enige valse soundtracksong. Condor Gruppe heeft een - zoals dat genoemd wordt door zowel kenners als wij - filmische sound. Geluidstapijtjes die breed uitgerold worden, waar niét bij gezongen wordt (dat zorgt bij dit soort muziek alleen tot vuile voeten op het tapijt), maar waar je visuele voorstellingsvermogen onmiddellijk filmscènes bij gaat verzinnen. Dat is stilaan een cliché aan het worden als het over deze Gruppe gaat - 'Belgische spaghettiwesterns, haha' - maar het is niet anders. Als de ene song solliciteert naar een figurantenrol in een prent van Sergio Leone, knipoogt de volgende naar Coppola en is een derde zijn opties nog aan het afwegen.

Bij Condor Gruppe staat Michiel Van Cleuvenbergen centraal vooraan op het podium; we mogen er dus genoegzaam van uitgaan dat dit de man is die de lijnen uitzet. Vanuit het publiek wordt hij vandaag middels een pancarte aangemoedigd: 'Cleuvie Opperbaas!' Naast hem herkende je Jan Wygers (mede-huisbaas van Creature With the Atom Brain) en als we ons niet vergissen onder meer ook Milan Warmoeskerken, de man van Mittland och Leo. (Dienstmededelingen voorbij.)

Na drie nummers Condor Gruppe moesten we aan het Goat-concert van een dag eerder denken. Nogal verschillende groepen, maar ze weven wel allebei hoogpolige soundscapes bij elkaar, zien allebei nut in lang aangehouden grooves en outro's van vijf minuten, en ze hebben vergelijkbare meningen over hoe een set opgebouwd wordt. Eén van de verschillen is dat Condor Gruppe al hun songs in precies hetzelfde tempo houdt, en strakker aan het gareel, en dat heeft soms tot gevolg dat de songs een poco inwisselbare indruk geven. Soms, niet altijd. Niet toen we hen een tijdje geleden in de Beursschouwburg zagen, nu wel af en toe. Maar kijk: het is precies voor dit soort gevallen dat we onze mantel der liefde onlangs nog eens hebben laten strijken. Condor Gruppe was een trip. En Cleuvie is een opperbaas.


Quote

'Wij zijn van Antwerpen.'


Tweet


Bekijk 'Ondt Blod' van Condor Gruppe op Pukkelpop:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234