null Beeld

Review: Dan and The IJBC Bern - Fleeting Days

De scherpste veroordeling van de hysterie na de 11 september-aanslagen komt tot nader order van de Amerikaanse singer-songwriter Dan Bern. In 'Talkin' Al Kida Blues' gaat het in de eerste strofe al meteen zeer ironisch zo: 'It was a beautiful day in ...

Charlie Poel

De scherpste veroordeling van de hysterie na de 11 september-aanslagen komt tot nader order van de Amerikaanse singer-songwriter Dan Bern. In 'Talkin' Al Kida Blues' gaat het in de eerste strofe al meteen zeer ironisch zo: 'It was a beautiful day in New York town/Folks jogging, biking, walking 'round/When a couple of airplanes came around/Hit the big towers, knocked 'em down/Worst disaster on US soil ever!/'Course there's the Indians… a few millions… Slaves… Enron…/Anyway, it was worse than Pearl Harbour' (de volledige tekst staat op de Dan Bern-website: www.danbern.com). U vindt deze prachtige Bob Dylan-pastiche, die vorig jaar regelmatig te horen was op de betere radiozender - StuBru dus - terug op 'The Swastika E.P.'. Bijna gelijktijdig met die mini-cd (ook de titel geeft aan dat voor Bern geen huisje heilig is: zijn joodse ouders overleefden ternauwernood de holocaust, en zijn begeleidingsgroep The IJBC heet voluit The International Jewish Banking Conspiracy) wordt 'Fleeting Days' uitgebracht, de vijfde volwaardige cd van de man. En ook hier worden kwistig de prachtigste teksten op aantrekkelijke muziek gezet. Bern kan zijn bewondering voor zijn grote voorbeelden - naast Dylan is dat ook de vroege Elvis Costello - nauwelijks verhelen, maar wie daar geen moeite mee heeft, zal een crème van een cd ontdekken, met hoogtepunten zát. Om er een paar te noemen: 'Superman', het donkere 'Closer to You' en, we weten niet of het genre bestaat maar allà, de rockabilly-gospel 'Graceland'. Momenteel toert Bern door Europa, in de toeragenda op zijn website staan tussen 18 mei (Parijs) en 22 mei (Assen, Nederland) nog een paar dagen open. Hello anyone?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234