Review: 'De barak van Bartel ' op Discovery Channel

In 'De barak van Bartel' gaat de heer Van Riet op zoek naar de meest bezienswaardige tuinhuisjes van Vlaanderen en Nederland. Gelukkig komt ongeveer elke schuur, stal of overdekte fietsenstalling in aanmerking voor deelname of we konden ons aan spinoffs als 'De kerststal van Kelly' en 'De pergola van Pedro' verwachten.

Elke week worden er vier 'barakken' aan de jury onderworpen. Die kiest telkens een weekwinnaar waaruit na afloop de Grote Winnaar gekozen wordt. Wat die net wint, is ons nog niet duidelijk, maar als er een 'Jan Kriekels'-loos tv-seizoen te winnen valt, zouden we ook nog wel willen deelnemen. Zou een vuilbak tellen als barak? Er is alleszins leven in mogelijk, zo blijkt. Mits voldoende etensresten en hoge temperaturen. De parameters om de barakken stuk voor stuk objectief te beoordelen waren o.m. concept, techniciteit en de gebruikte materialen. Zal ik dezelfde parameters gebruiken voor deze review? Welaan!

Concept

Uitermate simpel. Barakmensen sturen hun concept in, doorstaan de eerste selectie en krijgen dan architect Bart Lens, landschaps- en tuinarchitecte Eef Coolen, art director en ontwerper van designradiatoren Jan Kriekels of kempenzoon Bartel Van Riet over de vloer voor een babbel over hun creatie. Intussentijd bouwt die laatste ijverig aan een eigen barak in het Mechelse Vrijbroekpark.

Techniciteit

'De barak van Bartel' zit, in tegenstelling tot enkele getoonde barakken, niet bijzonder vernuftig in elkaar. Het is simpel, wel logisch opgebouwd (barak - reclame - barak - reclame - barak - reclame - barak - winnaar), zonder veel moeilijke woorden (een enkele keer dachten we dat we school-tv aan het kijken waren), maar bovenal bijzonder sympathiek. Met dank aan de gastheer.

De gebruikte materialen

De jury van de tuinbouwsels bestaat zoals hierboven vermeld uit professioneel volk, dat bovendien ook niet vies is van een diepmenselijk interview over de beweegredenen van de ontwerpers. Al moeten we toegeven dat het lijkt dat het materiaal waaruit Kriekels is opgebouwd een beetje is aangetast door overmatig gebruik: telkens we 'm in beeld zien verschijnen, en zeker wanneer ie het over 'de grote aantrekkingskracht van water' heeft, schreeuwt er een stemmetje 'FOEFZWEMBAD! Dat is die van dat foefzwembad!' door ons hoofd.

Wat ook gezegd dient te worden: de fundering van 'De barak van Bartel' zit snor met een uit Vlaamse klei opgetrokken presentator die, geheel in de stijl die we van 'm gewoon zijn, zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken kan steken: 'Hoe bangelijk is dees?!' terwijl hij verwoed in zijn handen klapt van opwinding.

Verdict: 'De barak van Bartel is een aardig, klein programmaatje dat het van sympathieke mensen met creatieve ideeën moet hebben en waarvan we noodzaak niet meteen inzien. Dat in rekening gebracht: 45 minuten is ongeveer de helft te lang voor een aardig, klein programmaatje. En ónze favoriete barak tot hiertoe? Wij vinden die Obama wel iets hebben, maar naar 't schijnt is dat een eindig verhaal.


Quote

Guido, eigenaar van de strandhuisbarak: 'Test die vibrerende barkruk maar eens uit!' en 'Hier gebeuren feestjes, jong!'

Bartel: 'Sommmige dingen die het daglicht beter niet zien?'

Guido: 'Dat hebt gij gezegd!'Maar intussen was het te laat en zaten we met het beeld van Guido in een confituurbad omringd door vrouwen die iets te kwistig met de siliconen (niet die om spleten op te voegen) hadden omgesprongen in ons hoofd. Ieuw.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234