null Beeld

Review: Desmond Morris - De naakte vrouw

Vuile woorden nemen wij zelden in de mond, maar voor het nieuwste onding van zoöloog Desmond Morris zijn we verplicht om tegen onze natuur ingaan: de theorietjes in 'De Naakte Vrouw. Een studie van het menselijk lichaam' (Mom) zijn geheel en al van ...

Bart Beckers

Vuile woorden nemen wij zelden in de mond, maar voor het nieuwste onding van zoöloog Desmond Morris zijn we verplicht om tegen onze natuur ingaan: de theorietjes in 'De Naakte Vrouw. Een studie van het menselijk lichaam' (Mom) zijn geheel en al van de pot gerukt, en ze zijn nog slecht geschreven ook.

In dit boek doet Morris, bijna vier decennia na zijn onwaarschijnlijk kassucces 'De Naakte Aap', een aantal van zijn broodje-aap-verhalen nog eens dunnetjes over en gooit er en passant nog wat nieuwe nonsens tegenaan. Ronduit beangstigend is dat deze wel zéér speculatieve auteur in de media nog steeds op een sérieux kan bogen waar de gemiddelde wetenschapper een paar Nobelprijzen voor nodig heeft. Op het omslag vergelijkt die andere dierenvriend, Midas Dekkers, hem zelfs met Charles Darwin.

Niet dat Morris zelf veel moeite doet om te verbergen dat deze 'studie van het vrouwelijk lichaam', met één hoofdstuk per lichaamsdeel, voornamelijk met de natte vinger geschreven is. De vloedgolf aan woorden als 'vermoedelijk', 'waarschijnlijk' en 'het is best mogelijk dat' kan niet verbergen dat ook de meer stellige uitspraken de cafétoog niet zouden overleven. In zijn bespreking van het voorhoofd, bijvoorbeeld, beschrijft Morris hoe men met de wenkbrauwen 'de kenmerkende uitdrukking van grote droefheid' kan doen ontstaan: 'Het zou theoretisch mogelijk moeten zijn om te zeggen hoeveel ongeluk een vrouw in haar leven heeft gehad door alleen maar te meten hoe makkelijk het voor haar is om deze gelaatsuitdrukking te produceren.' Nee toch, dan de duizelingwekkende diepgang van deze empirisch onderbouwde uitspraak: 'Vrijwel vanaf het begin van de geschreven geschiedenis is het blonderen van vrouwen een belangrijke bedrijfstak geweest.' En wat te denken van dit, Sinéad O' Connor nog aan toe: 'Mannen hebben een kaal vrouwenhoofd bijna altijd onaantrekkelijk gevonden.'

't Is, kortom, soms lachen met deze studie van de vrouw, vooral wanneer Morris zijn boek ook nog eens een sociale missie toeschrijft en het als een bijdrage tot de emancipatie van zijn onderwerp voorstelt: 'Hoe meer ik reisde, des te verontruster (sic) ik werd en kwader op de manier waarop vrouwen in veel landen worden behandeld.' Niet alleen deze zin toont aan dat de vertaler nog minder tijd heeft genomen dan de auteur: ook in het Nederlands kon van deze verzameling lekkere wijvenverhaaltjes geen zinnig boek worden gemaakt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234