Review: Erik Raspoet - Bwana Kitoko

15 mei 1955 vatte koning Boudewijn de beroemdste reis uit onze dynastieke geschiedenis aan: de vorst, nog geen 25, doorkruiste haast een maand lang Belgisch Congo. Het werd een triomftocht, en in zijn zog reisde een honderdtal journalisten mee om dat...

15 mei 1955 vatte koning Boudewijn de beroemdste reis uit onze dynastieke geschiedenis aan: de vorst, nog geen 25, doorkruiste haast een maand lang Belgisch Congo. Het werd een triomftocht, en in zijn zog reisde een honderdtal journalisten mee om dat rond te bazuinen. Gemiddeld schudde hij vijfhonderd handen per dag. Bwana Kitoko werd hij genoemd, de mooie heer.

Het was zijn eerste grote exploot zonder dat zijn papa, de opzijgezette Leopold III, in de buurt was: op deze reis, zo heet het, werd Boudewijn een man. Meer nog, er voltrok zich 'een mirakel' (aldus biograaf José-Alain Fralon) toen de melancholische monarch, le roi triste, hier voor het eerst op een lach werd betrapt.

Er valt over die reis, schrijft journalist Erik Raspoet terecht, nog wel een half dozijn boeken te schrijven. Helaas kiest hij in 'Bwana Kitoko en de koning van de Bakuba. Een vorstelijke ontmoeting op de evenaar' (Meulenhoff/Manteau) een ongemakkelijke invalshoek. Eén foto van de reis, een ontmoeting in Luluaburg van Boudewijn en Mbopey Mabiintsh, de 124ste koning van de Bakuba, zet hem aan het werk. Hij wil achterhalen wat er bij die ontmoeting precies gezegd is, en hij wil per se de 125ste koning der Bakuba ontmoeten. Zo heeft hij een raamwerk voor een journalistieke queeste en een concreet doel voor een reis, maar nog geen goed verhaal. Waarom deze zelf bedachte opdracht hem zo opwindt, waarom hij 'dynamiet in handen' zou hebben, weet hij niet over te brengen - hij schrijft overigens zelf met ironische kapitalen over 'het Grote Raadsel'. Wat is dan wel de ontraadseling? Het blijkt uiteindelijk om een foto te gaan uit 1959, tijdens Boudewijns tweede reis, en de vorsten hebben het onder elkaar over de etnische rivaliteit. So what?

Raspoet heeft gelukkig talent genoeg om er toch een geslaagde mislukking aan over te houden: hij is een aangenaam verteller met zin voor humor en detail, die veel interessants zegt over het Congo van 1955 en dat van 2005, over de Bakuba en de rol van de traditionele chef en over een stukje geschiedenis van de Belgische pers. De biografie van Boudewijn is bovendien verrijkt met enkele preciseringen over het mirakel van de lach. 'Boudewijn is in Congo gearriveerd als een geconstipeerde,' aldus de piloot van zijn vliegtuig, 'Ik heb hem op reis zien veranderen.' 's Konings perschef relativeert door de visie van de meereizende Amerikaanse journalisten te citeren: 'Dat is geen glimlach, zeiden ze, dat is een kramp.'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234