null Beeld

Review: FFS op Pukkelpop 2015

Een dode op Pukkelpop. Het slachtoffer: Goede Smaak. Doodsoorzaak: moord. Daders: FFS – het amalgaam van Franz Ferdinand en Sparks, die u op heterdaad kon betrappen in de Marquee. Het motief: ‘Het moest maar zo geestig niet zijn.

'FFS heeft zich gespecialiseerd in fleurige, sonore soufflés van songs. Scheetkussens zijn het eigenlijk, maar de heren kijken je wel récht in de ogen terwijl ze erop neerploffen'

Franz Ferdinand, de Schotse stoottroepen van Alex Kapranos, kent u. Sparks wellicht ook, zij het dan als de kolderbrigade achter kitschklassieker ‘This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us’. Ook live liggen beide in elkaars verlengde: Franz Ferdinand, en dan vooral Kapranos, was sowieso nooit vies van enige wufterigheid, en de broers Mael bleken nu gewoon de gedroomde aanbieders. FFS heeft zich gespecialiseerd in fleurige, sonore soufflés van songs. Scheetkussens zijn het eigenlijk, maar de heren kijken je vanop het podium wel récht in de ogen terwijl ze erop neerploffen.Terughoudendheid werd al snel uitgeroepen tot een luxe, en wel één die niemand zich kon veroorloven. De new wave-pastiche van ‘Johnny Delusional’ helemaal voorin was zo al bijna méér camp dan we konden slikken in een heel concert, maar geen nood: het gebruikte glijmiddel heette lol. En niéts glijdt zoals lol – vraag maar op de camping.

Hulde ook aan de gebroeders Mael. Frontman Russell is 66 en zag eruit als Ilse Liebens, toetsenist Ron is er 70 en had met dat potloodlijntje van een snor, dat spierwitte hemd van ‘m en die broek tot onder z’n oksels nog het meeste weg van die ene leraar Duits die je onbeweeglijk aanstaarde vanachter z’n bureau terwijl je naamvallen stamelde – op de speelplaats ging het gerucht dat hij een duister oorlogsverleden had. De stoïcijnse podiumpose van de oudste Mael bleek ook in FFS een kostelijke running joke, en het grinniken dat het opleverde ging goed samen met het gieren dat je om de songs deed: ‘The Power Couple’ was hoempapa met synths, ‘Collaborations Don’t Work’ was een moedwillige leugen, en vooral een fraai stukje operette tussen Kapranos en Russell, en ‘Call Girl’ klonk alsof – alle gekheid op een stokje – de band achter ‘Take Me Out’ zich had voorgenomen om een nummer te schrijven met de band achter ‘This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us’.

De gelegenheid maakt de moordenaar, en dus werd er niet alleen FFS-materiaal gebezigd. Ook Sparks’ ‘When Do I Get To Sing ‘My Way’’ en dat beruchte ‘This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us’ kwam voorbij, terwijl voor Franz Ferdinand ‘Do You Want To’ en ‘Take Me Out’ de nationale kleuren mocht vertegenwoordigen: qua publieksrespons de twee meest memorabele momenten, maar ook – geef toe - een béétje makkelijk. Ook tekenend dat Kapranos nét na ‘Take Me Out’ het nodig vond u eraan te herinneren dat de naam van de band wel degelijk FFS was - moest híj dan net zeggen.

En toch: goed gelachen, met de juiste foute muziek. Op Pukkelpop kwamen FFS en Goede Smaak met elkaar in aanvaring, en jawel: Kiewit bleek te klein voor the both of them. Ergens in Vlaanderen sprak Marc Coucke zijn zegen uit.


Het moment

De stoïcijnse Ron Maell achter de toetsen: bijna het hele concert uitgereden op automatische piloot, maar tegen het einde aan leek hij zich plots te herinneren dat er een droneverbod geldt op Pukkelpopn waarop hij het op een onkarakteristiek dansnummertje zette.


Het publiek

Medeplichtig, één voor één.


Quote

'Pukkelpop, before we go we want to share two little words with you: piss off.'


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234