null Beeld

Review: Flip Kowlier op Pukkelpop 2010 (Wablief?!)

Dag twee loopt op zijn laatste benen, maar we kunnen nu al besluiten: het is een behoorlijk goede Pukkel aan het worden. Totnogtoe is er al uitvoerig op onze hartsnaren getokkeld, werd onze casbah meer dan voldoende gerockt en we hebben de voorbije 48 uur al meer gedanst dan de 365 dagen daarvoor. Alleen een heerlijk lui, ouderwets goed feestje hadden we hier nog niet gehad. Enter Flip Kowlier.

Frederick Vandromme

Het optreden

Een dubby In de fik', diep in de ska gesopte versies van Verkluot' en De grotste lul van 't stad', en genoeg goede vibes om er weer een paar weken tegen te kunnen: aangevuld met onder meer Bad Boy' en natuurlijk Mo ba nin' (twee keer zelfs) uit het aanbevelenswaardige Otoradio' zorgde dat voor een heerlijk mélangeke van all things Jamaica die naar méér smaakt. Zelfs Kom mor ip', een steunpilaar in de catalogus van 't Hof, had ganja-rookpluimen om het hoofd kringelen, en wel op zo'n manier dat je je begon af te vragen waarom het niet altijd zo had geklonken.

Kowlier bediende zich in zijn bindteksten als vanouds van het prachtige patois dat een dialect heet te zijn maar allang het door de Taalunie bekrachtigde statuut van officiële taal had moeten krijgen. Vooral omdat je op geen enkel moment het gevoel kreeg dat de gezellig volgelopen Wablief?! - nochtans gesitueerd in de navel van Limburg - Kowlier niet verstond. Alleen zijn oproep aan de aanwezige meiden om hun koopwaren boven te halen, viel plots in dovemansoren. Typisch. Als Gabriel Rios hier stond, had het niet lang geduurd voor er tetjes te zien waren geweest.'

Mogen we niet vergeten te vermelden: op de Otoradio'-tournee wordt Kowlier geruggensteund door een in talent zwelgende en met aanstekelijk plezier spelende band, en hij wéét het. Om maar een paar dingen te noemen: gitarist Lazy Horse mag wat ons betreft voortaan nog een stuk meer op de voorgrond treden dan nu al het geval was, en de twee flexibele meiden op achtergrondzang en -dans hadden al lang een eigen burlesque show moeten krijgen.

Hoogtepunt

Een ska-uitvoering van Welgemeende (fuck you)' die maar niet leek te eindigen (We hebben te rap gespeeld, verdomme: nog vijftien minuten voor we van het podium mogen') en tussendoor verlucht werd met close encounters met het publiek, de bassist die de mop van de Twee Apen in Bad mocht vertellen, en een afscheidsapplaus voor één van de twee eerder vernoemde deernes: 't wicht vertrekt op Erasmus naar Valencia. We zijn ondertussen alweer vergeten hoe ze heet, en toch zullen we haar missen.

Quote

Pukkelpop West-Vlaams!'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234