null Beeld

Review: Frailty

'Frailty', 'Zwakheid', zo heet het verdienstelijke regiedebuut van Bill Paxton, de degelijke, maar ietwat saaie acteur uit 'One False Move', 'Titanic' en 'A Simple Plan'. Door van zijn protagonist een door religieuze visioenen geplaagde serial killer...

Erik Stockman

'Frailty', 'Zwakheid', zo heet het verdienstelijke regiedebuut van Bill Paxton, de degelijke, maar ietwat saaie acteur uit 'One False Move', 'Titanic' en 'A Simple Plan'. Door van zijn protagonist een door religieuze visioenen geplaagde serial killer te maken, heeft hij het zichzelf niet makkelijk gemaakt: probeer met zo'n personage nog maar eens origineel uit de hoek te komen. Maar Paxton speelt het klaar - bíjna. 'Frailty' is gesitueerd in de jaren zeventig in Texas, in het diepe zuiden van Amerika, waar godsdienstwaanzin als een hittegolf in de lucht hangt. Paxton, die ook een verleden heeft als art director, production designer, en set decorator en dus van wanten weet op een filmset, speelt een beminnelijke weduwnaar die - in een hoogst onrustwekkende scène - zijn twee zoontjes midden in de nacht komt vertellen dat hij een visioen heeft gehad: een engel heeft hem bevolen om, voor rekening van de Heer, zeven als brave burgers vermomde demonen om het leven te brengen. Terstond slaat 'Frailty' een heel aparte weg in: dit is geen film over een serial killer, maar over religieus fanatisme, over vaderliefde, en over de verpletterende druk die ouders op hun kinderen kunnen uitoefenen. Het goeie aan 'Frailty' is dat Paxton de vader niet speelt als een bijbelzwaaiende, constant glimlachende getuige van Jehova, noch als een woest om zich heen hakkende 'Jason X'-achtige gek, maar als een liefhebbende, aandoenlijke, op pilsjes verzotte goedzak: het maakt hem er niet minder dreigend op. Als metteur-en-scène excelleert Paxton vooral in de nachtelijke, door de maan en de sterren beschenen gezinstafereeltjes - prachtig hoe de vader, terwijl hij met zijn twee kinderen een zoveelste lijk in de rozentuin begraaft, zijn jongste zoontje vermanend toespreekt: 'Nee tijger, je moet de vuilniszakken eerst léégmaken, kijk, zó!' Een groot minpunt is dat Paxton in de laatste acte de zo zorgvuldig opgebouwde, naar 'The Night Of The Hunter' zwemende donkerblauwe atmosfeer laat versplinteren en - onder druk van de studio? - toch terugvalt op de bekende slasher-clichés: bijlen flitsen, FBI-agenten verschijnen ten tonele, een SWAT-team valt een huis binnen. Vooral het kaderverhaaltje met Matthew McConaughey (als de volwassen zoon van de killer) en Powers Boothe (als de FBI-speurder) ruikt nogal aangebrand. Wat beklijft, is de ijzingwekkende vertolking van Paxton, die zich met 'Frailty' ontpopt als een meer dan behoorlijk regisseur, en zichzelf in één moeite de beste rol uit zijn carrière heeft gegeven.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234