Review: Game-review: 'Bravely Default'
Het jaar van de Nintendo 3DS kan eigenlijk al niet meer stuk. Het afgelopen jaar verscheen klapper na klapper en ondanks dat deze titels vooral uit de stal van Nintendo kwamen, had de 3DS-bezitter niets om over te klagen. Na Bravely Default kan zijn of haar geluk helemaal niet meer op. De RPG vormt de afsluiter van een fantastisch jaar voor de handheld.
De doorgewinterde gamer is het waarschijnlijk al opgevallen, maar Bravely Default heeft wel erg veel weg van Final Fantasy: The Four Heroes of Light. Het is dan ook een spiritueel vervolg hierop. Erg is dat niet, want de game doet op genoeg momenten zijn eigen ding en geeft een eigen draai geeft aan de functionaliteiten van de Nintendo 3DS.
Final Fantasy
Aan de start van Bravely Default zijn de rapen al gelijk gaar. De wind waait anders, de oceaan is veranderd in een dodelijke plek en chaos heerst overal in de spelwereld. Agnes Oblige - een priester van het windkristal - wordt gezocht voor - naar het schijnt - verschrikkelijke daden. In navolging van deze gebeurtenissen ontstaan er schiftingen in de wereld. Het rustige plaatsje Norende wordt van de aardbodem weggeslagen en op Tiz - de hoofdrolspeler van Bravely Default - na overleeft niemand die ramp.
Agnes is naast vluchteling ook op zoek naar antwoorden. Ze vraagt zich af waarom ze wordt vervolgd en wat de oorzaak is van deze vreemde natuurverschijnselen. Agnes ontmoet Tiz en gaandeweg het avontuur treffen de twee Ringabel en Edea. Hiermee is de bekende party van vier compleet. Het verhaal is zo traditioneel als het maar zijn kan en iedereen die bekend is met Square Enix-titels weet ongeveer hoe het verhaal verloopt. Af en toe worden wat donkere afslagen genomen en met name het einde pakt het ietsjes anders aan, maar toch is het verhaal veruit de minst interessante factor van Bravely Default. Het spel komt bovendien nogal traag op gang. Door in de eerste zes, zeven uur verschillende - nogal logische - features rustig uit te leggen, kabbelt de game te rustig voort. Dat terwijl er een enorm grote verkenbare wereld op de speler staat te wachten.
Diep gevechtssysteem
Je zou verwachten dat het gevechtssysteem ook uiterst traditioneel is gebleven, maar daar gaan je vooroordelen de mist in. Het is turn-based met een behoorlijke twist. Dit zit hem met name in de personages. Iedereen heeft de beschikking over 24 jobs (classes) waarbij elke job zijn eigen vaardigheden heeft. Het is aan jou om Tiz en de rest van een job te voorzien of juist de huidige job te behouden zodat zij betere vaardigheden leren. Naast het levelen van de partymembers stijgen ze dus ook in hun jobniveau. Iedereen kan elke job aannemen, maar van nature heeft elk personage een bepaalde affiniteit. De keuze is reuze, kies verstandig!
De grote banenmarkt stamt uiteraard af van Final Fantasy, maar is veel dieper uitgewerkt in Bravely Default. Normaal gesproken hebben personages één baan, maar nu is het mogelijk om een bijbaan te nemen waardoor iedereen vaardigheden van twee jobs kan gebruiken tijdens de gevechten. Mijn gehele party had daardoor de mogelijkheid om elkaar te herstellen terwijl er niemand de White Mage Job (healer class) als voornaamste job had. Het systeem steekt hierdoor prima in elkaar en zorgt ervoor dat elke speler een eigen gevechtsstijl kan ontwikkelen.
Brave & Default
Het daadwerkelijke gevechtssysteem is turn-based en daardoor niet enorm complex. Met de brave- en default-opties doet het wel iets nieuws binnen de traditionele RPG-markt. Default is in principe vergelijkbaar met het gewone verdedigen, maar geeft de speler één battle-punt. Met deze punten kunnen spelers vervolgens extra beurten achter elkaar nemen. Via de brave-functie worden deze punten gebruikt om in plaats van één aanval nu twee of meer - afhankelijk van het aantal punten - slagen uit te delen. Het is dus mogelijk om met je gehele party een aantal beurten te gebruiken om punten op te sparen en deze vervolgens te gebruiken in één grote aanval. Niet alleen jij, maar ook de vijanden kunnen gebruikmaken van brave & default. Hierdoor moet je altijd goed opletten. Dezelfde gigantische aanval zou ook jouw ondergang kunnen zijn.
Waar vijanden gelukkig geen toegang tot hebben, is het oproepen van vrienden tijdens de gevechten. Met behulp van de Nintendo 3DS is het mogelijk om uit je vriendenlijst iemand te kiezen die het spel ook heeft en één aanval van hem of haar in jouw gevecht te gebruiken. De andere speler bepaalt zelf welke aanval hij of zij uploadt. Ook de Street Pass-functionaliteiten zijn goed uitgevoerd. In het verhaal is Tiz bezig zijn verloren stad opnieuw te bouwen. Door mensen te ontmoeten via Street Pass, stijgt de populatie in het kleine stadje.
Alle bewoners zijn te gebruiken om het dorp groter te maken of winkels te bouwen en verbeteren. In real-time worden winkels vervolgens beter en krijg jij meer gratis voorwerpen of zijn er betere voorwerpen te koop voor jouw groep. Het is een uiterst verslavende functie die ervoor zorgde dat ik mijn 3DS vaak bij had en even snel keek hoe het er in mijn stad aan toe ging.
Ook op visueel gebied maakt Bravely Default goed gebruik van de 3DS. De verschillende omgevingen worden gepresenteerd middels pre-rendered achtergronden. Hierbij zorgt het 3D-effect voor een mooie gelaagdheid. Personages lopen als het ware op de voorgrond en dat geeft echt een gevoel van diepte. Vooral als het spel uitzoomt in een stad of groot gebied krijg je een prachtig beeld van de omgeving. Of het nu dorpjes, gebergte of woestijngebieden zijn, alles ziet er netjes uit.
Bravely Default is vooral gebouwd op een sterke fundering die Square Enix in de afgelopen jaren met verschillende RPG’s heeft opgebouwd. Dit neemt niet weg dat de game een aantal leuke en unieke dingen doet. Het Brave & Default-systeem is slim bedacht en de 3DS-functionaliteiten worden goed ingezet tijdens dit enorme avontuur. Het is wel wat jammer dat de game wat langzaam op gang komt en qua verhaal toch weer neerkomt op een cliché.
Cijfer: 8-
Pluspunten:
Brave en Default zijn puike toevoegingen binnen het bekende gevechtssysteemJobsysteem blijft erg sterkOpbouwen van eigen stadje is erg leukUren speelplezier
Minpunten:
Game komt erg traag op gangVerhaal is voor de meesten bekende kost
Bron: InsideGamer.nl