Review: Game-review: 'FIFA 13 Review'
Met FIFA 13 stond EA voor de zoveelste keer voor een zware klus. Want hoe verbeter je een serie die inmiddels al een aantal jaar achter elkaar hoge ogen gooit? Simpel, je pakt gewoon éindelijk die paar minpunten aan die er al een aantal jaar inzaten, maakt de game nog realistischer en dynamischer, en knalt er bovendien een handvol nieuwe features in.
Realistischer en dynamischer
Ruim tien jaar geleden was het in FIFA mogelijk elke goede voorzet vanaf de achterlijn met een omhaal tot doelpunt te promoveren. Door de jaren heen is FIFA gelukkig een stuk realistischer geworden, maar toch was er een wezenlijk verschil tussen de wedstrijden op TV en de wedstrijden in FIFA. Spelers dachten zelden na en leken maar sporadisch over een eigen wil te beschikken. Met FIFA 13 komt daar drastisch verandering in, wat het spelbeeld absoluut ten goede komt.
Allereerst verstaan spelers hun individuele rol beter en zullen ze op basis van hun positie en eigen vaardigheden bepaalde keuzes maken. Backs komen in principe vaker op, controlerende middenvelders blijven ook daadwerkelijk controlerend spelen en de ‘nummer10’verdeelt normaliter het spel. Tenzij je zelf creatief en gek gaat doen. Een aanvallende middenvelder op een controlerende positie bijvoorbeeld zal wel veel meeverdedigen, maar gaat als het even kan alsnog mee in de aanval. Het hele team zal dus iets anders gaan spelen als je Busquets wisselt voor de aanvallende Fabregas. Of bij Ajax Poulsen vervangt door Lasse Schöne. Of bij PSV een speler als Wijnaldum op de plek van Van Bommel zet. Datzelfde geldt voor backs. Spelers als Dani Alves en Jordi Alba (Barcelona) halen rustig de achterlijn, terwijl een van origine centrale verdediger als Phil Jones (Manchester United) veel minder die drang heeft om op te stomen.
Toch zijn spelers niet volledig gebonden aan dit stramien. Ze denken echt na wanneer dat nodig is. Als de centrale spits de bal al op de middenlijn ontvangt - door een snelle counter bijvoorbeeld - wordt aanvallen wat lastiger. Want naar wie moet hij de bal dan spelen? In FIFA 13 is de kans enorm groot dat één van de snelle vleugelspelers de vacature in de punt tijdelijk opvult en zo een rappe counter mogelijk maakt. Verdedigend geldt hetzelfde; zelfs de kleinste aanvallende middenvelders schromen niet mee te verdedigen als na een corner een counteraanval dreigt en de grote verdedigers nog bij het doel van de tegenstander zijn.
Nou zijn deze elementen deels al te bespeuren in eerdere iteraties van FIFA, maar nog nooit was de intelligentie van de spelers zo goed gebalanceerd. De consequenties van de verbeteringen zijn enorm en veranderen FIFA definitief. Strategische wissels kunnen een wedstrijd echt doen kantelen en je eigen team speelt sowieso veel fijner. Bovendien zijn de verschillen tussen teams veel groter. Barcelona speelt door de combinatie van de standaard tactiek en de intelligentie van de spelers echt tikkie-takkie-voetbal, terwijl een club als Real Madrid veel gedisciplineerder positiespel speelt en meer draait om de individuele kwaliteiten.
undefined
Ultimate Team en Match Day Ultimate Team en het nieuwe Match Day hebben we helaas nog niet onder de loep kunnen nemen, omdat deze features voor de release van de game nog niet beschikbaar waren. In de week na de release van FIFA 13 komen we nog echter uitgebreid terug op deze twee modi.
Dit soort verschillen merk je niet alleen wanneer je zelf met een team speelt, ook de computergestuurde tegenstanders spelen een veel realistischer en dynamischer spel, dat daardoor ook eerlijker aanvoelt. Voorheen won de AI nog wel eens op een ogenschijnlijk oneerlijke manier, alsof de uitslag al vooraf bepaald was. Een briljante keeper aan hun kant en onrealistisch harde afstandsschoten zorgden er dikwijls voor dat er wedstrijden in FIFA 12 verloren gingen, terwijl je eigenlijk domineerde. Speel je nu Ajax - Borussia, om een willekeurig affiche te noemen, dan zullen de Duitsers simpelweg aldoor net wat sneller, behendiger en fysiek sterker zijn. Verdedigingsfouten van de Amsterdammers worden daardoor zonder pardon benut. Met strategisch en gedisciplineerd voetbal maak je desondanks ook tegen een op papier betere tegenstander gewoon een kans. Iets wat daar ook een rol bij speelt, is het nieuwe First Touch Control-systeem. Dit zorgt ervoor dat elke balaanname anders is en soms hopeloos mislukt; ook bij de tegenstander. Loeren op een fout is dus ook een strategie in FIFA 13.
Ook als de bal niet rolt, gedragen spelers zich realistischer. Spelers pakken de bal meteen op voor een snelle inworp (ja, dit keer echt, zonder ‘m steeds te laten vallen), of spelen een bal snel terug om een vrije trap te nemen. We hebben zelfs spelers tijdens een verhitte Klassieker Ajax - Feyenoord te enthousiast uit de muur zien springen bij een vrije trap, waarop de scheidsrechter direct een gele kaart trok. Tevens wandelt er een coach langs de zijlijn en zien we spelers warmlopen, worden wissels met meer tramalant in beeld gebracht en bespreken de commentatoren direct hoe erg een blessure is. We beginnen in herhaling te vallen, maar wederom: FIFA 13 is ook op dit punt realistischer en dynamischer. Bovendien is het allemaal wat sensationeler in FIFA 13; er gebeurt gewoon meer op het veld.
Keeper en scheids eindelijk aangepakt
Misschien wel het belangrijkste van FIFA 13, is dat de keeper is aangepakt. FIFA 13 is ’s werelds eerste footie waarin we de keeper niet continu hebben vervloekt en soms uit pure haat hebben gewisseld. Als iemand zijn taak op het veld verstaat, is het de doelman. De sluitpost gaat tot het uiterste om de bal uit het net te houden en blijft ook altijd naar de bal kijken. Bokst hij de bal per ongeluk niet buiten de lijnen, maar dreigt de bal juist panklaar voor het doel te belanden? Dan krabbelt ‘ie bliksemsnel overeind, om zich weer met volle overtuiging voor de leren knikker te storten. Ook als de keeper tot buiten de zestien uitkomt, is hij zelden op een fout te betrappen. Het zorgt er niet voor dat het onmogelijk is te scoren, wel dat laffe goaltjes zo goed als tot het verleden behoren.
Een andere, van oudsher veel bekritiseerde persoon op het veld, is eveneens aangepakt. Op de scheidsrechter hebben we bar weinig aan te merken, zoals het hoort. Grove charges worden direct met rood bestraft en gele kaarten lijken consequenter te worden uitgedeeld. Zelfs met hands aan lijkt de scheidsrechter menselijker te reageren en af en toe een oogje dicht te knijpen, als er geen direct voordeel ontstaat door het met de hand beroeren van de bal. Wederom een oud euvel dat EA na jaren lijkt te zijn aangepakt.
Het virtuele publiek denkt daar overigens anders over en dat draagt bij aan de geloofwaardigheid van het schouwspel dat FIFA 13 heet. Bij minimaal buitenspel zal de scheidsrechter door het volledige stadion uitgefloten worden. Breekt een speler door en staat ‘ie één op één met de keep, dan gaat het publiek echt op de banken staan. Ja, het publiek zit nog steeds vol met pixelige, kartonnen bordjes, maar wat audio betreft voelt het allemaal een stuk realistischer en dynamischer.
Hoge snelheid
Al deze aanpassingen - de proactieve AI, de keeper, voordeelregels en spelers die ballen snel terugspelen voor een vrije trap - maken van FIFA 13 wel een erg snel voetbalspel. Het is mogelijk om aanvallen langzaam en zorgvuldig op te bouwen, of een wedstrijd zelfs dood te spelen, maar de verleiding is groot de bal snel naar voren te spelen. Dat zal echter meestal resulteren in kansloos balverlies, waardoor de wedstrijd in een soort sensationele stroomversnelling dreigt te raken. Counters worden snel opgezet, mislukken even snel en vervolgens is het aan de andere partij om te counteren. Dit kun je als een minpunt zien aan de game, maar het is vooral een waarschuwing: dat de bal snel naar voren kán, betekent niet dat dit ook de beste manier is om een aanval op te zetten. Dat is iets wat voetballers in het echt natuurlijk allang weten, maar voor gamers is dat even een nieuwe ervaring.
Verbeterde manager mode
EA heeft afgelopen jaar niet alle energie gestoken in het verbeteren van de gameplay. Ook buiten het veld zijn er een hoop aanpassingen gedaan. Met name in de managermodus vind je veel nieuws. Het opvallendste is de introductie van de interlands in deze modus. Als succesvol clubcoach word je al snel gecontacteerd door nationale voetbalbonden, of je misschien nationale teams onder je hoede wilt nemen. Als bondscoach bepaal je zelf wie je selecteert en moet je deze selecties op tijd bekendmaken. Natuurlijk speel je ook kwalificatiewedstrijden, vriendschappelijke oefenwedstrijden en, mits je je kwalificeert natuurlijk, internationale eindtoernooien. Het is niet mogelijk zomaar van elk willekeurig land ter wereld bondscoach te worden, enkel de landen waarvan het nationale team in de game zit, zijn beschikbaar. Om te voorkomen dat de kwalificatiepoules daardoor heel raar gebalanceerd zijn - de meeste nationale elftallen zijn immers topteams - volg je alleen de voortgang van jouw eigen poule. Het is jammer dat je daardoor niet de progressie van interessante rivalen (Spanje en Duitsland bijvoorbeeld) kunt volgen, maar begrijpelijk. Niet alleen jij als coach, maar ook je spelers hebben interlandverplichtingen en komen daardoor soms vermoeid of geblesseerd terug. Het integreren van de interlands geeft de managermodus daarmee nog eens een extra laagje realisme.
Binnen de managermodus is ook het transfersysteem op de schop gegaan. De transfersom hangt nu meer af van de vorm van de speler in kwestie, de concurrentie op die positie, en meer van dat soort zaken. Is je keeper de minst gepasseerde doelman van de competitie, dan mogen geïnteresseerden een stuk dieper in de buidel tasten en kun je zelf, met advies van je persoonlijke assistent, een hogere vraagprijs noemen. Het is nu ook mogelijk om naast een flinke zak geld ook een speler aan te bieden in een onderhandeling.
Verder vielen een aantal andere dingen positief op. Jonge talenten, zoals Fischer (Ajax) of Depay (PSV) kunnen zich praktisch na één seizoen al meten met je basiselftal. Talenten ontwikkelen zich met andere woorden veel sneller en logischer. Dit betekent niet dat iedereen onder de twintig zo snel groeit, dat is enkel weggelegd voor veelbelovende talenten. Verhuren levert nu ook duidelijk meer rendement op en de waarde van jonge spelers stijgt mee met hun niveau. Om hun ontwikkeling te stimuleren, zullen jonge spelers bij een minder belangrijke of minder zware wedstrijd, zoals een bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle, vragen of ze opgesteld kunnen worden. Voorheen zeurden minder belangrijke spelers nog wel eens net vlak voor een belangrijke Europese wedstrijd dat ze ook eens speelminuten willen krijgen, om vervolgens boos te zijn dat ze wéér niet zijn opgesteld. Overigens is internationaal voetbal nu ook al in het eerste seizoen mogelijk (in eerdere delen kon je je in het eerste seizoen enkel kwalificeren, om pas in het tweede seizoen in internationaal verband uit te komen), dus je krijgt als coach meteen wat meer zorgen aan je kop. Maar zeurende spelers horen daar nauwelijks meer bij.
Deze game is gespeeld op de PlayStation 3.
Zowel de recensie van PES 2013 als die van FIFA 13 staan online, maar recensent Lars heeft ook de tijd genomen om specifieke vragen van jullie te beantwoorden. Er komen daarom om 0.00 twee artikels waarin hij deze afzonderlijk voor PES en voor FIFA doorneemt.
Na jaren bijschaven en uitbreiden, is EA er eindelijk in geslaagd ook die laatste hordes te overwinnen. Scheidsrechters en keepers, van oudsher twee boosdoeners in voetbalgames, zijn in FIFA 13 van onbesproken gedrag. Dit resulteert in combinatie met de verbeterde AI in een ontzettend realistische en dynamische game. Door de proactieve AI wordt het tempo van de game soms wat hoog, maar je moet een schwalbekoning van Duitse komaf zijn om daar écht over te vallen. Het is namelijk nog altijd mogelijk om een aanval zorgvuldig op te bouwen. Verder zijn er ladingen kleine verbeteringen te bespeuren, met name in de managermodus, waardoor FIFA 13 de concurrentie en zichzelf overtreft. We snappen waarom Messi dit jaar op de cover staat, alleen ’s werelds beste voetballer van ’s werelds beste team is ’s werelds beste voetbalgame waardig.
Cijfer: 9½
Pluspunten:
Veldspelers vervullen hun rol beterTeams anticiperen beter op situatiesKeeper gaat tot het uitersteManagermodus flink uitgebreidOver het algemeen heel realistisch en dynamisch
Minpunten:
Proactieve AI stuurt aan op overdreven sensationele wedstrijden
Bron: InsideGamer.nl