null Beeld

Review: Game-review: 'Frozen Synapse iOS Review'

Twee jaar terug werd Mode 7’s turn-based strategy-game Frozen Synapse goed ontvangen op de PC. Inmiddels heeft het tactische spel van de indie-ontwikkelaar zijn weg gevonden naar de iOS-devices en daar lijkt het zich prima thuis te voelen. Afgezien van de touch-besturing, die perfect werkt, is de game volledig identiek aan de PC-versie. Hierbij komen ook de charmes van de blauwe, groene en rode neontinten, de lelijke character models en het simpele, minimalistische ontwerp. Gelukkig moet de game het niet van zijn visuele pracht hebben, maar is er wel bijvoorbeeld een fantastische, sfeerbepalende soundtrack aanwezig.

david kers


Net als in de PC-versie draait de game om turn-based gevechten. Deze gevechten worden vanuit een vogelperspectief bekeken en spelen zich af op willekeurig gegenereerde maps, die vol zitten met kamers en muurtjes om je achter te verschuilen. In verschillende rondes neem je de controle over een kleine squad soldaten en geef je deze gedetailleerde orders. Deze soldaten hebben allemaal verschillende sterke punten die zorgen voor een interessante gameplay. Zo kunnen bijvoorbeeld units met een raketlanceerder muren aan gort schieten en zijn shotguns dodelijk op korte afstand. De orders die je aan je team geeft, bieden een berg aan opties. Hierbij gaat het om de snelheid waarop je loopt, de kant waar je naartoe kijkt, of je wel of niet schiet, of je dekking zoekt, en nog een gigantisch aantal andere factoren die bepalend zijn voor de uitkomst van een vuurgevecht. Deze overloed aan opties geven je een uiterst nauwkeurig controle over iedere soldaat. Aan het begin van de game kunnen de opties en tactische mogelijkheden wel verwarrend zijn. De korte tutorial-video’s in de game dragen hier ook niet aan bij. Gelukkig leer je alle opties snel onder de knie te krijgen door te spelen en eenmaal vertrouwd hiermee vormen ze een dodelijk arsenaal.

Dit komt uitstekend van pas aan het begin van iedere ronde. Hier plannen beide partijen de acties voor hun team. Tijdens deze planningsfase is het bovendien mogelijk om een simulatie te tonen die jouw acties hebben in de volgende ronde. Doordat je hierbij ook kan voorspellen en plannen wat de tegenstander doet, is het mogelijk een scenario te schetsen. Nadat beide spelers hun acties hebben gepland worden alle acties tegelijkertijd uitgevoerd.

Iets wat ongebruikelijk is bij turn-based strategy-games, maar juist voor spanning zorgt en de kracht is van Frozen Synapse. Deze twist zorgt ervoor dat iedere beurt een welberekende gok is, waardoor je meerdere malen je stappen nagaat voordat je een beslissing neemt.

Frozen Synapse rekent dan ook af met het vooroordeel dat turn-based strategy saai is. In de multiplayer komt dit het beste uit de verf. De spelmodi hierbij verschillen tussen het vernietigen van alle vijanden tot het verdedigen van bepaalde gebieden. Dit met een fog of war of zonder. Met name zonder is de spanning vaak te snijden en eindigt menig potje in een zenuwslopend kat-en-muis spel. De multiplayer werkt dan ook uitstekend en laat je tevens meerdere potjes tegelijkertijd spelen. Doordat deze gemiddeld tussen de vijf en tien minuten duren, heb je zonder er erg in te hebben binnen de kortste keren al tientallen potjes achter de rug. Daarnaast is het wisselen tussen potjes simpel en biedt de game tal van opties om je op de hoogte te houden wanneer je weer aan zet bent. Een klein minpunt van de multiplayer: in random matches wordt er niet gekeken naar je level. Hierdoor krijg je in het begin vaak met ervaren tegenstanders te maken en die zijn niet voor de poes.

De multiplayer is zo verslavend dat de singleplayer al snel over het hoofd wordt gezien. Gelukkig biedt ook deze de nodige vermaak dankzij 55 missies. Deze missies zijn gekoppeld aan een cyberpunk-verhaal, waarin verschillende groeperingen een cyberoorlog voeren en jij als tacticus een ondergrondse verzetsgroep leidt. In dit verhaal, dat wordt verteld via lappen tekst, speel je de verschillende multiplayer-modi. De missies zijn goed opgezet en vergen de nodige oefening om te voltooien. Al met al lijkt de singleplayer een leuk extraatje, maar is deze geen match voor de onvoorspelbaarheid van een menselijk tegenstander.

De kern van Frozen Synapse ligt dan ook in de multiplayer. Deze is verslavend en voelt als een diepgaand schaakspel. Zo voel je je wellicht in de eerste ronde een meestertacticus als de tegenstander regelrecht in je zorgvuldig geplande nederlaag loopt. Twee rondes later loopt je zorgvuldig geplande uitstapje volledig in de soep en voel je je een tactieksonbenul. Winnen én verliezen doe je in Frozen Synapse door zorgvuldig te plannen en je bent dan ook voor iedere stap zelf volledig verantwoordelijk.

Deze game is gespeeld op de iPad Mini.

Frozen Synapse kent een ijzersterke gameplay die dankzij een berg aan opties diepgaande turn-based gevechten oplevert. De gevechten zijn verslavend, maar is ondanks de charme van de neonkleuren geen visuele hoogvlieger. De fantastische soundtrack en uitstekende besturing zorgen in combinatie met de multiplayer ervoor dat Frozen Synapse ook op de iOS-devices een voortreffelijke game is!

Cijfer: 8½

Pluspunten:

MultiplayerDiepgaande tactiekenSoundtrackPerfecte besturingVerslavend

Minpunten:

Grafisch niet indrukwekkendOnduidelijke tutorials

Bron: InsideGamer.nl

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234