Review: Game-review: 'Kings Can Fly Review'

Je zou niet zeggen dat Kings Can Fly ooit een afstudeerproject was van een groepje Nederlandse studenten. Na het kleine Android-succes met hun real-time piratenrestaurant simulator “Barrr” vond ontwikkelaar Firedroid het tijd om afstudeerproject Kings Can Fly verder te ontwikkelen. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en is de game uitgegroeid tot een volwaardig Android- en iOS-spel. Wij gingen aan de slag met de 3D-wereld van het Air Kingdom vol schattige windmolens, vrolijke muziekjes en bovenal: heel veel breinbrekende puzzels.

daniël wewerinke

Wanneer de koning van het Air Kingdom zich verveelt, komt zijn adviseur met het plan om windmolens te plaatsen en hiermee luchtschepen te laten vliegen door het rijk. De koning is onmiddellijk enthousiast en de luchtschepenvloot komt van de grond. Dit flinterdunne verhaal is het excuus om de speler zelf windmolens te laten bouwen: de molens zijn in één richting te plaatsen tegen rotswanden en vrij te roteren op het gras. De touchscreen-besturing maakt het bouwen intuïtief en doordat de camera vrij te bewegen en te draaien is zit deze nooit in de weg. Als de windmolens eenmaal staan en je op de “vlieg”-knop tikt, verschijnen de luchtschepen vanuit hun startpunt en, mits je de molens goed hebt neergezet, worden ze door de luchtstroming naar hun eindpunt geblazen.

Het klinkt als een simpel concept, maar het correct plaatsen van de windmolens kan nog een hele uitdaging worden, daar heeft Firedroid wel voor gezorgd. Waar je in de eerste levels nog relatief makkelijk aan de omgeving kan aflezen waar je de windmolens moet plaatsen om de schepen niet tegen bergen, huizen of andere obstakels te laten botsen, moet je in de latere levels veel experimenteren. Op elk nieuw eiland van het koninkrijk worden bovendien nieuwe gameplay-elementen toegevoegd: speciale molens die de luchtschepen de hoogte in laten vliegen en wervelwinden die de schepen op hun plek doen keren zijn slechts een paar voorbeelden van het grote arsenaal aan tools en hindernissen waarmee je te maken krijgt.

De eerste levels zijn met een paar minuten te halen, maar halverwege de game zit je al snel tientallen minuten te staren naar een puzzel om in te kunnen schatten waar en hoe je de vele windmolens moet plaatsen. We betrapten ons erop dat we de hint-knop veel te vaak raadpleegden, waardoor helaas alle uitdaging uit de levels werd gehaald. Deze knop zorgt er namelijk voor dat er vlaggetjes op het speelveld verschijnen die precies aangeven waar de windmolens moeten komen. Het is dan alleen nog aan de speler om uit te zoeken in welke richting je precies welke windmolen plaatst.

Het moge duidelijk zijn dat de hint-knop hierdoor veel voldoening uit de game wegneemt en het is dan ook aan te raden deze met mate te gebruiken. Even snel spieken waar de molens moeten komen kan, maar je loopt het risico dat je hierdoor direct de oplossing ziet. Het is erg jammer dat deze optie het je zo makkelijk maakt, want zeker de latere puzzels zullen voor velen te moeilijk zijn om te halen zonder hints en juist te makkelijk om te halen mét hints. Vaak zijn ze maar op één manier te voltooien, dus van een achievement of highscore-systeem is ook geen sprake. Dit alles zorgt ervoor dat de latere levels alleen voldoening bieden aan de echte hardcore puzzelfanaten en dat is jammer.

Kings Can Fly is als een serie sudoku-puzzels die steeds moeilijker wordt. De eerste paar puzzels zijn voor iedereen te begrijpen en zijn leuk om op te lossen, terwijl de latere een stuk meer probeer- en denkwerk vereisen. De minder knappe koppen onder ons zullen daarom intensief gebruik maken van de hint-knop die de speler helaas iets te veel bij het handje neemt. Hierdoor vlieg je zo door de levels van Air Kingdom heen en is er weinig voldoening uit de tweede helft van de game te halen. Maar voor de echte bollebozen die weigeren deze knop aan te raken, biedt Kings Can Fly heel wat uren pittig puzzelplezier.

Cijfer: 8-

Pluspunten:

Schattig 3D-stijltjeMeer dan zestig breinbrekersEerste helft biedt leuk en eenvoudig puzzelplezier…

Minpunten:

…maar de tweede helft is alleen voor de hardcore puzzelfansHintknop maakt het wel erg makkelijkGeen achievements of Game Center-support

Bron: InsideGamer.nl

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234