Review: Game-review: 'Mass Effect 3 Special Edition Review (Wii U)'
Mass Effect vindt langzaam en op aparte wijze zijn weg naar allerlei platformen. Een jaar nadat het origineel verscheen voor de Xbox 360, kwam de PC-versie uit. Mass Effect 2 werd direct op Xbox en PC uitgebracht en kreeg een jaar na dato een PlayStation 3-broertje. Deel 3 deed meteen alle drie de platformen aan en inmiddels is ook het eerste deel op Sony’s console te vinden. Kijkende naar deze cyclus, is het wellicht niet heel verwonderlijk dat Mass Effect 3 ook naar de Wii U is gebracht. Shepard heeft immers in elk universum wel avonturen beleefd. Dus waarom niet in het universum van Nintendo?
,,I remember, long ago”
Net zoals de eerste PlayStation-iteratie van Mass Effect, begint het spel met Genesis. Deze stripkroniek van de voorgaande games neemt een dikke twintig minuten in beslag en mist eigenlijk z’n doel. De eerste twee spellen van deze franchise nemen tientallen uren in beslag, waarin honderden keuzes gemaakt worden die het spelverloop beïnvloeden. Dat is niet in twintig minuten te proppen. BioWare maakt er het beste van met een mooi vormgegeven strip, maar desondanks faalt Genesis. Dit komt vooral door het feit dat de keuzes die je in de strip neemt geen gewicht hebben: je kent de personages waarover je beslist niet en kunt dus geen band met ze hebben. Verhaaltechnisch valt hier niet meer uit te halen dan een introductie.
De rest van het verhaal is zoals je het in de originele Mass Effect 3 beleeft. Aan het avontuur is niets veranderd. Er is wel het een en ander toegevoegd, zoals de DLC From Ashes en de Extended Cut. Visueel gezien is er ook geen verandering op te merken; de Wii U-versie is wat dat betreft identiek aan de andere consoleversies. De echte toevoegingen zitten hem in de functionaliteiten van de GamePad.
In de standaardsituatie speel je de game op je televisie. Op het kleinere scherm in je handen kun je dan een kaart van het speelveld verwachten. Het is niet een echt interessant toevoeging, vooral omdat je er zelden of nooit naar hoeft te kijken. De levels van de game zijn namelijk zo ingericht dat je maar weinig hoeft te zoeken naar waar je naartoe moet gaan. Ook niet interessant is de mogelijkheid om alle krachten van Shepard en zijn kornuiten in het scherm van de GamePad te ordenen. Je kan ze niet veel sneller dan normaal gebruiken en het werkt ook niet prettiger. Het handige aan het Power Wheel zoals we het nu kennen, is dat je de vijanden die je met de kracht wil raken, direct kan selecteren. Dat mis je nu.
De enige echt waardevolle en toffe toevoeging is dat je de game geheel op de GamePad kan spelen. Met een druk op de knop wissel je het televisiescherm met het scherm van de Gamepad en heb je als het ware Mass Effect 3 op een handheld. Het is ontzettend relaxed om onderuit gezakt met deze game aan de slag te gaan. Dat er af en toe flinke framerateproblemen optreden, kun je voor lief nemen omdat de ‘draagbare’ ervaring net zo goed is als op de televisie. Daar komt natuurlijk het gemak bij dat je ‘m in je kamer met je mee kan nemen. Mass Effect 3 is dus overal in je huis te beleven en overal is die ervaring even goed.
Mass Effect 3 Special Edition voor de Wii U is een prima uitgave van een meer dan prima game. De geweldige speelervaring is geheel bewaard gebleven en niet meer of minder waard dan die op andere consoles. Het is jammer dat deze ervaring kracht inlevert omdat voorgaande delen (nog) niet beschikbaar zijn voor de Wii U, maar dat is niet anders. Helaas bieden de functionaliteiten die bij Nintendo’s nieuwe console zitten ook niets interessants, op uitzondering van de mogelijkheid om de game met je mee te nemen. De echte meerwaarde zit ‘m dan ook in die ene functie. Voor de rest is dit ‘gewoon’ Mass Effect 3.
Cijfer: 8½
Pluspunten:
Mass Effect 3Mass Effect 3 op zakformaat
Minpunten:
Genesis geen echte tegemoetkoming voor gemiste avonturenMislukte toevoegingenFrequente framedrops op de Gamepad
Bron: InsideGamer.nl