Review: Game-review: 'Memberrecensie: Deus Ex: Human Revolution'

Dit is de memberrecensie van DevilDwarv en is onderdeel van onze ’krijg je memberrecensie op de frontpage’-actie. Wil jij zelf ook kans maken om met jouw recensie het enorme InsideGamer-publiek te trekken? Schrijf dan zelf een goede memberrecensie en geef aan dat jij hem op de frontpage wil zien!

Redactie

Dacht je dat jij stoer was? Dacht je werkelijk dat die zonnebril je net zo cool als Schwarzenegger maakt? En geloof je echt dat die lange jas je er mysterieus laat uitzien? Ontmoet Adam Jensen: half mens, half machine en honderd procent badass. Met zijn robotarmen, lange jas, uitschuifbare zonnebril en een stem op zo’n lage frequentie dat menig walvis jaloers zou zijn probeert hij om de wereld een stukje beter te maken. Jammer dat de wereld daar zelf niet bij meewerkt, maar gelukkig heeft de ster van Deus Ex: Human Revolution daar wat op gevonden: gewoon nog stoerder zijn dan de vijand.

Deus Ex: Human Revolution is het derde deel in de haast legendarische Deus Ex-serie. Nadat deeltje twee alweer een eeuwigheid geleden lijkt, heeft de derde telg een reputatie hoog te houden. Onder de hoede van Square Enix mogen Adam Jensen en zijn makkers kont schoppen en de wereld redden. En hoe!

Human Revolution speelt zich af in het jaar 2027, vijfentwintig jaar voor de eerste Deus Ex. De zogenaamde augmentations, waarbij mensen robotonderdelen aangeschroefd krijgen staan nog in de kinderschoenen en veel mensen stoten ze op den duur af. En zoals met elke technologische vooruitgang zijn er ook tegenstanders die absoluut niet bang zijn om desnoods met geweld hun stem te laten horen.

Adam Jensen is het hoofd beveiliging van Sarif Industries, een bedrijf dat augmentations maakt. Helaas zit het hem niet mee en meteen op zijn eerste werkdag raakt hij dodelijk gewond als Sarif Industries wordt aangevallen door terroristen. Hij overleeft het nipt, maar niet zonder dat de dokters Adams halve lichaam moesten vervangen met roestvrij stalen onderdelen. Samen met computernerd Pritchard, zijn baas David Sarif en nog een stel sidekicks gaat hij op onderzoek uit om de daders te pakken te krijgen. Langzaam onthult zich een steeds groter wordend complot waarin een excentrieke miljonair, een Aziatische schone en een nieuwslezer een hoofdrol spelen. Meer over het verhaal verklappen zou zonde zijn, want het is echt iets dat ervaren dient te worden.

Een goed begin is het halve werk, zo gaat het spreekwoord. Nu geldt dat misschien niet direct voor games, maar met het ijzersterke verhaal is wel een prima basis gelegd voor de rest van het Deus Ex-universum. En de andere helft van het werk is meer dan geweldig in Human Revolution. De wereld is prachtig vormgegeven en de verschillende steden die Jensen aandoet zijn haast subliem ontworpen. De kleurencombinatie zwart en geel wordt de hele game lang vastgehouden en zorgt voor een unieke steengoede sfeer. De vele inwoners van deze wereld, die allemaal hun eigen zegje hebben, geven het geheel nog meer geloofwaardigheid en zorgen dat Deus Ex je nog meer opzuigt. De muziek die Adams badassness begeleidt verdient zonder twijfel een aparte vermelding, want het is zonder meer één van de beste game-soundtracks van de afgelopen jaren. Epische klanken die met rustige muziek worden afgewisseld zodra het nodig is en deuntjes die nog lang in je hoofd blijven hangen; er is een waar muzikaal genie met de muziek bezig geweest. Net zo overtuigend zijn de vele stemacteurs die hun vocale kwaliteiten aan de game geleend hebben. Op audiovisueel gebied is Deus Ex praktisch ongeëvenaard.

Human Revolution is geen sandbox game met een open wereld waar je kunt gaan en staan wanneer je er zin in hebt, maar het komt er wel in de buurt. Adam bevindt zich meestal in een stad waar hij verschillende missies kan doen. Sommige van deze missies krijgt hij van zijn baas, andere zijn optioneel en krijg je van burgers. Bijzonder is het enorme gevoel van vrijheid dat je hierbij krijgt. Niet alleen bepaal je vaak zelf wat voor missies je doet, je bepaalt ook hoe je het doet. Als je het nodig vindt om iedereen overhoop te schieten mag dat, maar houdt er rekening mee dat bepaalde personages later in het verhaal terug zouden kunnen komen om je te helpen, of om je juist nog meer tegen te werken. Vaak zijn het maar kleine dingetjes, zoals gesprekken met omstanders die net iets anders zijn als jij andere keuzes hebt gemaakt, maar het doet wonderen voor het gevoel van vrijheid.

Door al die lofuitingen over de vrijheid in de wereld en de sfeer zou je bijna vergeten dat er ook nog daadwerkelijk gameplay bestaat in Human Revolution. Gelukkig is die er wel en verdient die minstens net zoveel lofuitingen als de net besproken punten. Een missie bestaat doorgaans uit Adam die zich door een gebied vol met ongure slechteriken van A naar B moet verplaatsen. Op zichzelf niet heel bijzonder, de manier waarop je dat kunt doen wel. Je zou als een echte Rambo gewoon schietend overal langs kunnen rennen en hopen dat je genoeg munitie vindt om te kunnen blijven schieten, maar het is net zo goed mogelijk om als een echte ninja door de ventilatieschachten te kruipen en zo de vijand omzeilen. Het gebeurt allemaal in first person, totdat Adam dekking zoekt achter een tafel of een ander stuk kogelwereld meubilair, dan schakelt de game vloeiend over naar een derdepersoonsperspectief, zodat de speler een mooi overzicht van de situatie krijgt. Het lopen naar nieuwe stukken cover gaat met een soepele beweging van het pookje en zelfs als hij koprollen maakt naar een tafel twee meter verderop blijft Adam ontzettend stoer. Deus Ex moedigt je aan de game op de stealth manier te spelen; het is absoluut mogelijk Human Revolution uit te spelen zonder iemand te vermoorden, of zonder zelfs maar gezien te worden. En toegegeven; het geeft een enorme kick als je voorbij een heel complex vol met bewakers komt zonder dat iemand een speld heeft horen vallen.

Al dit gesluip en geschiet hoeft Adam niet alleen te doen, hij krijgt hulp van zijn mooie technische snufjes. Computers hacken, stiller sluipen of zelfs tijdelijk onzichtbaar worden; het kan allemaal. In theorie tenminste, want de augmentations van Adam zijn aan het begin van de game nog niet geactiveerd. Met behulp van Praxis Kits kan hij ze één voor één aanzetten en zo steeds beter worden. Nu zijn er niet eeuwig praxis kits en kun je, als je alle kits vindt, ongeveer driekwart van je robotfoefjes vrijspelen. Dit RPG element is wederom subliem ingebouwd en geeft je nog meer het gevoel dat je je eigen Adam Jensen maakt en dat je je eigen verhaal vertelt. Daarnaast voegt het behoorlijk wat replay waarde toe, want je kunt simpelweg nooit alles doen in één playthrough.

Heeft Human Revolution dan ook minpunten? Ja, helaas wel. Het zijn echter maar piepkleine smetjes die eigenlijk nauwelijks het vermelden waard zijn. Het meest opvallende zijn de bossfights, waar er in totaal vier van zijn. Waar je de hele game je eigen speelstijl bepaalt heb je in een gevecht met een eindbaas maar één keuze: ze helemaal de grond inschieten. Als je dan op de hoogste moeilijkheidsgraad speelt en al je praxis kits hebt besteedt aan het stilletjes sluipen, dan zijn deze gevechten wel eens frustrerend moeilijk. Gelukkig wordt het nooit onmogelijk en na zo’n bossfight voel je je toch weer een ultieme eindbaas, vooral als Adam er nog even een mooie one-liner achteraan gooit. Verder wordt de game naar het einde toe net iets minder sterk, maar dat valt eigenlijk alleen op omdat de rest van Human Revolution bijna perfect is. Eigenlijk zou iedereen die zichzelf een gamer noemt deze titel gespeeld moeten hebben.

Deus Ex afrekenen op zijn piepkleine minpunten is als een mooie vrouw dumpen omdat de nagel van haar linkerpink een haakje bevat. Human Revolution is op bijna alle gebieden nagenoeg perfect: een levende, prachtig vormgegeven wereld, sterke gameplay en een mooi ingebouwd RPG systeem. Veel meer dan "ren naar de winkel" kan ik er niet over zeggen, behalve dat Deus Ex: Human Revolution zonder twijfel één van de beste games van de afgelopen vijf jaar is.

Cijfer: 9½

Pluspunten:

Audiovisueel meesterwerkIjzersterk verhaalHoge replaywaardeRPG elementen prima ingebouwdFijn coversyteemEnorm gevoel van vrijheid

Minpunten:

BossfightsTegen het einde toe iets zwakker

Bron: InsideGamer.nl

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234