null Beeld

Review: Game-review: 'Mighty Switch Force 2 Review'

Mighty Switch Force 2 is een vervolg volgens het boekje. De succesformule uit de eerste game is nagenoeg onveranderd gebleven. Ook dit tweede deel is een puzzel platformer waarin je vooral bezig bent blokken in en uit de voorgrond te drukken om zo vijf ietwat wulpse jongedames te vinden. Tegelijkertijd introduceert ontwikkelaar WayForward een hele rits aan nieuwe gameplay-elementen om van deel twee ook echt een nieuw avontuur te maken.

lars cornelisMeisjes natspuiten

Om te beginnen heeft Patricia Wagon, de heldin uit Mighty Switch Force, haar politiepet ingeruild voor een stoere brandweerhelm. Je bent dit keer dan ook niet op pad om meisjes te arresteren, maar om ze te redden uit de vuurzee. In de zestien nieuwe levels woedden overal brandjes en daarnaast zijn er diverse oude en nieuwe monsters die de boel onveilig maken. Onze heldin heeft daarom ook haar dienstwapen aan de wilgen gehangen en is nu bewapend met een brandweerspuit om de strijd aan te gaan met het vuur én de vijanden - en om af en toe een meisje kleddernat te spuiten.

De puzzels van Mighty Switch Force 2 zitten aanvankelijk wat gecompliceerder in elkaar dan de puzzels uit het eerste deel. Dat komt door een grotere variatie aan elementen. Nog steeds vormt het naar de voor- en achtergrond switchen van blokken de hoofdmoot. Met één druk op de knop wissel je de positie van de blokken. De één zal dan dus juist naar voren komen en een brug vormen, terwijl obstakels op deze manier juist weg te drukken zijn en ook de lanceerblokken en de blokken die je op slot kunt zetten, zijn weer terug. Nieuw zijn de modderblokken die oplossen door water en blokken die het water juist in een specifieke baan leiden. Zo moet je in een level eerst water in een bepaalde baan leiden om het modderblok weg te spuiten dat de weg naar een meisje blokkeert. Vervolgens moeten er wat blokken heen en weer geswitcht worden om de jongedame in kwestie te bereiken en te redden. Bij elke puzzel is het weer zaak te observeren wat er allemaal mogelijk is en hoe je verder komt - enkel de blokken heen en weer switchen tot je het door hebt, volstaat niet meer.


Uitdaging is optioneel

Toch is Mighty Switch Force 2 uiteindelijk een stukje makkelijker en vooral minder frustrerend dan zijn voorganger. Dat observeren gebeurt namelijk vaak stilstaand. Het blijft uitdagend om water in de juiste banen te leiden, zeker als die watergeleidende blokken later in de game óók nog eens op slot kunnen, maar het oplossen van zo’n breinkraker leunt minder op timing. Je loopt dus minder het risico om jezelf te pletten of de ondergrond onder je voeten vandaan te switchen - in de puzzels die standaard op je pad komen tenminste.

Om de geoefende Mighty Switch Force-fan toch weer wat ouderwets frustrerende uitdaging te geven, introduceert WayForward nog een extra slachtoffer om te redden. Behalve de vijf lieftallige dames zit in elk level ook één baby. Het mag onethisch klinken, maar het redden van de pasgeborene is optioneel en dat is maar goed ook. Die krengen zitten verstopt op de meest onmogelijke plekken. De weg naar de baby toe is al ontzettend gecompliceerd en dan moet je ook nog eens over de timing van een geoefende ninja beschikken om onderweg niet onbedoeld zelfmoord te plegen. Wie nooit de eerste Mighty Switch Force heeft gespeeld en gehecht is aan zijn of haar 3DS, doet er daarom goed aan de baby’s lekker te laten barbecueën. De kans dat je tijdens de reddingoperatie uit frustratie je 3DS tegen de muur smijt, is namelijk behoorlijk aanwezig. De baby’s zijn dan ook duidelijk bedoeld voor de fans van de serie die dit tweede deel over het algemeen als iets te gemakkelijk ervaren. Mighty Switch Force 2 is daardoor toegankelijker en uitdagender tegelijkertijd en WayForward slaagt er zodoende in niet alleen de mogelijkheden, maar ook het publiek te verbreden. Een beter vervolg hadden we ons niet kunnen wensen.

Mighty Switch Force 2 is eigenlijk de perfecte sequel. De succesformule is niet rigoureus aangepast, maar voelt door voldoende vernieuwingen wel nieuw en fris genoeg aan. Bovendien is de game minder frustrerend en beter gebalanceerd dan zijn voorganger, maar weet via de optioneel redbare baby’s ook de geoefende spelers flink uit te dagen. Mighty Switch Force 2 is, zoals brandweervrouw Wagon zelf zou zeggen, Deee-lish!

Cijfer: 9

Pluspunten:

Complexere puzzels door veel nieuwe elementenZeer uitdagende bonusopgavesGoed toegankelijke leercurveMinder frustrerend dan zijn voorganger

Minpunten:

Over het algemeen wat simpel voor ervaren MSF-fans

Bron: InsideGamer.nl

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234