null Beeld

Review: Game-review: 'Omerta: City of Gangsters Review'

Net als in de serie Boardwalk Empire van HBO speelt Omerta: City of Gangsters speelt zich af in de stad Atlantic City van de jaren twintig van de vorige eeuw.Dat is dan ook de enige connectie die tussen beiden bestaat. Keiharde actie en een boeiend verhaal vind je niet in Omerta: City of Gangsters. Het is een rustgevende managementgame, waarbij de speler moet proberen de stad te veroveren.

jelle van es



The Boss

Je neemt de rol aan van een kleurloos personage, die in de game The Boss wordt genoemd. Als The Boss kom je vanuit Italië als immigrant naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Een simpel baantje past niet bij hem, dus besluit hij in het eerste level gelijk even een brouwerij te overvallen en de gestolen buit door te verkopen aan een café. Dit alles gebeurt op een stuk van de stad die je vanuit een bovenaanzicht krijgt voorgeschoteld.

De stad is in een aantal wijken verdeeld, met in elke wijk een aantal interessante gebouwen. Er zijn panden zoals de brouwerij en het café, waarmee je zaken kunt doen of kunt afpersen, maar ook leegstaande gebouwen zijn talrijk aanwezig. Deze zijn door jouw personage als zaak te huren en in te richten en vergroten jouw macht. Door daar voorwerpen als bier, sterke drank en wapens te produceren -die je in een ander gebouw weer kunt verkopen - versterk je jouw positie. Het komt niet enkel neer op macht; zo is het ook mogelijk om een soepkeuken neer te zetten, om de waardering van de plaatselijke bevolking te vergroten en zo toegang te krijgen tot nieuwe zakenpartners.

Elke opdracht wordt uitgevoerd door The Boss - of één van zijn kornuiten - naar de desbetreffende zaak te sturen en daar een tijdje zijn gang te laten gaan. Deze opdrachten slagen altijd, hoewel een overval er wel voor kan zorgen dat de politie meer op je gaat letten. Hier moet je in een later stadium mee afrekenen door ze om te kopen of uit te schakelen. Dat laatste zorgt er dan weer voor dat één van je handlangers in de bak wordt gegooid en je hem zo goed als kwijt bent. Doordat je in de game altijd slaagt, blijkt het managementgedeelte elke weer een eitje te zijn. Wie zijn game aanzet en tussendoor iets anders gaat doen, zal bij terugkomst altijd zien dat zijn bankrekening verder is gespekt, zonder dat er problemen zijn ontstaan. Hierdoor is het managementsaspect eigenlijk als een potje Monopoly waarbij jij alle straten bezit en overal dikke hotels op hebt staan.


RTS

Interessanter is het RTS-gedeelte, waar je samen met jouw handlangers er op uit gaat om hardhandig de buurt te veroveren. Dit aspect doet denken aan het strategische gedeelte bij een game als XCOM en Jagged Alliance, maar dan minder uitgebreid. In elk gevecht en in elke beurt ze je omstebeurt een paar stappen en vervolgens vuur je wapens af om de tegenstander uit te schakelen. Afhankelijk van het wapen dat jij hebt en de manier waarop de vijand verscholen zit, krijg je een bepaald slagingspercentage te zien. Is die hoog genoeg, dan open je het vuur, anders zorg je er voor dat je jezelf goed opstelt om een vijandige salvo op te vangen.

Het RTS-gedeelte zit redelijk in elkaar, maar mist een stukje diepgang. Waar je in XCOM echt gebruik maakt van de verschillende soorten eenheden, daar gaat het bij Omerta: City of Gangsters meer om hoeveelheid dan diversiteit. Je stormt met je complete team op een enkele vijand af, maakt hem af en gaat door naar de volgende. Soms krijg je dan te maken met een vijand met een machinegeweer die zijn wapen compleet leeg schiet en meerdere van jouw soldaten raakt, maar dan ben je vaak alsnog snel genoeg om alle vijanden af te maken voordat jij zelf het loodje legt. En mocht dat het geval zijn, dan is het nog niet einde verhaal. Jouw soldaten komen dan enkel gewond uit de strijd terug met gedaalde vaardigheden , die na een paar minuten weer naar hun normale niveau terugkeren.

Deze game is gespeeld op de Xbox 360

Kortom, de game weet op veel punten niet mee te komen met de echte top, maar is zeker geen slechte game. Ik heb mezelf best goed vermaakt met het uitbouwen van mijn imperium. Aan de ene kant gaat het langzaam, aan de andere kant kun je het ook rustgevend noemen. Het RTS-gedeelte zit redelijk in elkaar, maar weet niet zo te boeien als XCOM. In het kort is Omerta: City of Gangsters een game die niets echt fout doet, maar ook nergens in excelleert.

Cijfer: 7

Pluspunten:

Rustgevend…Aardige RTS-elementen…

Minpunten:

…maar soms slaapverwekkend…die niet heel diep gaan

Bron: InsideGamer.nl

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234