Review: Game-review: 'Professor Layton en het Masker der Wonderen'
Een gokje wagen doen we allemaal, en in Professor Layton en het Masker der Wonderen blijkt ’s werelds beroemdste puzzelprof geen uitzondering. Professor Layton en zijn entourage verlaten de veilige contreien van de Nintendo DS om hun geluk te beproeven op Nintendo’s nieuwste handheld, de Nintendo 3DS. Een goede gok, want Layton’s vijfde avontuur brengt een schat aan puzzelgeluk.
undefined
Waar is dat feestje…?
undefined
Het avontuur begint met een situatie zoals zo vaak: Layton krijgt het verzoek om een vreemd voorval van een verklaring te voorzien. Ditmaal vraagt jeugdvriendin Angela Ledore onze puzzelheer om hulp, want er gebeuren mysterieuze zaken in haar woonplaats Monte d’Or. In deze bruisende, Laytonesque versie van Las Vegas zou het altijd feest moeten zijn, maar een gemaskerde heer gooit roet in het eten door mensen te verstenen en schilderijen tot leven te laten komen. Zoals het een echte heer betaamt, houdt Layton zijn hoofd koel en gaat hij samen met assistenten Luke en Emmy op zoek naar het geheim achter de wonderen van de gemaskerde heer.
Om uit te vinden hoe de vork in de steel zit, moet Layton als vanouds zijn uitmuntende puzzeltalenten tentoonspreiden. Maar dat is niet genoeg om de gemaskerde heer in zijn hoge, stijlvolle witfluwelen kraag te vatten. De zoektocht naar de maskerman is een stuk actiever dan we van Laytons eerdere avonturen gewend zijn, doordat er een aantal actiestukken zijn toegevoegd. Al in de eerste tien minuten zet je galopperend op een paard de achtervolging in op de gemaskerde heer, waarbij je met de stylus probeert om obstakels te ontwijken. Later in het spel bestuur je Layton zelfs direct met de pijltjestoetsen, wanneer je een steenoude ruïne uitpluist. Deze actiestukken maken de gameplay gevarieerder en geven het spel net wat extra vaart op het moment dat een inkakmomentje dreigt voor te vallen.
undefined
Prachtige kijkdoos
undefined
Er is duidelijk naar manieren gezocht om de Layton-formule, die na vier nagenoeg gelijke delen toch wel wat slijtage begon te vertonen, subtiel te vernieuwen en verfrissen. Zo zijn omgevingen niet langer statische achtergronden waarin je jouw stylus een centimeter mag afslijten door fanatiek op elk minuscuul detail te tikken. Nee, pas wanneer je de zoekfunctie inschakelt, kun je de omgeving afspeuren naar hintmuntjes en verborgen puzzels. In die zoekmodus kun je een veel breder gebied afspeuren dan puur de achtergrond die je in eerste instantie ziet, doordat de camera meebeweegt met jouw stylusbewegingen. Er zijn soms verborgen hoekjes, sporadisch kun je inzoomen op interessante stukken en in plaats van alles aan te tikken, licht een omgevingselement nu op als het een geheimpje herbergt. Het geeft je het gevoel dat je in een beeldschone kijkdoos op zoek bent naar de verrassingen die in alle hoekjes en gaatjes verstopt zitten.
En ja, wat is die kijkdoos prachtig. Wie eraan twijfelde of de overstap van DS naar 3DS een goede gok was, wordt direct overtuigd door de weelderige kleuren en het schitterende 3D-effect. Er is geen enkele 3DS-game waarin 3D zoveel toevoegt als in Professor Layton en het Masker der Wonderen. De omgevingen krijgen door hun gelaagdheid veel meer sfeer mee in 3D, de stad wordt levendiger doordat allerlei bewoners in de verte - nee, diepte -rondwandelen, de tussenfilmpjes zijn beeldschoon, puzzels worden er soms zelfs iets duidelijker van; ja, 3D voegt bij Layton echt wat toe.
undefined
Van boekenwurm tot puzzelprof
undefined
Hoe goed alle subtiele vernieuwingen ook zijn, alles staat of valt uiteindelijk nog steeds met de twee pijlers van Professor Layton-games: puzzels en verhaal. Gelukkig zijn ook die dik in orde. Het verhaal is lichtelijk voorspelbaar, maar door de sfeervolle beelden, goede voice-acting en uitstekende Nederlandse tekstvertaling (die boordevol woordgrapjes zit) is er genoeg vermaak om je een kleine vijftien uur aan de 3DS gekluisterd te houden. Doordat er veelvuldig geschakeld wordt tussen de jonge jaren van Layton als boekenwurm en de huidige tijd waarin hij een ware puzzelprof is, komen we meer en meer te weten over onze heldhaftige heer, over wie we na vier eerdere avonturen vreemd genoeg nog steeds maar weinig weten. Daar komt dus verandering in, want via Laytons jeugdherinneringen ontdekken we waar zijn voorliefde voor puzzelen vandaan komt.
Die voorliefde komt buitengewoon goed van pas, want er staan weer 150 breinbrekers op Layton te wachten. Ook hier merk je dat er een schepje bovenop gedaan is, want de puzzels voelen fris aan en vallen niet of nauwelijks in herhaling ten opzichte van eerdere delen. Dankzij goed gebruik van het bovenste (3D-)scherm worden sommige lastige raadsels visueel gemaakt, waardoor ze wat begrijpelijker worden. Mocht je er nu niet uitkomen, dan zijn er uiteraard weer drie hints en een superhint te koop in ruil voor hintmuntjes. Een echte heer kraakt elke puzzel, en in dit vijfde Layton-deel is dat weer een ouderwets genot.
undefined
Ik ga op reis en neem mee…
undefined
Als kers op de taart zijn er weer enkele extra’s verstopt in Laytons hutkoffer. De bagage van dit vijfde avontuur is in geen enkel opzicht verrassend: de koffer bevat een drietal minigames, stukjes achtergrondverhaal via episodes, een overzicht van puzzels en mysteriën, een logboek en een verzameling snuisterijen. Van de drie minigames zijn vooral het robotparkoers en winkeltje spelen leuke uitdagingen. De konijnenshow is vooral een invuloefening en minder puzzelen dan de overige twee minigames. Tot slot zijn er nog enkele extra’s, waarvan vooral de dagelijkse puzzeldownload een compliment verdient. Na uitspelen van het avontuur kun je nog een jaar lang elke dag nieuw puzzelvoer downloaden. Dat is dus 365 extra puzzels, genoeg om je zoet te houden tot Laytons zesde avontuur.
Puike puzzels, heerlijke tussenfilmpjes en schitterende 3D-omgevingen; Professor Layton en het Masker der Wonderen is een ijzersterk totaalpakket. De Layton-formule wordt precies genoeg vernieuwd door het nieuwe zoeksysteem, enkele actiestukken en de goede implementatie van 3D, waardoor de serie van nieuw elan voorzien wordt. Het verhaal mag dan licht voorspelbaar zijn, doordat de vernieuwingen zo goed uitpakken, is Professor Layton en het Masker der Wonderen de beste Layton-game tot op heden. Neem dus een gokje, hij zal zich dubbel en dwars uitbetalen.
Cijfer: 9
Pluspunten:
undefined
Prima puzzelpret (een jaar lang!)
Verfrissende vernieuwingen
Uitstekend 3D-gebruik
Sterke Nederlandse vertaling
Minpunten:
undefined
Verhaal ietwat voorspelbaar
Bron: InsideGamer.nl