null Beeld

Review: Game-review: 'Saints Row IV: Enter the Dominatrix Review'

Weet je nog dat Saints Row: The Third uitgebreid zou worden met DLC genaamd Enter the Dominatrix? Die DLC was kennelijk zo ambitieus dat ontwikkelaar Volition er een volledige game van maakte: Saints Row IV. Maar de uitwerking hiervan was weer anders dan ze oorspronkelijk voor ogen hadden, dus heeft Volition Enter the Dominatrix alsnog uitgebracht als DLC voor het vierde deel. Hierin blikken de personages van Saints Row terug op de oorspronkelijke plannen van de DLC. Meta genoeg voor je?

kevin eykenDeleted scenes

Enter the Dominatrix is een soort ‘achter de schermen’-kijk zoals je die aantreft bij de deleted scenes op dvd’s en blu-rays van films. Saints Row-verslaggever Jane Valderrama interviewt de hoofdpersonen van Saints Row IV en vraagt naar de oorspronkelijke content die de DLC zou bevatten. De characters worden neergezet als acteurs die rollen vervullen in de game, inclusief de kwaadaardige leider van de aliens (Zinyak). Dit levert wel wat geinig quotes op, al zijn de personages niet geheel congruent in hun gedrag als acteurs.

Zo maakt Shaundi op een gegeven moment iemand belachelijk vanwege een mislukte reddingsactie, waarop de persoon in kwestie antwoordt: “Ik hield me aan het script!” Vervolgens reageert Shaundi sarcastisch met: “Ja hoor, het ligt aan het script.” Hoe goed de voice-acting ook is, dergelijke opmerkingen breken de humoristische façade en het zorgt ervoor dat personages dom overkomen. Indien de personages werkelijk acteurs binnen de game zijn, heeft Shaundi geen enkele reden om deze opmerking te maken aangezien iedereen zich moet houden aan het script. Is er geen sprake van acteerwerk, dan zou er geen script en dus geen ‘achter de schermen’-vibe zijn. Het is een loze opmerking die niet binnen de context past.


Autotune-pimp en metahumor

Maar context is niet echt belangrijk in Enter the Dominatrix, aangezien er amper een plot is om alles bij elkaar te houden. De Saints praten de vijf missies aan elkaar en tijdens de missies wordt er nog het één en ander aangevuld met voice-overs, zoals een personage dat zegt: “Oh, dit volgende stukje is vet!” De metahumor en zelfbewuste opmerkingen zijn over het algemeen wel oké maar niet hilarisch, al is er wel een geslaagde scène waarin opperschurk Zinyak het gebruik van quick time events belachelijk maakt. Ook de terugkeer van autotune-pimp Zimos is wel grappig en hij zal hoofdzakelijk de reden zijn voor een lach op je gezicht. Al met al bevat de game genoeg cutscenes en voice-overs met schrijfwerk dat wel geinig genoeg is om je geïnteresseerd te houden, maar niet veel meer.

De missies zijn onder dezelfde ‘wel geinig’-categorie te scharen, en de reden dat ze dit niveau niet overstijgen ligt aan het gebrek aan creativiteit en uitdaging. De missies komen veelal neer op: maak iedereen dood. Gezien het algehele gebrek aan uitdaging in Saints Row IV stellen dit soort missies niet veel voor; vuurballetje hier, raketwerpertje daar en op naar de volgende groep vijanden. Eén missie steekt werkelijk af en dat is een Star Fox-achtig level, dat mooi vormgegeven is en een welkome afwisseling biedt. Verder is de actie vrij eentonig.

Door de DLC uit te spelen, speel je ook enkele unlockables vrij - een paar nieuwe homies en voertuigen om precies te zijn. Nu zijn voertuigen en homies al vrij nutteloos in de wereld van Saints Row IV, maar er is naast het gebrek aan uitdaging ook geen gestructureerde reden om gebruik te maken van deze nieuwe content. De game wordt verder niet beïnvloed door de DLC, dus er is ook niets nieuws waar je jouw vrijgespeelde homies en voertuigen op kunt testen. Het draait om de missies.Die zijn ‘wel geinig’ op z’n best en heb je na anderhalf uur uitgespeeld.

Deze game is gespeeld op de Xbox 360

Enter the Dominatrix is een simpel DLC-pakket dat vijf missies en extra unlockable content toevoegt. De missies zijn op geen enkel moment uitdagend, maar bevatten wel de karakteristieke metahumor zoals je die in Saints Row IV zag. Ook al is het schrijfwerk wel geinig, echt hilarisch wordt het nooit. En omdat de toegevoegde content geen reden geeft om verder te spelen, ben je na anderhalf uur volledig klaar met de uitbreiding. Enter the Dominatrix is vooral interessant voor gamers die de metahumor van de Saints kunnen waarderen en hier meer van willen, want op andere vlakken heeft het niet bijster veel te bieden.

Cijfer: 6

Pluspunten:

Saints-humor is wel geinig…Cutscenes en voice-overs

Minpunten:

…maar nooit hilarischGeen uitdaging

Bron: InsideGamer.nl

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234