Review: Game-review: 'Virtue's Last Reward - de recensie die een quiz is'

Hooggeachte lezer,


Welkom bij de Virtue’s Last Reward-quiz. In deze tekst word je na elke alinea met een dilemma bestookt. Geef je het goede antwoord, dan mag je deze tekst verlaten. Geef je het goede antwoord, dan mag je doorlezen. Wat is dan de keuze, zeg je, als elk antwoord goed is? Dat mag je zelf uitvogelen! Misschien moet je maar gewoon kiezen welke je het beste goede antwoord vindt. Al kan dat betekenen dat je nooit het einde van de tekst haalt… NYA-NYA-NYA-NYA!

Dilemma 1:

A: Dit is een reflectie op de beste game van 2012

B: Dit is een recensie van de beste game van 2012

Kies maar.

Niet te lang twijfelen.

Kom op, kiezen!

Uitstekend. Bedankt voor je deelname. Tijd voor het antwoord.

Als je voor B gekozen hebt: klik hier voor een uitstekende memberrecensie van Virtue’s Last Reward (VLR). Bedankt voor je deelname en tot ziens! Wie A heeft gekozen, mag verder lezen.

Net als zijn voorganger Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors (999) is VLR niet door ons gerecenseerd. Bij 999 was de afwezigheid van een recensie nog te verklaren: de game is nooit officieel in Europa verschenen. Doodzonde, omdat het zondermeer één van de beste games ooit voor de Nintendo DS is. In een aflevering van Uitgespeeld heb ik de game destijds wel onder de aandacht gebracht, maar verder is het niet gekomen. Voor het ontbreken van de Virtue’s Last Reward-recensie hebben we geen goede reden, behalve dat de game nooit op de redactie is binnengekomen. Drukte, feestdagen en andere najaarsexcuusjes zijn de andere zaken waarop we ons kunnen beroepen om te verklaren waarom we de game in 2012 niet gerecenseerd hebben.

Dilemma 2:

A: VLR is anders

B: 999 is beter

De B-kiezers mogen ophoep… uhm… kunnen hun gerief halen bij deze prachtige memberrecensie. Heb je A gekozen, laat je dan niet afschrikken door die (inmiddels hopelijk weggejaagde) B-stemmers en ga gerust door met lezen.

De overeenkomsten tussen 999 en VLR zijn duidelijk: in beide games is het hoofdpersonage samen met acht vreemden opgesloten in een mysterieus complex. In beide games is het de bedoeling dat je ontsnapt door genoeg, maar niet teveel te vertrouwen op je ‘medegevangenen’. In beide games worden sterk geschreven dialogen afgewisseld met kamers waarin stevig gepuzzeld moet worden. Toch is VLR heel anders. Waar 999 je constant in een staat van verwarring hield doordat je nauwelijks zicht had op welk van de zes eindes je afstevende, zorgt een handige flowchart er in VLR voor dat je voortdurend tussen de diverse verhaallijnen kunt wisselen. Dat overzicht is ook wel nodig, want het behalen van het echte einde - jazeker, net als 999 moet je VLR meerdere keren uitspelen om het ware einde te halen - duurt enorm lang. Veel langer zelfs dan in 999. In totaal herbergt het dertig (!) uur durende verhaal meer dan twintig eindes, waarvan er negen belangrijk zijn voor het uitspelen van de hoofdverhaallijn. De flowchart voorkomt veel backtracken, maar doordat deze vanaf het begin in zijn geheel beschikbaar is (en dus niet gaandeweg vrijgespeeld wordt), verklapt het helaas wel een deel van het verrassende verhaalverloop. Daardoor is de spanningsboog vaak net wat minder strak gespannen dan in 999.

Dilemma 3:

V: VLR smaakt naar meer

V: VLR is meer van hetzelfde

Klik hier als je V hebt gekozen. Klik hier als je V hebt gekozen.

Wat zeg je? De link hierboven werkt niet? Zou het iets betekenen? Moet je misschien doorlezen, ongeacht of je V of V gekozen hebt?

Er is niet veel wezenlijk anders in VLR. Een deel van de geluidjes is zelfs letterlijk overgenomen uit 999. Ook maken de meeste personages uit 999 via achtergrondverhalen hun opwachting in VLR, waardoor de plot voor mensen die 999 gespeeld hebben een stukje diepgaander is. De Nonary Game, het duivelse spel waartoe de personages in 999 en VLR gedwongen worden, is wel veranderd. In VLR’s Nonary Game - Ambidex Edition staat het aloude prisoner’s dilemma centraal en zijn de plotwendingen afhankelijk van de keuzes die je maakt tijdens deze dilemma’s. Wie al bekend is met dit staaltje speltheorie, zal merken dat het verhaalverloop iets voorspelbaarder is dan in 999. Daarin was de Nonary Game gebaseerd op de alleen bij wiskundeknobbels bekende ‘digital root’ en riep het zodoende vaker vraagtekens op. Tegelijkertijd wordt het prisoner’s dilemma op sublieme wijze in de plot van VLR verwerkt, waardoor je pas na een uur of tien spelen langzaam in begint te zien hoe geniaal de Nonary Game - Ambidex Edition is.

Dilemma 4:

A: Zero Escape is here to stay

B: Prisoner’s dilemma?! PLEH! Ik bedoel, HELP!

B-kiezers raden het al: doei!

Met VLR bewijst ontwikkelaar Aksys Games dat 999 geen eendagsvlieg was. Hoewel de flowchart ervoor zorgt dat het verhaal iets minder spannend is dan in 999, blijft VLR verhaalvertelling van de bovenste plank. Het is smullen geblazen van de uitstekend geschreven dialogen en mooi ingekapselde filosofische thema’s, gecombineerd met puzzels die wat uitgebreider en diepgaander zijn dan in 999. Voor liefhebbers van goed geschreven interactieve romans als 999 en VLR is het daarom goed om te weten dat er een vervolg is aangekondigd. We kunnen ons er dus alvast op verheugen dat er nog een Nonary Game aan zit te komen. Wanneer? Ga nou eerst maar 999 en VLR spelen, dan praten we daarna wel verder!

Dilemma 5:

A: V staat voor vertrouwen

B: V staat voor verraad

Wie koos er bij dilemma 5 voor B? Bedankt voor je deelname.

Als je ook de laatste keer voor A hebt gekozen, heb ik je vertrouwen kennelijk verdiend. Dan hoef ik je er dus niet meer van te overtuigen dat Virtue’s Last Reward 2013's beste game van 2012 is. Bedankt, je mag de tekst nu verlaten. Je hebt het verdiend.

Cijfer: 9+

Pluspunten:

Uitstekend geschreven verhaalUitdagende puzzelsLange speelduurFlowchart voorkomt overbodig backtracken

Minpunten:

Flowchart verklapt iets te veel

Bron: InsideGamer.nl

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234