null Beeld

Review: Goat op Down The Rabbit Hole 2015

Gisteren, onderweg naar de camping, even langsgelopen in de Vuurplaats bij het meer. Een theatergroep had zich in een cirkel rond het publiek opgesteld. Met witte gewaden, meerstemmigheid, violen en trommels creëerden ze een ritueel waarin een gemaskerde hogepriesteres de mensen voorging in bizarre armbewegingen. En de mensen keken, leerden en deden mee. Er was behoorlijk wat volk voor opgedaagd. Voor het groepje Goat, ook vrij habitueel in het beleven van een ritueel, daagde nog meer volk op. Het publiek had drie Fuzzytenten kunnen vullen.

Gert Van Nieuwenhove

Bij The Prodigy rijmt 'voodoo people' op 'who-do-what-you-don't-dare-do people'. Goat is voodoo people. Ze brengen onderhoudende, licht-hypnotiserende, goed in mekaar gestoken voodoo-pop. Ze soundchecken zelfs gemaskerd, zodat ze kans maken om - net als The Residents van achter hun oogballen - voor eeuwig en altijd incognito te blijven.

Ze komen uit Korpilonbolo, in Noord-Zweden. Ik doe een kleine gok: willen of niet, u gaat nog van hen horen. 'Bestaat Korpilombolo eigenlijk wel?', vraag ik me af, maar ik weiger het zelfs maar te googlemappen.

Het Goatverhaal in z'n geheel is waarschijnlijk vooral goed gevonden. Eeuwen geleden zou een rondreizende dokter in de kleine Zweedse dorpsgemeenschap zijn gestrand. Hij behekste de inboorlingen. Sedertdien leven ze van dauw en dag en trancemuziek. Die trance wordt op Down The Rabbit Hole richting een nokvolle sauna gestuurd.

Goat doet in psychedelica, maar overdrijft nergens met z'n interstellar overdrive. Je moet je aardbeien wekker er niet voor afstellen op '2000 light years from home'. Goat komt binnenkort naar Pukkelpop, in de Maurotent. Ik heb geeneens de line up van Mauro's Pukkelhoek gecheckt, maar ik weet omzeggens zeker: dichter bij een groep met Afrekeningpotentieel ga je daar niet komen.

Verwacht bij Goat laagvliegende trommels uit de tablasafdeling, een fuzzbas, veel gitaren die in Mali op vakantie zijn geweest, een ritme dat aan het wereldpopsingletje 'C·30 C·60 C·90 Go!' van Bow Wow Wow doet denken, een song die 'Let it bleed' heet maar niks met de Stones te maken heeft, en wahwah die u aanmaant 'the goat' te doen. Da's eens wat anders dan de 'funky chicken' of de 'ostrich' (waar Lou Reed ooit zijn carrière mee begon).

Goat heeft trouwens drie Goatsongs: 'Goatman', 'Goatlord' en 'Goatslave'. Ze uit mekaar houden is me wel nog niet helemaal gelukt. Verwacht ook mannen in hun zelf gemaakte en geheel eigen Toeareguitrusting.

Maar bovenal: verwacht twee zich achter tunieken en opperpriesteressenmaskers verbergende zangeressen. Die dames kennen hun vijf ritmes, verkennen met een zekere toewijding het hele podium (teruggevonden notitie: 'Zie de voodooboerinnekes hun rokskes zwaaien'), hanteren sambabal en koeienbel, zijn met tamboerijnen, met slingers en met tamboerijnen mét slingers in de weer, zingen afwisselend als Siouxsie van The Banshees en als Perry Farrell van Jane's Addictiction, en persen er een e-i-a-o-oo uit die 'When we talk to god' blijkt te zijn...

En dan, aan het eind, is daar plots 'Run to your mother', in de uitvoering een kleine breuk met de totnogtoe vooral catchy songs, een langgerekt en indrukwekkend op en neer. Dr. John zou er Goat in het eerste jaar voodooschool een voldoende voor hebben gegeven.


Het moment

'Goatman', dat ik gisteren al voor het optreden hier en daar had horen zingen door mensen die zich ver van het Goatpodium bevonden. De 'A-na-na-na-na-naa' blijkt inderdaad een zeer hardnekkige oorwurm.


Quote

'There is a Creole expression... to walk together... When life is hard, people depend upon and help each other so that man may pray together to praise the same moral principles... and together reaffirm-irm-irm-irm'. Eigenlijk geen quote, maar gewoon de intro van 'Goatman'. Geen bindteksten. Niks. Nada. Zelfs aan afscheid nemen met 'thank you' doet Goat niet mee. Ze hebben er in de plaats hun geheel eigen panculturele groetritueel voor ingeoefend.


Wat u er van vond:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234