Review: Gorky - Gorky

Fucking hell. Roept u dat ook wel eens: fucking hell? Bijvoorbeeld als u onverwachts geconfronteerd wordt met groene okapi's of in gebloemde golfplaten uitgevoerde Pontiacs uit '55? Bijvoorbeeld als u - na een lang verblijf in het buitenland - plotse...

Fucking hell.
fucking hell
Jimmy Frey
fucking hell
Gorky
'Anja'
'Lieve kleine piranha'
Luc De Vos, Wout De Schutter
Geert Bonne
track
9
'Hollywood'
track 8
'De hond is dood'
ààààààààààrgh
Dimitri van Toren

De lust om uit de overige tien songs hele lappen tekst te citeren is groot: maar aangezien een zin als 'Ben je bang van de boze wolven / 's Winters rond je huis' op papier een beetje lullig staat en het kippevel zich toch vooral over de nekspieren spant door de manier waaróp Luc De Vos zijn zinnen zingt, dààrom dus, beperken we ons tot het opsommen van titels en de bijbehorende uitroeptekens.

De single 'Soms vraagt een mens zich af', 'Nooit meer winter' (très Tröckener Kecks) en 'Wacht niet te lang' zijn al behoorlijk ! !, met bonkende drums, stormachtige gitaren en De Vos die zingt alsof de wolven uit 'Boze wolven' hem achternazitten. 'Boze wolven' ( ! ! !) zorgt daarna verderop voor de nodige afwisseling: er zitten violen in dat nummer, mandolines, en verder veel angst en tederheid en de zin (tóch even citeren) 'En ik zag Eddy op de laatste trein / hij vroeg ga je mee met mij'. Voor 'De redder' ( ! ! !) spreekt het trio (overal voortreffelijk gesteund door producer Wouter Van Belle) een nieuw vat wanhoop aan : 'Vannacht was er een onweer / je droomde dat je boot verging'. De bijbehorende muziek is simpele maar zorgvuldig naar een climax toegejaagde rock, en hetzelfde geldt voor 'Engel red mij' ( ! !), waarrond een beetje het wilde parfum der oude Undertones hangt. Voortreffelijk, dus.

Echt gróóts wordt Gorky wanneer emotie en de wat melige humor van De Vos elkaar ontmoeten in de ballades 'Eisen van de romantiek', 'Arme jongen', 'Mia' en 'Geef al je geld aan de arme kinderen' ( ! ! !) : Boudewijn de Groot meets Herman Brusselmans meets Bruce Springsteen, zoiets, en voeg er voor de goede orde nog een scheut vrolijk miserabilisme à la Morrissey bij. De Vos kronkelt zijn stembanden rond zijn favoriete woorden ('moed', 'redding', 'Mia', 'Eddy', 'kinderen' etc.), Van Belle laat op de achtergrond een vereenzaamde piano of een armlastige gitaar weerklinken en het geheel overstijgt moeiteloos de som der delen. Hoe het precies gebeurt mag Joost weten, maar : het gebeurt. Niemand kan een hoopvolle zin als 'We bouwen aan de toekomst / we leven voor elkaar' zo hondsdroef zingen als Luc De Vos. Noordkaap zal in september zwaar moeten uitpakken om een betere Nederlandstalige rockplaat te maken (al is 'Hoopvol' by the way een huis van een single). Honderden Vlaamse jeugdhuizen zullen daveren op de tonen van 'De redder' en 'Soms vraagt…'. Volkomen terecht, fucking hell nog aan toe.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234