null Beeld

Review: Herman Brood & Wild Romance - Freeze

Bij internationale bookmakers ligt een lijst van muzikanten wier kaars ieder ogenblik kan uitgaan. U kan er een gokje wagen; wie sterft eerst? Herman Brood zal u daar op de niet zo felbegeerde derde plaats aantreffen. Eén staat nog steeds Keef, op d...

Patrick De Witte

Bij internationale bookmakers ligt een lijst van muzikanten wier kaars ieder ogenblik kan uitgaan. U kan er een gokje wagen; wie sterft eerst? Herman Brood zal u daar op de niet zo felbegeerde derde plaats aantreffen. Eén staat nog steeds Keef, op de hielen ge­zeten door Gainsbourg. Maar nu die de alcohol officieel heeft afge­zworen staat niets Herman in de weg om door te stoten naar de tweede plaats. Wie Brood onlangs bij 'RUR' zag weet dat dit binnen zijn mogelijkheden ligt.

Jaren van ongebreideld drugge­bruik lieten hun sporen na op Broods fysiek en zijn stem is ook niet meer wat ze geweest is (bo­vendien blijkt hij plots in het bezit van een dijk van een Hollands ac­cent, waar hij vroeger vrijwel on­berispelijk in het Engels zong) maar zijn talent is ongeschonden geble­ven. 'Freeze' bevat zestien scheppen rock'n'roll uit een goed vat. Soms van klassieke snit, zo­als 'On top of you' dat dronken Faces-gitaren in huis heeft en de toch wel wonderlijke zin 'when l die, bury me on top of you': soms bizar, zoals de één-minuut versie van 'He'll have to go': alsof een hondsverkouden Jim Reeves iets met de Sex Pistols doet, die even later opnieuw op­duiken in de trashversie van 'Blue Moon'. Waarover wordt er gezon­gen? Over drugs natuurlijk: 'Legal in Amsterdam' verhaalt de problemen die in zo'n geval aan grensoverschrijding verbonden zijn, 'Don't you know mister customs man, that it's legal in Amsterdam?' In 'The talkin'' le­ren we dat 'people never stop talking when they're high'. Ieder­een die al eens met een volle neus tegen iemand anders met een volle neus heeft staan aanzeiken, her­kent zichzelf hier meteen. Verder­op vinden we nog een aardige ballad ('Forever') en dat een fanfare het uitstekend met een slidegitaar kan vinden, bewijst 'The boys in black'. Het accent van Fred Emmer weegt zoals gezegd echter zwaar door. Zo roept Brood aan het eind van 'The talking' shut your kop. Hij bedoelde waarschijn­lijk 'doe uw agent dicht'.

Jan Lenferink

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234